Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε συνεννόηση με τη Ρωσία οι κινήσεις στη Συρία, λέει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως οι ενέργειες του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία γίνονται σε συνεννόηση με τη Ρωσία, τονίζοντας πως αφενός «είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία για κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία», αφετέρου ο τουρκικός στρατός δεν έχει εδαφικές βλέψεις στη γειτονική χώρα.

«Δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος της Συρίας γιατί ο λαός της είναι αδέλφια μας. Το (συριακό) καθεστώς θα πρέπει να το γνωρίζει», είπε ο Ερντογάν εν πτήσει, σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επιστροφή από την επίσκεψή του στην Ουκρανία. Ο ίδιος στη συνέχεια έστειλε αντιφατικά μηνύματα, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν απορρίπτει μία επαναπροσέγγιση με την κυβέρνηση Ασαντ, αφού «στην πολιτική δεν θα πρέπει να υπάρχει μνησικακία». Στη συνέχεια δεν απέκλεισε κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία «ξαφνικά μία νύχτα»...

Η δήλωσή του αυτή έγινε λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011 με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μεκντάντ, δηλώνοντας ουσιαστικά πως θα πρέπει να τα βρουν οι ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ώστε να επέλθει ειρήνη.

Στο φόντο αυτών των δηλώσεων, ο τουρκικός στρατός εντείνει τις τελευταίες μέρες τις επιδρομές σε θέσεις Κούρδων μαχητών στη Βόρεια Συρία σκοτώνοντας και αμάχους.

Το βράδυ της Πέμπτης, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Βόρεια Συρία, όπου αντιπαρατίθενται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με Τούρκους στρατιώτες και Σύρους φιλότουρκους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και παρακλαδιών του.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν στη συριακή επαρχία Χάσακα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση ανακοίνωσε ότι τουρκική επιδρομή «σκότωσε τέσσερα παιδιά και τραυμάτισε άλλα 11» «στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης σε ένα κλειστό κέντρο για ανήλικους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ