Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Εκεχειρία στην Υεμένη

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη αποφάσισαν να κηρύξουν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, που ξεκινά το Σάββατο. Την απόφαση επικρότησε ο ΟΗΕ, καλώντας τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν «χωρίς προϋποθέσεις» στις «ειρηνευτικές» συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τρίτη στο Ριάντ, στην έδρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Από τις συνομιλίες απουσίαζαν οι Χούθι, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν δέχονται να συμμετέχουν σε τέτοιες συνομιλίες στην έδρα του εχθρού. Κατά τ' άλλα, αφού την περασμένη Παρασκευή εξαπέλυσαν 16 επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο ανακοίνωσαν μονομερή εκεχειρία τριών ημερών. Εμφανίστηκαν μάλιστα πρόθυμοι για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με την προϋπόθεση ότι το Ριάντ θα άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης, θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα και θα αποσύρει τις δυνάμεις του.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, δεν αποκλείεται ανταλλαγή αιχμαλώτων. Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναμένει «σοβαρά μέτρα» από τους Χούθι, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς την Κυριακή είχαν ανακοινώσει συμφωνία για την απελευθέρωση 1.400 κρατουμένων από την κυβέρνηση με αντάλλαγμα 823 κρατούμενους Χούθι, ανάμεσά τους 16 Σαουδάραβες, 3 Σουδανούς και τον αδελφό του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Στο μεταξύ, διαβεβαίωση για έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης έδωσε χτες στον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, διάδοχο στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που ολοκληρώνει περιοδεία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με επισκέψεις σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Μαρόκο και Αλγερία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ