Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Συντονίζουν «χωρίς όρια» την «αντίθεση στην ηγεμονία» των ΗΠΑ

Τη στενή συνεργασία Κίνας - Ρωσίας σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν χτες ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Λαβρόφ.

Η συνάντηση έγινε στο Τουντσί της ανατολικής Κίνας, στο περιθώριο της 3ης συνάντησης των ΥΠΕΞ των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», είπε ο Λαβρόφ, ενώ επαναφέροντας τα περί «πολυπολισμού» και «διεθνούς δικαιοσύνης», την ώρα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δήλωσε «πεπεισμένος πως στο τέλος αυτού του σταδίου η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (...) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, συζητώντας για την Ουκρανία «οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».

Ακόμα, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή», αλλά και «να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας έχουν αντέξει το νέο τεστ μιας διεθνούς κατάστασης που αλλάζει, διατήρησαν τη σωστή κατεύθυνση στην πρόοδό τους και έδειξαν επίμονη δυναμική ανάπτυξης».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, είπε ότι «η σινορωσική συνεργασία δεν έχει όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια».

Το ενδιαφέρον για κοινό βηματισμό Μόσχας και Πεκίνου σε μια σειρά από σημαντικά μέτωπα επιβεβαίωσαν επίσης η πρόσκληση και η συμμετοχή του Σ. Λαβρόφ στη συνάντηση για το Αφγανιστάν. Πρόκειται για την 3η συνάντηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν (Κίνας, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Πακιστάν), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί ένα νέο περιφερειακό σχήμα, με την πρωταγωνιστική συμβολή Κίνας και Πακιστάν.

Σημειωτέον, στη συνάντηση - που θα ολοκληρωθεί σήμερα - αναμενόταν να παραβρεθεί και ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι, που την περασμένη βδομάδα είχε υποδεχτεί τον Κινέζο ομόλογό του στην Καμπούλ, σε μια επίσκεψη που έγινε γνωστή τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, ενδεικτικό των διεργασιών είναι το ότι στο Τουντσί αναμενόταν και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Τόμας Γουέστ, για να παραβρεθεί σε χωριστή συνάντηση των ΥΠΕΞ και της λεγόμενης «διευρυμένης τρόικας» για το Αφγανιστάν, μαζί με αξιωματούχους από Κίνα, Πακιστάν, αλλά και Ρωσία.

Ρωσικές προσπάθειες ενίσχυσης δεσμών με Πακιστάν - Ινδία

Στο μεταξύ, η Ρωσία εντείνει τις αυτοτελείς της προσπάθειες να αναβαθμίσει παραπέρα τις συμμαχίες της σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Στο περιθώριο των συζητήσεων για το Αφγανιστάν, ο Λαβρόφ συνάντησε τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, με τον οποίο εστίασε μεταξύ άλλων στην κατασκευή του αγωγού «Pakistan Stream», για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την ασιατική χώρα.

Με φόντο το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και το εμπάργκο ΗΠΑ - Βρετανίας στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ανακοίνωση της Μόσχας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση «εκφράστηκε ετοιμότητα για την οικοδόμηση μιας διμερούς αλληλεπίδρασης σε πολλά πεδία», ενώ καθορίστηκαν ως «πρωταρχικά καθήκοντα η αύξηση του συνολικού όγκου εμπορικών συναλλαγών και η εφαρμογή ενός εύρους σχεδίων στη σφαίρα της Ενέργειας». Οσον αφορά την Ουκρανία - σύμφωνα με τη Μόσχα - εκφράστηκε ετοιμότητα για συνέχιση των «διπλωματικών προσπαθειών διευθέτησης της κρίσης».

Χτες, ο Λαβρόφ αναμενόταν να συνεχίσει τις επαφές του στην περιοχή, με επίσκεψη στην Ινδία. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές, όπως και «ευκαιρίες» που διακρίνει το ινδικό κεφάλαιο στη Ρωσία, στο έδαφος της αποχώρησης πολλών δυτικών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Λαβρόφ στο Νέο Δελχί θα πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, και ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν «ανησυχία» για την άρνηση της Ινδίας να στηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τηλεδιάσκεψη Κίνας - ΕΕ την Παρασκευή

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι αύριο, Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ