Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Συμφωνία για ισραηλινά οπλικά συστήματα 35 εκατ. δολαρίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Συμφωνία για την αγορά τηλεκατευθυνόμενων ισραηλινών οπλικών συστημάτων τύπου RCWS, αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν χτες στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας Ισραηλινοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι με αξιωματούχους από το Μαυροβούνιο, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας, Πέντραγκ Μπόσκοβιτς.

Η συμφωνία αφορά κυρίως οπλικά συστήματα της ισραηλινής εταιρείας «Elbit Systems», που θα εγκατασταθούν σε ελαφρά στρατιωτικά οχήματα σε συντονισμό με αντίστοιχα στρατιωτικά συστήματα των ΗΠΑ. Το εξοπλιστικό πακέτο, που είναι το πρώτο που υπογράφεται ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και εκείνη μίας άλλης χώρας, είναι σημαντικό μιας και το Μαυροβούνιο δίνει ετησίως για αμυντικές δαπάνες περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια...

Το εξοπλιστικό πακέτο του Ισραήλ προς το Μαυροβούνιο φαίνεται πως είναι προάγγελος σειράς ευρύτερων στρατιωτικών εξαγωγών που σχεδιάζουν οι ισραηλινές αρχές σε διακρατικό επίπεδο. Το 2018 οι ισραηλινές πολεμικές βιομηχανίες εξήγαγαν όπλα και οπλικά συστήματα συνολικής αξίας περίπου 7,5 δισ. δολαρίων. Από αυτά, το 46% των όπλων εξήχθη στην Ασία, το 26% στην Ευρώπη, το 20% στη Βόρεια Αμερική, το 6% στη Λατινική Αμερική και το 2% στην Αφρική. Τη «μερίδα του λέοντος» των ισραηλινών οπλικών εξαγωγών έχει η Ινδία που πέρσι αγόρασε ισραηλινά όπλα και πυρομαχικά αξίας 1 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ