Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μετεκλογική προτεραιότητα το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την προώθηση της επί της αρχής έγκρισης του νομοσχεδίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έως το τέλος της βδομάδας σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Προφανής στόχος του Τζόνσον - που διαθέτει πλέον άνετη πλειοψηφία πλειοψηφία 80 εδρών - είναι να δείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις για «Brexit χωρίς "αν" και "αλλά"» μέχρι τις 31 Γενάρη.

Ο Ρίσι Σούνακ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει το νομοσχέδιο για το Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε οι υπουργοί να αρχίσουν να εργάζονται για άλλες προτεραιότητες, όπως «το πέρασμα της χώρας σε επόμενο επίπεδο».

Μέχρι τότε, ο Τζόνσον εντείνει τη βολιδοσκόπηση προθέσεων και «εδάφους» για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, όχι μόνο με την ΕΕ αλλά και με τις ΗΠΑ. Στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχτηκε χτες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζόνσον συμφώνησε πως Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεργαστούν στενά στους τομείς της «ασφάλειας» και του εμπορίου. Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια «φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» και την «τεράστια σημασία της σχέσης Βρετανίας - ΗΠΑ».

Χτες το απόγευμα, πάντως, ξεκίνησε η επιλογή προσώπων που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί ο διορισμός του Σάιμον Χαρτ στη θέση του νέου υπουργού αρμόδιου για θέματα Ουαλίας και η παραμονή της Νίκι Μόργκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού, ΜΜΕ και Ψηφιακής Πολιτικής.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί η ορκωμοσία της νέας 650μελούς Βουλής των Κοινοτήτων που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 12ης Δεκέμβρη και η τυπική εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, που αναμένεται να είναι ο βουλευτής των Εργατικών Λίντσεϊ Χόιλ. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, με ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό νομοθετικό πρόγραμμα.

Δημοψήφισμα ξανά θέλει η Στάρτζεον

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του πρωθυπουργού να προωθήσει το Βrexit προκαλεί αντιδράσεις στη Σκοτία. Η επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, έχοντας κερδίσει τις 48 από τις 52 έδρες της Σκοτίας στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, επανέφερε επί τάπητος την απαίτηση για νέο δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι ο πρωθυπουργός κάνει «μεγάλο λάθος» αν νομίζει πως μπορεί να κρατήσει τη Σκοτία μακριά από την ΕΕ. Και κατέληξε: «Αν ο Μπόρις Τζόνσον νιώθει σιγουριά για την Ενωση, τότε θα πρέπει να νιώθει αρκετή σιγουριά ώστε να αφήσει το λαό να αποφασίσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ