ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια στο έδαφος του οξυμένου ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Από τη συνάντηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Α. Κούρτι με τον πάτρωνά του, γγ του ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Α. Κούρτι με τον πάτρωνά του, γγ του ΝΑΤΟ
Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες η συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο, Αλμπιν Κούρτι, με στόχο την προσωρινή «εκτόνωση» της έντασης που προκαλούν από τα τέλη Ιούλη οι κινήσεις των κοσοβάρικων αρχών σε βάρος των σερβικών κοινοτήτων της περιοχής.

Σερβικά ΜΜΕ πάντως μετέδιδαν την Παρασκευή πως ο Σέρβος Πρόεδρος θα έβγαζε μία «σημαντική ομιλία» για το Κοσσυφοπέδιο και πως την Κυριακή θα συναντούσε ηγετικά στελέχη των σερβικών κοινοτήτων του προτεκτοράτου, καθώς σε 10 μέρες θα εκπνεύσει η προθεσμία της 1ης Σεπτέμβρη που έχει δώσει ο Κοσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός για εφαρμογή των αλλαγών σε πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και σε έγγραφα χορήγησης προσωρινής «άδειας διαμονής» σε Σέρβους που περνούν τα διοικητικά όρια από και προς το Κοσσυφοπέδιο. Θυμίζουμε ότι ο Α. Κούρτι είχε αποδεχτεί την αναβολή εφαρμογής του μέτρου μετά από πιέσεις τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, ΕΕ που είναι και οι πάτρωνές του.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος το θέμα της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και οι αλλαγές στα έγγραφα διέλευσής τους από και προς την υπόλοιπη Σερβία από μεθοριακά περάσματα του προτεκτοράτου, που στα τέλη Ιούλη έφεραν Βελιγράδι και Πρίστινα στα πρόθυρα σύγκρουσης. Λύσεις ωστόσο δεν αναζητήθηκαν επειδή κατά τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπός της συνάντησης, που την χαρακτήρισε «συνάντηση διαχείρισης κρίσης», ήταν η «εκτόνωση της έντασης».

Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε κανένα θέμα, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να προωθεί σταθερά την ενίσχυση της λεγόμενης «ανεξαρτησίας» του, την οποία έχουν ήδη αναγνωρίσει από το 2008 οι περισσότερες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όταν την κήρυξε μονομερώς παραβιάζοντας την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τυπικά το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τη Σερβία. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες της συχνής εκδήλωσης εντάσεων στην περιοχή, που έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο» ιδιαίτερα μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετέπειτα ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που σήμερα αριθμούν περίπου 4.000 στρατιώτες.

Παράλληλα οι εντάσεις τροφοδοτούνται και από την προσπάθεια της Ρωσίας να αξιοποιήσει τις στενές οικονομικές, ενεργειακές και πολιτισμικές σχέσεις που έχει με τη Σερβία, ώστε να αυξήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Μπορέλ εμφανίστηκε ψύχραιμος, θεωρώντας πως υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, πως Βελιγράδι και Πρίστινα θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης και πως «υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτέμβρη». «Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (...) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Στις Βρυξέλλες έγιναν και συναντήσεις του Σέρβου και του Κοσοβάρου αξιωματούχου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, με τον τελευταίο να εκτοξεύει απειλές επέμβασης στη Σερβία από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο «αν εκδηλωθούν φαινόμενα βίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Γερμανική έρευνα κατά του Παλαιστίνιου Προέδρου για ... «υποκίνηση μίσους»

Επιπρόσθετη ένδειξη της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με την Παλαιστινιακή Αρχή (ή των ακόμα πιο στενών σχέσεων του Βερολίνου με τις κατοχικές αρχές και τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ) συνιστά η απόφαση της γερμανικής αστυνομίας να ξεκινήσει την Παρασκευή έρευνα για «υποκίνηση μίσους» σε βάρος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη για «50 ολοκαυτώματα σε βάρος των Παλαιστινίων» από τις κατοχικές αρχές αφότου ξεκίνησε η «Νάκμπα» (η καταστροφή της Παλαιστίνης) το 1949. Οι δηλώσεις του Αμπάς έγιναν στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ηγέτη, αλλά καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τον τελευταίο ένα 24ωρο μετά, λόγω της σφοδρής αντίδρασης του Ισραήλ.

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (...) 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα, και ακόμα και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει ο Αμπάς.

Εκπρόσωπος της γερμανικής Δικαστικής Αστυνομίας στο Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αστυνομία δέχτηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος». Το Ειδικό Τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την Εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως μολονότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως κράτος τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει ασυλία από τις έρευνες των γερμανικών δικαστικών αρχών, επειδή πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Το Βερολίνο πάντως έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αντιδράσεις όπως αυτές της Γερμανίας ενισχύουν τις θηριωδίες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, που σχεδόν μέρα παρά μέρα δολοφονούν και συλλαμβάνουν ακόμα και έφηβους.

Την Παρασκευή προστέθηκε άλλο ένα θύμα στη μακρά μαύρη λίστα δολοφονιών των κατοχικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον 58χρονο Σαλάχ Σαουάφτα, που «τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πραγματικά πυρά» των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τουμπάς, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, και υπέκυψε στα τραύματά του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε συνεννόηση με τη Ρωσία οι κινήσεις στη Συρία, λέει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως οι ενέργειες του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία γίνονται σε συνεννόηση με τη Ρωσία, τονίζοντας πως αφενός «είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία για κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία», αφετέρου ο τουρκικός στρατός δεν έχει εδαφικές βλέψεις στη γειτονική χώρα.

«Δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος της Συρίας γιατί ο λαός της είναι αδέλφια μας. Το (συριακό) καθεστώς θα πρέπει να το γνωρίζει», είπε ο Ερντογάν εν πτήσει, σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επιστροφή από την επίσκεψή του στην Ουκρανία. Ο ίδιος στη συνέχεια έστειλε αντιφατικά μηνύματα, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν απορρίπτει μία επαναπροσέγγιση με την κυβέρνηση Ασαντ, αφού «στην πολιτική δεν θα πρέπει να υπάρχει μνησικακία». Στη συνέχεια δεν απέκλεισε κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία «ξαφνικά μία νύχτα»...

Η δήλωσή του αυτή έγινε λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011 με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μεκντάντ, δηλώνοντας ουσιαστικά πως θα πρέπει να τα βρουν οι ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ώστε να επέλθει ειρήνη.

Στο φόντο αυτών των δηλώσεων, ο τουρκικός στρατός εντείνει τις τελευταίες μέρες τις επιδρομές σε θέσεις Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία σκοτώνοντας και αμάχους.

Το βράδυ της Πέμπτης, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Βόρεια Συρία, όπου αντιπαρατίθενται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με Τούρκους στρατιώτες και Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και παρακλαδιών του.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν στη συριακή επαρχία Χάσακα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε ότι τουρκική επιδρομή «σκότωσε τέσσερα παιδιά και τραυμάτισε άλλα 11» «στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης σε ένα κλειστό κέντρο για ανήλικους».

ΕΥΡΩΠΗ
10 νεκροί από τις ισχυρές καταιγίδες

Μετά τον καύσωνα και την ξηρασία, ισχυρές καταιγίδες με σφοδρούς ανέμους που προβλέπονταν έπληξαν μέσα στη βδομάδα πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά και πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Στη Γαλλία, στην Κορσική, 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 3 από πτώσεις δέντρων και σκεπών και 2 που βρίσκονταν στη θάλασσα, ενώ πάνω από 20 τραυματίστηκαν. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν για πολλές ώρες δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Και στην Αυστρία 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 2 παιδιά, και πολλοί τραυματίστηκαν, επίσης από πτώσεις δέντρων. Επιπλέον, σε πόλεις κοντά στα σύνορα με Σλοβενία και Ιταλία ξηλώθηκαν πολλές στέγες.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι και χαλαζόπτωση σημειώθηκαν και στη βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και κτίρια, όπου ξηλώθηκαν στέγες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που εξηγούνται από τις κυβερνήσεις ως επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν στο προσκήνιο για άλλη μια φορά την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης, έγκαιρης προειδοποίησης και προετοιμασίας των πληθυσμών, κάτι που είναι εφικτό με βάση την επιστημονικοτεχνική πρόοδο της εποχής, ώστε να αποφεύγονται οι ανθρώπινες απώλειες. Αυτό όμως δεν πραγματοποιείται καθώς στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα δεν υπάρχει γνώμονας για την απαραίτητη κοινωνική φροντίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ