Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαραίτητη η μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για τον κίνδυνο επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη Γερμανία εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει του χτεσινού συνεδρίου για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, των κρατιδίων, επιχειρηματιών και συνδικάτων.

«Είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για επάρκεια ειδικευμένων εργαζομένων», σημείωσε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι ο σχετικός νόμος για εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, που θα εφαρμοστεί από το Μάρτη, πρέπει να αποδώσει γρήγορα.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργοδοτών, χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι και παρότι ήδη 2,5 εκατ. άνθρωποι από χώρες της ΕΕ εργάζονται στη Γερμανία, «αυτό δεν αρκεί και πρέπει να αναζητήσουμε και ειδικευμένους από χώρες εκτός ΕΕ», κυρίως από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ιδιαίτερα λείπουν εργαζόμενοι στους τομείς των μαθηματικών, της πληροφορικής, των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, στις κατασκευές, σε ξενοδοχεία - εστίαση και στην υγειονομική περίθαλψη και συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μεταλλεργάτες, μηχανικοί, μάγειρες, νοσηλευτές, πληροφορικάριοι και προγραμματιστές λογισμικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο - πολύ σε στασιμότητα, ενώ «υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι πιθανόν να τερματιστεί η ύφεση στη βιομηχανία και να αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη συνολικά της οικονομίας». Η βιομηχανική παραγωγή τείνει να μειωθεί ενώ οι δείκτες στην αρχή του τέταρτου τριμήνου υποδήλωναν ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν υποτονική, παρά την οριακή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Παρά τα «πρώτα σημάδια ελπίδας» ότι η γερμανική οικονομία δεν θα εισέλθει σε ύφεση αλλά σε αναιμική ανάκαμψη, η γερμανική βιομηχανία εξακολουθεί «να υποφέρει από την παγκόσμια υποχώρηση των επενδύσεων, η οποία προκλήθηκε και από τις εμπορικές συγκρούσεις», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ