ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΑΣ - ΕΕ
Ανησυχία για την «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις εκφράζει η Κομισιόν

«Τρόπους διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης και αμοιβαίας εμπορικής σχέσης, καθώς και (σε άλλους) τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, η παγκόσμια υγεία και η ετοιμότητα για πανδημίες» θα διερευνήσει, αύριο, στο Πεκίνο η 24η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Κίνας, που θα διεξαχθεί σε μια περίοδο έντονης όξυνσης των διμερών αντιθέσεων αλλά και των παζαριών για τους όρους συνεργασίας σε πολλά πεδία.

Από τη μεριά του Πεκίνου, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση με Ευρωπαίους πρέσβεις, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «εάν η Κίνα και η Ευρώπη επιλέξουν τον διάλογο και τη συνεργασία, δεν θα προκύψει αντιπαράθεση (...) Εάν η Κίνα και η Ευρώπη κάνουν επιλογές που δεν θα δημιουργούν αποκλεισμούς και να κερδίσουν, θα υπάρξει ελπίδα για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία».

Στο μεταξύ, χτες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας ενόψει της Συνόδου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί για πολύ καιρό την «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα. Χαρακτήρισε την αυριανή συνάντηση μια «Σύνοδο επιλογών», καταρχάς για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Κίνας, αλλά και για την αντιμετώπιση «ανισορροπιών», επίσης για διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η κρίση στη Μέση Ανατολή, η «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Τόνισε ότι το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, για να φθάσει στο ποσοστό - ρεκόρ των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και συνέχισε: «Η ανισορροπία είναι ορατή. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές από την Κίνα προς την ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα. Με άλλα λόγια, εάν έχουμε τρία κοντέινερ που πηγαίνουν από την Κίνα στην Ευρώπη, δύο από αυτά τα κοντέινερ επιστρέφουν άδεια πίσω στην Κίνα».

Εντείνει σχεδιασμούς και η Γαλλία

Τις ισορροπίες στον Ινδο-Ειρηνικό επηρεάζουν και οι αυτόνομες κινήσεις διαφόρων «παικτών», μεταξύ άλλων και μελών της ΕΕ.

Εκτός από την επίσημη επίσκεψη που έκανε η υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, στην Καμπέρα, στον Ειρηνικό βρέθηκε και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ως οικοδεσπότης της 10ης Διάσκεψης υπουργών Αμυνας του Νότιου Ειρηνικού, στη Νουμέα της Νέας Καληδονίας (αποτελεί εξωχώρια κτήση της Γαλλίας, στον Ειρηνικό, ανατολικά της Αυστραλίας και κοντά στις νήσους Βανουάτου).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ - SIPRI
Αυξάνεται η ζήτηση για εξοπλισμούς, μειώθηκαν συγκυριακά τα έσοδα

Μικρή μείωση καταγράφουν οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως (για πολλά χρόνια σημείωναν συνεχή αύξηση), ένα φαινόμενο μάλλον παροδικό, που εξηγείται λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισημαίνει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI).

Τα έσοδα των κυριότερων προμηθευτών όπλων του κόσμου κατέγραψαν μείωση το 2022, εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή, που εμπόδισε τις εταιρείες να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης η οποία καταγράφηκε κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει πρόσφατη μελέτη του SIPRI.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2022 από τις δραστηριότητες των 100 κορυφαίων επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο, ο τζίρος τους ανέρχεται σε σχεδόν 600 δισ. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 3,5% από το αντίστοιχο του 2021. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από το 2015 που ο τζίρος των κορυφαίων επιχειρήσεων του κλάδου εμφανίζει μικρή έστω μείωση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες ανήλθαν σε 597 εκατ. δολάρια το 2022, δηλαδή μειώθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2021.

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία συνέχισαν να τροφοδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για όπλα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ενδεικτικά, ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, με ορισμένους από τους στόχους να εκτείνονται μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η κατάσταση αυτή εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των εσόδων των κυριότερων κατασκευαστών όπλων στις ΗΠΑ, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με «προβλήματα των αλυσίδων εφοδιασμού και ελλείψεις εργατικών χεριών», κυρίως λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και των περίπλοκων οπλικών συστημάτων που παράγουν. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μείωση 7,9% των πωλήσεων όπλων το 2022, ωστόσο αντιπροσωπεύουν το 51% των παγκόσμιων εσόδων από πωλήσεις όπλων, με 42 αμερικανικές επιχειρήσεις να βρίσκονται μεταξύ των 100 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Οι ρωσικοί κατασκευαστές όπλων είδαν κι αυτοί τα έσοδά τους να σημειώνουν μεγάλη πτώση, που έφτασε το 12%, στα 20,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το SIPRI. Αυτή η μείωση εν μέρει οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και πιθανώς στις καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς ρωσικού κράτους.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που παράγονται είναι λιγότερο περίπλοκοι, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Στη Μέση Ανατολή η αύξηση ήταν η πιο μεγάλη (11%), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 17,9 δισ. δολάρια.

Η τουρκική εταιρεία «Baykar», κατασκευάστρια drones που χρησιμοποιήθηκαν ιδίως στην Ουκρανία, κατέγραψε αύξηση εσόδων 94%.

Ο συνδυαστικός τζίρος προμηθευτών όπλων από την Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκε κατά 3,1%, φτάνοντας τα 134 δισ. δολάρια το 2022.

Η Κίνα, που συγκαταλέγεται στα κράτη με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων στον κόσμο, είδε 8 από τις εταιρείες της που βρίσκονται στις κορυφαίες 100 να αυξάνουν αθροιστικά τα έσοδά τους κατά 2,7%, στα 108 δισ. δολάρια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νέα συμφωνία με την κυβέρνηση της Ρουάντα ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χτες η Βρετανία, για να μεταφέρονται κατατρεγμένοι πίσω στην αφρικανική χώρα. Τον περασμένο μήνα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας είχε μπλοκάρει το «σχέδιο Ρουάντα», κρίνοντας ότι αυτό θα παραβίαζε διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάντως το καθεστώς της Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ), με την υπόσχεση να της δοθούν περισσότερα χρήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν η στέγαση και η φροντίδα των απελαθέντων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένας 4χρονος, από τις πλημμύρες που συνόδευσαν καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας, ενώ τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Στην περιοχή αναμενόταν χτες και ο κυκλώνας «Μιτσάουνγκ», με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 110 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα που αναμενόταν να ξεπεράσουν το ενάμισι μέτρο πάνω από τη φυσιολογική στάθμη της θάλασσας.

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Ενας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε προχθές από πυροβολισμούς στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, με την Αρμενία να καταγγέλλει «παραβίαση της εκεχειρίας». Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητικές πληροφορίες της αρμενικής πλευράς» και «απόλυτο ψέμα».

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΡΝΤΙΦ.-- 29χρονη δέχτηκε χτες το μεσημέρι επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία, στο Αμπερφάν της νότιας Ουαλίας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να επιβληθούν μέτρα απαγόρευσης κινήσεων από και προς σχολεία της περιοχής, μέχρι να συλληφθεί ο δράστης. Η γυναίκα μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κάρντιφ, χωρίς η ζωή της να αντιμετωπίζει άμεσα κίνδυνο. Στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

ΗΠΑ
Σύλληψη πρώην πρεσβευτή ως πράκτορα της Κούβας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βολιβία από το 2000 έως το 2002 και διπλωμάτης σε διάφορες θέσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, 73χρονος Βίκτορ Μανουέλ Ρότσα, συνελήφθη την 1η Δεκέμβρη και κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης της Κούβας για πάνω από 40 χρόνια.

Οπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας στο Μαϊάμι, Μέρικ Γκάρλαντ, ο Ρότσα «για περισσότερα από 40 χρόνια, υπηρέτησε ως πράκτορας της κουβανικής κυβέρνησης και αναζήτησε και έλαβε θέσεις εντός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που θα παρείχαν πρόσβαση σε μη δημόσιες πληροφορίες και τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική», λέγοντας ότι πρόκειται για «μία από τις ευρύτερες και πιο μακροχρόνιες διεισδύσεις στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένο πράκτορα».

Ο Ρότσα, γεννημένος στην Κολομβία και πολιτογραφημένος από το 1978 στις ΗΠΑ, σπούδασε στα αμερικανικά πανεπιστήμια Yale, Harvard και Georgetown και εργάστηκε ως αξιωματούχος και μέλος διπλωματικών αποστολών σε Κούβα, Μεξικό, Αργεντινή, Ονδούρα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ιταλία και πρεσβευτής στη Βολιβία. Επίσης υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 1994 έως το 1995.

Εμφανίζεται να εργάζεται για την κουβανική αντικατασκοπεία - μια υπηρεσία απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων - ήδη από το 1981.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, που επικαλούνται έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία, ο Ρότσα παγιδεύτηκε από πράκτορα του FBI (μια από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ), πριν από έναν χρόνο, όταν θεώρησε ότι μιλούσε σε εκπρόσωπο της αντικουβανικής κατασκοπείας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «GUARDIAN»
Κίνδυνος από διαρροή σε εργοστάσιο πυρηνικών στη Βρετανία

Τους μεγάλους κινδύνους από τη διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιντ στη Βρετανία αναδεικνύει σε δημοσίευμά του ο «Guardian», χαρακτηρίζοντάς το «το πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας και της Ευρώπης». Το Σέλαφιντ βρίσκεται στην ακτή της Κάμπρια. Είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ευρώπη, που αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαρροή εντοπίζεται σε ένα τεράστιο (και ετοιμόρροπο) σιλό ραδιενεργών αποβλήτων και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βρετανική, όσο και τη γαλλική πλευρά της Μάγχης.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι η διαρροή ραδιενεργού υγρού από έναν από τους «μεγαλύτερους πυρηνικούς κινδύνους στο Ηνωμένο Βασίλειο» είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα», σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται επίσης ρωγμές στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη όπου βρίσκεται η πυρηνική λάσπη.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο στάλθηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σέλαφιντ τον Νοέμβρη του 2022 και εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την υποβάθμιση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιώντας για τον «σωρευτικό κίνδυνο» από παραλείψεις στην πυρηνική ασφάλεια, αλλά και στα πρότυπα πυρασφάλειας.

Ενας επιστήμονας, μάλιστα, που συμμετέχει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, δήλωσε στον «Guardian» ότι οι κίνδυνοι από τη διαρροή στο Σέλαφιντ έχουν «σπρωχτεί σταθερά κάτω από το χαλί». Μια έκθεση το 2001 προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το Τσέρνομπιλ, καθώς περιέχει σημαντικά περισσότερα ραδιενεργά υλικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ