ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ

Τη στενή συνεργασία Κίνας - Ρωσίας σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν χτες ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Λαβρόφ.

Η συνάντηση έγινε στο Τουντσί της ανατολικής Κίνας, στο περιθώριο της 3ης συνάντησης των ΥΠΕΞ των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», είπε ο Λαβρόφ, ενώ επαναφέροντας τα περί «πολυπολισμού» και «διεθνούς δικαιοσύνης», την ώρα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δήλωσε «πεπεισμένος πως στο τέλος αυτού του σταδίου η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (...) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, συζητώντας για την Ουκρανία «οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».

Ακόμα, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή», αλλά και «να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει, διατήρησαν τη σωστή κατεύθυνση στην πρόοδό τους και έδειξαν επίμονη δυναμική ανάπτυξης».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, είπε ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια».

Το ενδιαφέρον για κοινό βηματισμό Μόσχας και Πεκίνου σε μια σειρά από σημαντικά μέτωπα επιβεβαίωσαν επίσης η πρόσκληση και η συμμετοχή του Σ. Λαβρόφ στη συνάντηση για το Αφγανιστάν. Πρόκειται για την 3η συνάντηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν (Κίνας, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Πακιστάν), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί ένα νέο περιφερειακό σχήμα, με την πρωταγωνιστική συμβολή Κίνας και Πακιστάν.

Σημειωτέον, στη συνάντηση - που θα ολοκληρωθεί σήμερα - αναμενόταν να παραβρεθεί και ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι, που την περασμένη βδομάδα είχε υποδεχτεί τον Κινέζο ομόλογό του στην Καμπούλ, σε μια επίσκεψη που έγινε γνωστή τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, ενδεικτικό των διεργασιών είναι το ότι στο Τουντσί αναμενόταν και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τόμας Γουέστ, για να παραβρεθεί σε χωριστή συνάντηση των ΥΠΕΞ και της λεγόμενης «διευρυμένης τρόικας» για το Αφγανιστάν, μαζί με αξιωματούχους από Κίνα, Πακιστάν, αλλά και Ρωσία.

Ρωσικές προσπάθειες ενίσχυσης δεσμών με Πακιστάν - Ινδία

Στο μεταξύ, η Ρωσία εντείνει τις αυτοτελείς της προσπάθειες να αναβαθμίσει παραπέρα τις συμμαχίες της σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο περιθώριο των συζητήσεων για το Αφγανιστάν, ο Λαβρόφ συνάντησε τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, με τον οποίο εστίασε μεταξύ άλλων στην κατασκευή του αγωγού «Pakistan Stream», για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την ασιατική χώρα.

Με φόντο το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το εμπάργκο ΗΠΑ - Βρετανίας στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ανακοίνωση της Μόσχας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εκφράστηκε ετοιμότητα για την οικοδόμηση μιας διμερούς αλληλεπίδρασης σε πολλά πεδία», ενώ καθορίστηκαν ως «πρωταρχικά καθήκοντα η αύξηση του συνολικού όγκου εμπορικών συναλλαγών και η εφαρμογή ενός εύρους σχεδίων στη σφαίρα της Ενέργειας». Οσον αφορά την Ουκρανία - σύμφωνα με τη Μόσχα - εκφράστηκε ετοιμότητα για συνέχιση των «διπλωματικών προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης».

Χτες, ο Λαβρόφ αναμενόταν να συνεχίσει τις επαφές του στην περιοχή, με επίσκεψη στην Ινδία. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές, όπως και «ευκαιρίες» που διακρίνει το ινδικό κεφάλαιο στη Ρωσία, στο έδαφος της αποχώρησης πολλών δυτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στο Νέο Δελχί θα πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, και ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχία» για την άρνηση της Ινδίας να στηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τηλεδιάσκεψη Κίνας - ΕΕ την Παρασκευή

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι αύριο, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ανακοινώσεις για τη Μέρα Παλαιστινιακής Γης

Η 30ή Μάρτη θεσπίστηκε ως Μέρα Παλαιστινιακής Γης μετά τον θάνατο, στις 30 Μάρτη 1976, έξι Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση 21.000 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης εντός του Ισραήλ από τις κατοχικές δυνάμεις.

Με αφορμή την 46η επέτειο, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορκχόμ, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως έως σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν στις συστηματικές πολιτικές επέκτασης των εποικισμών και στο σύστημα διακρίσεων απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων. Χτες, στις 12 το μεσημέρι, στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ως φόρος τιμής σε όλους τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους.

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του για τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, δηλώνει τη σταθερή του στήριξη στον συνεχιζόμενο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή βία και κατοχή:

«Τη στιγμή που οι λαοί γίνονται μάρτυρες του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν ξεχνάμε το διαχρονικό ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Ενα κράτος που δολοφονεί Παλαιστίνιους, με καθημερινά περιστατικά βίας και καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων, συλλήψεις και φυλακίσεις ακόμη και μικρών παιδιών.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, πάντοτε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, καλούν για άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, διακοπή κάθε στρατιωτικής - οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού: Δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967. Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Αμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σημειώνει πως η 30ή Μάρτη έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη του Παλαιστινιακού λαού ως μια θλιβερή ανάμνηση της ισραηλινής αδικίας και καταπίεσης, ως μέρα διαμαρτυρίας που ενώνει όλο τον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για αυτοδιάθεση και εθνική απελευθέρωση, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Εκεχειρία στην Υεμένη

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη αποφάσισαν να κηρύξουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, που ξεκινά το Σάββατο. Την απόφαση επικρότησε ο ΟΗΕ, καλώντας τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν «χωρίς προϋποθέσεις» στις «ειρηνευτικές» συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τρίτη στο Ριάντ, στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Από τις συνομιλίες απουσίαζαν οι Χούθι, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν δέχονται να συμμετέχουν σε τέτοιες συνομιλίες στην έδρα του εχθρού. Κατά τ' άλλα, αφού την περασμένη Παρασκευή εξαπέλυσαν 16 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο ανακοίνωσαν μονομερή εκεχειρία τριών ημερών. Εμφανίστηκαν μάλιστα πρόθυμοι για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με την προϋπόθεση ότι το Ριάντ θα άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης, θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα και θα αποσύρει τις δυνάμεις του.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, δεν αποκλείεται ανταλλαγή αιχμαλώτων. Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναμένει «σοβαρά μέτρα» από τους Χούθι, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς την Κυριακή είχαν ανακοινώσει συμφωνία για την απελευθέρωση 1.400 κρατουμένων από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα 823 κρατούμενους Χούθι, ανάμεσά τους 16 Σαουδάραβες, 3 Σουδανούς και τον αδελφό του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Στο μεταξύ, διαβεβαίωση για έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης έδωσε χτες στον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, διάδοχο στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που ολοκληρώνει περιοδεία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με επισκέψεις σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Μαρόκο και Αλγερία.

ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για «σιδερένια πυγμή» απέναντι στο «κύμα αραβικής τρομοκρατίας»

«Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες της ευημερίας και της ειρήνης στη βάση της ειρηνευτικής μας συμφωνίας. Μαζί πρέπει να κινηθούμε μπροστά και να προσφέρουμε μια εναλλακτική», ανέφερε χτες από το Αμμάν ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ι. Χέρτζογκ, που συναντήθηκε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη 27χρονος Παλαιστίνιος στο προάστιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας πέντε άτομα, μεταξύ τους έναν αστυνομικό και δύο Ουκρανούς.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος κάλεσε τον Ιορδανό μονάρχη να αντιμετωπίσουν «οποιοδήποτε είδος τρομοκρατίας», καθώς αμφότεροι καταδίκασαν την επίθεση.

Την επίθεση καταδίκασε χτες και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς. Αντίθετα η «Χαμάς» επικρότησε την επίθεση ως «ηρωική», αποφεύγοντας ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη, όπως δεν το έκανε άμεσα και καμία παλαιστινιακή οργάνωση.

Πρόκειται για την τρίτη φονική επίθεση στο Ισραήλ από τις 22 Μάρτη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχτές έκανε λόγο για «κύμα αραβικής τρομοκρατίας», τονίζοντας ότι θα το συντρίψει με «σιδερένια πυγμή». Μεταξύ έκτακτων μέτρων που εξετάζονται είναι η πρόσληψη 15.000 ατόμων σε δυνάμεις ασφαλείας, από τους οποίους οι 4.000 θα είναι αστυνομικοί. Ο δε στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μείωση πληθυσμού κατά 10% μέσα σε 20 χρόνια

Ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας μειώθηκε περίπου κατά 10% μέσα στην τελευταία 20ετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής του περασμένου Σεπτέμβρη που ανακοινώθηκαν επίσημα χτες.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός πληθυσμός καταγράφεται σε 1.836.713 άτομα, έναντι 2.020.000 που είχε καταγραφεί το 2002.

Ως προς την εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού, όσοι δήλωσαν «Μακεδόνες» φέρονται να μειώθηκαν σε ποσοστό επί του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της χώρας, στο 58,44% (από 64,18%).

«Αλβανοί» δήλωσαν το 24,30% (από 25,17%), ενώ το ποσοστό τους προσεγγίζει το 30% αν συνυπολογιστεί και ο μη μόνιμος πληθυσμός.

«Τούρκοι» δήλωσαν το 3,86% του πληθυσμού (από 3,85%), «Ρομά» το 2,53% (από 2,66%). «Σέρβοι» το 0,87% (από 1,3%), «Σέρβοι» και «Βόσνιοι» το 0,87% (από 0,85%), «Βλάχοι» το 0,47% (από 0,5%).

«Ελληνες» δήλωσαν 294 άτομα (ποσοστό 0,02%) από 422 πριν 20 χρόνια.

Παρά τη σχετική αύξηση, παραμένουν πολύ λίγοι όσοι εμφανίζονται να δήλωσαν «Βούλγαροι»: Συγκεκριμένα καταμετρήθηκαν σε 3.504 άτομα, από 1.487. Τα στοιχεία αυτά είναι αναντίστοιχα με τους ισχυρισμούς της Σόφιας, που επιμένει ότι στη Βόρεια Μακεδονία ζουν περίπου 100.000 άτομα βουλγάρικης καταγωγής που - όπως λέει - αντιμετωπίζουν καταπίεση. Οι επικλήσεις της Σόφιας στην αντιμετώπιση της «βουλγαρικής μειονότητας» αποτελεί ένα από τα προβαλλόμενα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ