Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Νομοσχέδιο για την εισαγωγή τροπολογιών στο Σύνταγμα της Ουκρανίας σχετικά με την αποκέντρωση της εξουσίας κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας από τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ρητά το «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς, μία από τις βασικές προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

«Το έγγραφο πρέπει να αναλυθεί και να μελετηθεί πολύ προσεκτικά ως προς τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες του Μινσκ και τη φόρμουλα Σταϊνμάγερ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος υπενθύμισε πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) οι τέσσερις ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες του Μινσκ.

Στις τροπολογίες αναφέρεται ότι έχουν συνταχθεί «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και προβλέπει διάλυση των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων και εισαγωγή του νομαρχιακού θεσμού.

Πάντως ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο, είχε δηλώσει νωρίτερα σε ουκρανικά ΜΜΕ πως «είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε τη φόρμουλα Σταϊνμάγερ στη νομοθεσία της Ουκρανίας, κατά πάσα πιθανότητα στο νόμο για το ειδικό καθεστώς».

Κατά τ' άλλα, η περίοδος της διαρκούς και συνολικής εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ενδέχεται να ξεκινήσει από τις 20 - 21 Δεκέμβρη, είπε ο Πριστάικο, ενώ η επόμενη ανταλλαγή κρατουμένων θα μπορούσε να γίνει έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πριν από την επόμενη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας», τον Απρίλη, η Ουκρανία θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες βασικές νομοθετικές αποφάσεις προκειμένου «να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ζητήματα της αμνηστίας για τους κρατούμενους, της διεξαγωγής εκλογών και του «ειδικού καθεστώτος», λέγοντας πως «όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν».

Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συνομίλησαν για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που σύντομα αναμένεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, όπως επίσης για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ