Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις με αιχμή τη φορολογική επιδρομή

Νέα διαδήλωση χτες έξω από τη Βουλή
Νέα διαδήλωση χτες έξω από τη Βουλή
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Κολομβία, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε άλλες πόλεις, από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας (συσπείρωση εκατοντάδων εργατικών, αγροτικών, ιθαγένικων και φοιτητικών οργανώσεων) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Ιβάν Ντούκε. Αφορμή τη φορά αυτή ήταν η λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει στα δύο σώματα της Βουλής και η οποία προβλέπει νέες φοροεπιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα και φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, τις ντόπιες και ξένες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, στο όνομα «της ανάπτυξης και της διευκόλυνσης ξένων επενδύσεων».

Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα είχαν προγραμματίσει διαμαρτυρία με χτύπημα κατσαρολών στην κεντρική πλατεία Σιμόν Μπολίβαρ έξω από τη Βουλή, και σε όλες τις πλατείες των μεγάλων πόλεων.

Θυμίζουμε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε με τη μεγάλη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη και συνεχίστηκε με ακόμα δύο γενικές απεργίες και σειρά συγκεντρώσεων, απαντώντας και στην άρνηση μέχρι τώρα της κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το σύνολο της ατζέντας 13 σημείων που έχει τεθεί στις διαδηλώσεις. Αυτή περιλαμβάνει να παρθούν πίσω τα σχέδια για ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των εργαζομένων ηλικίας μέχρι 25 ετών στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και της νέας φοροαφαίμαξης. Επίσης τα ζητήματα ποιοτικής δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας - Πρόνοιας, δημόσιων υποδομών χωρίς ιδιωτικοποιήσεις. Κομβικά ζητήματα είναι και η αποποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η διάλυση των φονικών αστυνομικών «μονάδων αντιμετώπισης ταραχών» (ESMAD), να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC το 2016, να αρχίσει διάλογος και με το άλλο αντάρτικο, το ELN, και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών. Ο κατάλογος αυτός διευρύνεται, με τελευταίο δολοφονημένο, την Κυριακή, τον ηγέτη των ιθαγενών της επαρχίας της Κάουκα, Κριστιάν Αντρές Γιατακούε. Τα θύματα ήδη ξεπερνούν τους 700 μέσα σε τρία χρόνια, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και 180 πρώην αντάρτες. Το κόμμα FARC (Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), που προέκυψε από το πρώην αντάρτικο κίνημα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, με αφορμή τις δολοφονίες πρώην ανταρτών κάνει λόγο για εξελισσόμενη γενοκτονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ