Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια στο έδαφος του οξυμένου ανταγωνισμού με τη Ρωσία

Από τη συνάντηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Α. Κούρτι με τον πάτρωνά του, γγ του ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Α. Κούρτι με τον πάτρωνά του, γγ του ΝΑΤΟ
Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες η συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο, Αλμπιν Κούρτι, με στόχο την προσωρινή «εκτόνωση» της έντασης που προκαλούν από τα τέλη Ιούλη οι κινήσεις των κοσοβάρικων αρχών σε βάρος των σερβικών κοινοτήτων της περιοχής.

Σερβικά ΜΜΕ πάντως μετέδιδαν την Παρασκευή πως ο Σέρβος Πρόεδρος θα έβγαζε μία «σημαντική ομιλία» για το Κοσσυφοπέδιο και πως την Κυριακή θα συναντούσε ηγετικά στελέχη των σερβικών κοινοτήτων του προτεκτοράτου, καθώς σε 10 μέρες θα εκπνεύσει η προθεσμία της 1ης Σεπτέμβρη που έχει δώσει ο Κοσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός για εφαρμογή των αλλαγών σε πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και σε έγγραφα χορήγησης προσωρινής «άδειας διαμονής» σε Σέρβους που περνούν τα διοικητικά όρια από και προς το Κοσσυφοπέδιο. Θυμίζουμε ότι ο Α. Κούρτι είχε αποδεχτεί την αναβολή εφαρμογής του μέτρου μετά από πιέσεις τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, ΕΕ που είναι και οι πάτρωνές του.

Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος το θέμα της αλλαγής των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και οι αλλαγές στα έγγραφα διέλευσής τους από και προς την υπόλοιπη Σερβία από μεθοριακά περάσματα του προτεκτοράτου, που στα τέλη Ιούλη έφεραν Βελιγράδι και Πρίστινα στα πρόθυρα σύγκρουσης. Λύσεις ωστόσο δεν αναζητήθηκαν επειδή κατά τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπός της συνάντησης, που την χαρακτήρισε «συνάντηση διαχείρισης κρίσης», ήταν η «εκτόνωση της έντασης».

Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε κανένα θέμα, δεδομένου ότι το Κοσσυφοπέδιο στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να προωθεί σταθερά την ενίσχυση της λεγόμενης «ανεξαρτησίας» του, την οποία έχουν ήδη αναγνωρίσει από το 2008 οι περισσότερες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όταν την κήρυξε μονομερώς παραβιάζοντας την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τυπικά το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας μαζί με τη Σερβία. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αιτίες της συχνής εκδήλωσης εντάσεων στην περιοχή, που έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο» ιδιαίτερα μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετέπειτα ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που σήμερα αριθμούν περίπου 4.000 στρατιώτες.

Παράλληλα οι εντάσεις τροφοδοτούνται και από την προσπάθεια της Ρωσίας να αξιοποιήσει τις στενές οικονομικές, ενεργειακές και πολιτισμικές σχέσεις που έχει με τη Σερβία, ώστε να αυξήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια στο φόντο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Μπορέλ εμφανίστηκε ψύχραιμος, θεωρώντας πως υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, πως Βελιγράδι και Πρίστινα θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης και πως «υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτέμβρη». «Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (...) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.

Στις Βρυξέλλες έγιναν και συναντήσεις του Σέρβου και του Κοσοβάρου αξιωματούχου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, με τον τελευταίο να εκτοξεύει απειλές επέμβασης στη Σερβία από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κοσσυφοπέδιο «αν εκδηλωθούν φαινόμενα βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ