ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιέσεις και «τακτική» από Ομπάμα

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

«Αμεση πρόκληση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα την, σε εξέλιξη, κατασκευή από το Ιράν δεύτερου «μυστικού» σταθμού εμπλουτισμού ουρανίου. Ο Ομπάμα, περιστοιχισμένος από τον Γάλλο ομόλογό του Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπράουν, «αποκάλυψε» τη συγκεκριμένη πληροφορία, χτες, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου της G20. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το γνώριζαν εδώ και καιρό και, όπως φαίνεται, περίμεναν, την κατάλληλη στιγμή, να αξιοποιήσουν την πληροφορία ως μέσο άσκησης πίεσης όχι μόνο προς την ιρανική ηγεσία αλλά και προς τις ηγεσίες άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία, προκειμένου να τις πιέσουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης «σκληρότερων μέτρων».

Κατά τις αμερικανικές πηγές, η νέα εγκατάσταση είναι υπόγεια, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Κομ και, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τις 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης. Η πληροφορία είχε μεταφερθεί στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και σύμφωνα με διαρροές, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τους επικεφαλής της ομάδας των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα - και Γερμανία).

Ο Ομπάμα κάλεσε το Ιράν «ν' αποδείξει άμεσα και έμπρακτα τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε σκληρότερο τόνο, Σαρκοζί και Μπράουν μίλησαν για «κατά συρροή απογοητεύσεις και εξαπατήσεις», ζήτησαν «να τεθούν όλα στο τραπέζι», και κατέληξαν ότι «τα περιθώρια πριν την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων τελειώνουν το Δεκέμβρη».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το ότι ο Ρώσος και ο Κινέζος Πρόεδρος, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν συμμετείχαν στην έκτακτη ενημέρωση. Το Πεκίνο αντέδρασε ζητώντας από το Ιράν περισσότερη συνεργασία, η Μέρκελ ζήτησε άμεσα «όλες τις πληροφορίες και σαφή δέσμευση» ενώ εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ εξέφραζε την «βαθιά ανησυχία της Μόσχας» και ότι «θεωρεί απαραίτητη την άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

«Αμυνα» από την Τεχεράνη

Η ιρανική ηγεσία, από την άλλη, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται ότι υποχρεώθηκε σε ελιγμούς. Ενημέρωσε, γραπτώς, την ΔΕΑΕ για την κατασκευή της νέας εγκατάστασης, μόλις την περασμένη Δευτέρα, αφού, όπως διαρρέεται, επιβεβαίωσε ότι η πληροφορία είναι γνωστή εδώ και καιρό στους Δυτικούς συνομιλητές της. Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για μυστική τοποθεσία». Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», τηρεί επίσης «εκτονωτική» στάση υπογραμμίζοντας ότι «όλα γίνονται στο πλαίσιο της ΔΕΑΕ» και ότι «η Τεχεράνη δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τον Αμερικανό Πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλον για εγκαταστάσεις όπου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί πυρηνικό υλικό». Οπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά το κλίμα της επικείμενης συνάντησης των «6» με το Ιράν, την 1η Οκτώβρη.

  • Υπέρ της κατοχής πυρηνικών όπλων παρά τη σχετική απαγόρευση του Συντάγματος, τάχθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Ζοζέ Αλενκάρ σε συνέντευξή του σε ημερήσιες εφημερίδες της χώρας του, επισημαίνοντας εντούτοις ότι εκφράζει προσωπική και όχι κυβερνητική άποψη. Εκπρόσωπος του Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ξεκαθάρισε ότι οι παραπάνω δηλώσεις «δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης».
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αμερικανική επιδρομή

ΜΙΡΑΝΣΑΧ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σταθερές στη στρατηγική του θανάτου παραμένουν οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτες στο γειτονικό Πακιστάν, στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι πακιστανικές αρχές που - παρά τις κατά περιόδους αντιρρήσεις που εκφράζουν εναντίον των αμερικανικών επιθέσεων για να διατηρήσουν τα προσχήματα - στηρίζουν αδιαμφισβήτητα την πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της «τρομοκρατίας», υποστηρίζουν ότι και οι 10 νεκροί είναι «ισλαμιστές μαχητές».

Την ίδια στιγμή δημοσιοποιούνται έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η επιρροή των δυνάμεων των «Ταλιμπάν» σε Αφγανιστάν και Πακιστάν αυξάνεται συνεχώς, προκαλώντας «ανησυχία» στις τάξεις των δυνάμεων κατοχής και δικαιολογώντας την ενίσχυση του πολέμου. Παράλληλα ανακοινώθηκε η δημοσίευση νέου ηχογραφημένου μηνύματος του επικεφαλής της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, που απαιτεί από τους Δυτικούς την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν. Επίσης την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι 5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Νότιο Αφγανιστάν (από την αρχή του 2009 έχουν σκοτωθεί 368 κατοχικοί στρατιώτες, ανάμεσά τους 216 Αμερικανοί).

Σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε και η μερική ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών, στο Αφγανιστάν, μετά τις αποκαλύψεις για νοθεία ευρείας κλίμακας στα αποτελέσματα.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Η νέα ηγεσία της χώρας αμφισβητεί την ανάγκη ύπαρξής της!

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Νόβι ρεγκιόν», στις 22 Σεπτέμβρη ο εκτελών χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, σε συνέντευξή του στη μολδαβική εφημερίδα «Timpul» δήλωσε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μολδαβικό έθνος. Σύμφωνα με τα λόγια του, την έννοια αυτή την κατασκεύασε η ΕΣΣΔ για να δικαιολογήσει την κατοχή της Βεσσαραβίας.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως οι εργαζόμενοι της Μολδαβίας συμμετείχαν στις ρωσικές επαναστάσεις του 1905 - 1907, στην επανάσταση του Φλεβάρη το 1917 και στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τον Οκτώβρη του 1917. Το Γενάρη του 1918 η Σοβιετική εξουσία επικράτησε σε όλο το έδαφος της Μολδαβίας. Ακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση της μοναρχικής Ρουμανίας και η κατάληψη των εδαφών της Βεσσαραβίας, ενώ τα εδάφη στην αριστερή πλευρά του Δνείστερου (η σημερινή Υπερδνειστερία) διατήρησαν το σοβιετικό καθεστώς και εντάχθηκαν ως Αυτόνομη Δημοκρατία στη σύνθεση της Σοβιετικής Ουκρανίας. Στις 28/6/1940 η ΕΣΣΔ επανακατέλαβε τη Βεσσαραβία και στις 2/8/1940 ιδρύθηκε η Σοβιετική Μολδαβία.

Στη συνέντευξή του ο Γκίμπου προσπαθεί να «ανακυκλώσει» την αντισοβιετική προπαγάνδα για το σοβιετο-γερμανικό «Σύμφωνο μη επίθεσης» στην ίδρυση της Σοβιετικής Μολδαβίας.

Ο Γκίμπου, που είναι φανερός οπαδός της συγχώνευσης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, προωθεί στην πράξη την ενσωμάτωση της Μολδαβίας στη «Μεγάλη Ρουμανία» και ήδη στις 17 Σεπτέμβρη κατάργησε τη βίζα για τους πολίτες της Ρουμανίας. Ωστόσο, η πολιτική του αυτή συναντά σφοδρές αντιδράσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Μέχρι και 500 εργαζόμενους σχεδιάζει να απολύσει η αυστριακή αεροπορική εταιρεία «Austrian Airlines», η οποία εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη γερμανική «Lufthansa» προκειμένου να μειωθεί το δυναμικό της έως το 2010 στους 6.000 εργαζόμενους. Συνολικά, 1.500 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν την εργασία τους μέχρι τα τέλη του 2010, ανακοίνωσε χτες ο αυστριακός αερομεταφορέας.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Μία ή και περισσότερες στρατιωτικές βάσεις (μία μόνιμη βάση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, αλλά και μετακινούμενες βάσεις) επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στην Πολωνία οι ΗΠΑ μετά την εγκατάλειψη - για την ώρα - της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην κεντρική Ευρώπη, δημοσίευσε χτες η πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», επικαλούμενη πολωνικές διπλωματικές πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Υποχρεωτικό φαρμακευτικό ευνουχισμό σε περιπτώσεις εγκλημάτων παιδεραστίας και αιμομιξίας ενέκρινε χτες η Κάτω Βουλή της Πολωνίας με τις ψήφους των 400 βουλευτών, ενώ μόλις ένας το καταψήφισε και δύο απείχαν. Παράλληλα προέβησαν και στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντεκα Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στην περιοχή Μπασίκα, κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης βομβών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ξεκίνησε χθες η δίκη του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σκάνδαλα σε βαθμό κακουργήματος.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατηγόρησε χτες από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη τη Δύση ότι προσπαθεί να διχάσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Δικαστήριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας καταδίκασε χτες σε 12ετή κάθειρξη έναν 39χρονο λιβανέζικης καταγωγής, πρώην αχθοφόρο της αεροπορικής εταιρείας «Κουάντας», με την κατηγορία της υποκίνησης και προτροπής σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο 39χρονος Μπέλα Καζάαλ είχε συγγράψει 110σέλιδο βιβλίο, το οποίο δημοσιοποίησε στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ με οδηγίες για την εξαπόλυση βομβιστικών επιθέσεων, κατάρριψη αεροσκαφών από εδάφους, δολοφονικές απόπειρες κατά Αμερικανών και Αυστραλών κυβερνητικών αξιωματούχων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Υπέρ της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) τάχθηκε χτες ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Υπό έγκριση δύο εμβόλια στην ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων συνέστησε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την πώληση στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ των εμβολίων κατά της «νέας γρίπης» «Pandemrix» και «Focetria» των εταιρειών «GlaxoSmithKline» και «Novartis». Συνέστησε επίσης τα δύο εμβόλια να χορηγούνται σε δύο δόσεις και ενέκρινε τη χρήση τους στους ενηλίκους (περιλαμβανομένων των εγκύων γυναικών) και στα παιδιά ηλικίας άνω των έξι μηνών.

Η «Novartis» χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την εξέλιξη χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό σταθμό για τη διάθεση στην αγορά ενός εμβολίου κατά της νέας γρίπης».

Το ίδιο 24ωρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έκανε νεότερο απολογισμό για τα θύματα της νέας γρίπης. Απ' τον περασμένο Απρίλη ως σήμερα πέθαναν τουλάχιστον 3.917 άνθρωποι σε 191 χώρες . Δηλαδή, ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μία βδομάδα αυξήθηκε κατά περίπου 430 άτομα...

Εξαγγελίες Σαακασβίλι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την πεποίθηση πως η Αμπχαζία «θα γίνει ξανά τμήμα της Γεωργίας» εξέφρασε ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ μίλησε και για ένα νέο «Τείχος» που τέμνει στη μέση τη χώρα του, το οποίο έχει κατασκευαστεί από μια εξωτερική δύναμη.

Μία ημέρα πριν, μιλώντας στους συμπατριώτες του που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη είχε υποστηρίξει πως δεν έχει μετανιώσει που αντιστάθηκε στη Ρωσία (κατά τη διάρκεια του ολιγοήμερου πολέμου του Αυγούστου 2008) και πως «η Γεωργία θα επανακτήσει ό,τι έχουν καταλάβει (οι Ρώσοι) προσωρινά». Μιλώντας παράλληλα για τα κατορθώματα της χώρας, ο Σαακασβίλι υποστήριξε πως «έχουμε αποκτήσει σταθερή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, έχουμε γίνει γνωστοί και το όνομα της Γεωργίας ακούγεται σταθερά σε ολόκληρο το πλανήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ