Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αντιδράσεις στο ν/σ για ιθαγένεια σε μη μουσουλμάνους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις σε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Ινδίας και διευκολύνεται η χορήγηση ιθαγένειας σε πρόσφυγες, με τον όρο ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και μέρες χτες άρχισαν να επεκτείνονται και σε πολλά πανεπιστήμια. Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις προσπάθειες του κυβερνώντος ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του Ν. Μόντι να «επιτεθεί» στο ρόλο των μουσουλμάνων της χώρας, στο πλαίσιο ενδοαστικών ανταγωνισμών που παρασύρουν και εκατομμύρια λαϊκών στρωμάτων μακριά από τις αληθινές ρίζες των προβλημάτων τους.

Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 6 νεκροί στις διαδηλώσεις. Σε κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπως τα Ασαμ και Τριπούρα, οι αρχές ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζοντας ότι «από τη φύση του προάγει τις διακρίσεις» και ζητώντας την επανεξέτασή του.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο, κατηγορεί την κυβέρνηση για κήρυξη πολέμου ενάντια στη χώρα. Βουλευτές από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες συστήνοντας «προσοχή» σε πολίτες τους που ταξιδεύουν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ