Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Γερμανική έρευνα κατά του Παλαιστίνιου Προέδρου για ... «υποκίνηση μίσους»

Επιπρόσθετη ένδειξη της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με την Παλαιστινιακή Αρχή (ή των ακόμα πιο στενών σχέσεων του Βερολίνου με τις κατοχικές αρχές και τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ) συνιστά η απόφαση της γερμανικής αστυνομίας να ξεκινήσει την Παρασκευή έρευνα για «υποκίνηση μίσους» σε βάρος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη για «50 ολοκαυτώματα σε βάρος των Παλαιστινίων» από τις κατοχικές αρχές αφότου ξεκίνησε η «Νάκμπα» (η καταστροφή της Παλαιστίνης) το 1949. Οι δηλώσεις του Αμπάς έγιναν στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ηγέτη, αλλά καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τον τελευταίο ένα 24ωρο μετά, λόγω της σφοδρής αντίδρασης του Ισραήλ.

«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (...) 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα, και ακόμα και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει ο Αμπάς.

Εκπρόσωπος της γερμανικής Δικαστικής Αστυνομίας στο Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αστυνομία δέχτηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος». Το Ειδικό Τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την Εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως μολονότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως κράτος τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει ασυλία από τις έρευνες των γερμανικών δικαστικών αρχών, επειδή πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Το Βερολίνο πάντως έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αντιδράσεις όπως αυτές της Γερμανίας ενισχύουν τις θηριωδίες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, που σχεδόν μέρα παρά μέρα δολοφονούν και συλλαμβάνουν ακόμα και έφηβους.

Την Παρασκευή προστέθηκε άλλο ένα θύμα στη μακρά μαύρη λίστα δολοφονιών των κατοχικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον 58χρονο Σαλάχ Σαουάφτα, που «τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πραγματικά πυρά» των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τουμπάς, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, και υπέκυψε στα τραύματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ