ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ: ΦΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΛΙΝΟΣ»
«Διασώστες» της μνήμης

Φ. Ζαχαρίου: Ελ Ντάμπα, στρατόπεδο συγκέντρωσης, 1945
Φ. Ζαχαρίου: Ελ Ντάμπα, στρατόπεδο συγκέντρωσης, 1945
Μία έκθεση που θα πρέπει να δουν και οι πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάστηκε χτες στο Βυζαντινό Μουσείο, με τίτλο «Μαϊστορες - Φώτης Ζαχαρίου, Αντώνης Γκλίνος» (βλ. και Ενθετο «Ρ» 26/2). Μήπως και καταλάβουν τι σημαίνει συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι για να μετατραπεί σε «προϊόν» εμπορικής εκμετάλλευσης, αλλά για να εκπληρώσει την ανεκτίμητη ανάγκη της συνέχειας και της εμπέδωσης της ιστορικής μνήμης από το λαό μας.

Μέχρι τις 26 Απρίλη θα είναι ανοιχτή για το κοινό η σημαντική αυτή έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη σε δύο πρωτοπόρους της συντήρησης έργων τέχνης στην Ελλάδα, προοδευτικούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και δασκάλους. Και οι δύο «όργωσαν» κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη τον ελλαδικό χώρο, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν υπουργείο Πολιτισμού, με την Υπηρεσία Συντήρησης να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ελάχιστα μέσα, αλλά με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενό τους.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και οι δύο, «ενέταξαν» στο έργο τους το ύφος αλλά και τον τρόπο δημιουργίας των προγενέστερων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Φ. Ζαχαρίου, στο έργο του οποίου «ανιχνεύονται» επιδράσεις από την αρχαία και βυζαντινή τέχνη. Αυτό υπογράμμισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, Δ. Κωνστάντιος, ο οποίος σημείωσε ότι το Μουσείο «θεώρησε χρέος του» τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης.

Η έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει έργα τους, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα έργων τα οποία συντήρησαν, καθώς και συγκλονιστικές, αδημοσίευτες μέχρι τώρα, φωτογραφίες από τη μεγάλη «περιπέτεια» της συντήρησης στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το πλούσιο αρχείο των 34.000 αρνητικών του Φ. Ζαχαρίου, που χάρισε στο μουσείο η ανιψιά και επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Γερογιώργη. Το αρχείο πρόκειται να ψηφιοποιηθεί και να αποδοθεί προς χρήση στους ερευνητές.

Μεταξύ των πολύ σημαντικών εκθεμάτων, ο επισκέπτης μπορεί να δει και σκίτσα του Φ. Ζαχαρίου (μέλος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών) που φιλοτέχνησε κρατούμενος στην Ελ Ντάμπα. Το μολύβι που χρησιμοποίησε ήταν δώρο του Αγγελου Σικελιανού και ήταν τόσο μικρό που δεν κατάφεραν να το βρουν οι δεσμώτες του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Μουσείο θα διοργανώσει στις 10/4 ημερίδα με θέμα την ιστορία της συντήρησης στην Ελλάδα.

Διεθνής διαγωνισμός πιάνου

Τριάντα εφτά νέοι πιανίστες από είκοσι μία χώρες θα συμμετέχουν στο φετινό, 32ο Διεθνή Διαγωνισμό «Grand Prix Μαρία Κάλλας» για πιάνο, που διοργανώνει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Athenaeum», από τις 28/2 - 11/3. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε τέσσερις κύκλους ενώπιον της 10μελούς κριτικής επιτροπής, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μουσικό πρόγραμμα, για την απόκτηση ενός από τρία βραβεία.

Ο 1ος Κύκλος (προκριματικά) θα γίνει στις 28/2 και 1/3 (10 π.μ.-10 μ.μ.), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε». Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και ο 2ος Κύκλος (ρεσιτάλ), στις 3 και 4/3. Ο 3ος Κύκλος (ημιτελικός) θα γίνει στις 8 και 9/3 (6.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Τα τρία βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα: Grand Prix: Χρυσό μετάλλιο, 12.000 ευρώ, Δίπλωμα και διοργάνωση κοντσέρτων από το «Athenaeum», στο εξωτερικό και την Ελλάδα. 2ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 6.000 ευρώ, Δίπλωμα και 3ο Βραβείο: Ασημένιο μετάλλιο, 3.000 ευρώ, Δίπλωμα.

Ο τελικός και η απονομή των βραβείων θα γίνουν στις 11/3 (6.30μ.μ.), στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Στον 3ο και 4ο Κύκλο οι διαγωνιζόμενοι συνοδεύονται από την παγκοσμίου φήμης Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου Ρουμανίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γκεόργκ Κοστίν.

Εκθεση αρχαίων νομισμάτων

«Διαβιβαστές» γνώσης για τον τρόπο διάρθρωσης των αρχαίων κοινωνιών, του κάθε φορά κυρίαρχου οικονομικού συστήματος και των αντιλήψεών τους, τα νομίσματα κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορική έρευνα.

Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το Μουσείο Μπενάκη, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει τμήμα (500 νομίσματα) της νομισματικής συλλογής του (παραχωρήθηκε στο Μπενάκη από το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου), σε μια έκθεση με τίτλο «Χαλκούς, ένεκα αλλαγής - Ο άγνωστος κόσμος των χάλκινων νομισμάτων». Η έκθεση (στο κτίριο της οδού Κουμπάρη) θα εγκαινιαστεί την 1η Μάρτη και θα λειτουργεί μέχρι τις 30/4. Να σημειώσουμε ότι η επιμελήτρια της έκθεσης, πανεπιστημιακή καθηγήτρια, Βασιλική Πέννα, και η επιστημονική συνεργάτης της, Μαρία Παπαδάκη, θα κάνουν και οργανωμένες ξεναγήσεις (πληροφορίες στο Μουσείο).

Η έκθεση περιλαμβάνει νομίσματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα (μέσα 5ου αι. π.Χ. - ίδρυση νεοελληνικού κράτους) σε πέντε ενότητες: «Η γένεση του κερματόμορφου νομίσματος», «η καθιέρωση του χάλκινου νομίσματος», «η παραγωγή και η οργάνωση των νομισματοκοπείων», «χάλκινο νόμισμα, προσέγγιση της εικονογραφίας του» και «χάλκινο νόμισμα και συναλλαγές στον αρχαίο και βυζαντινό κόσμο».

Εκδήλωση μνήμης

Με αφορμή τα τρία χρόνια από το θάνατο του Μίμη Κουγιουμτζή, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιεί αύριο (8.30μ.μ.), στο κτίριο της οδού Πειραιώς, εκδήλωση μνήμης στον ηθοποιό και σκηνοθέτη. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιέρωμα και θα ακουστούν στο πιάνο μουσικά αποσπάσματα από παραστάσεις που σκηνοθέτησε.

Ο Μίμης Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο έργο του Ζενέ «Υψηλή εποπτεία». Από τα αγαπημένα παιδιά του Καρόλου Κουν, έπαιξε σε πλήθος παραστάσεις του «Θεάτρου Τέχνης». Μετά το θάνατο του Κουν, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Υπογείου», ενώ το 1994 εγκαινίασε την Παιδική Σκηνή του «Θεάτρου Τέχνης». Δημιούργησε ένα σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο με πρόβες και παραστάσεις του Κουν. Με το υλικό αυτό έκανε εφτά επεισόδια για τα 40 χρόνια του «Θεάτρου Τέχνης» (1942 - 1982).

Η νεαρή βιρτουόζος του τσέλο Han-Na Chang εμφανίζεται σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής, συνοδευόμενη από τον Τζούλιαν Μίλφορντ. Το ρεπερτόριο της βραδιάς περιλαμβάνει τα έργα: «Αντάτζιο και Αλέγκρο σε λα ύφεση μείζονα, έργο 70» του Ρ. Σούμαν, «Σουίτα για βιολοντσέλο αρ.3 σε ντο μείζονα» του Γ.Σ. Μπαχ, «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα, έργο 40» του Ντ. Σοστακόβιτς και «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε ρε ελάσσονα» του Κλ. Ντεμπισί. Η Han-Na Chang έχει ήδη δημιουργήσει μια εντυπωσιακή διεθνή σταδιοδρομία, εμφανιζόμενη τακτικά στις σημαντικότερες συναυλιακές σκηνές της Ευρώπης, της Β. Αμερικής και Ασίας.

Βραδιά Ποίησης διοργανώνεται σήμερα (8μμ) στο θέατρο «Στοά», με αφορμή την έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής του ηθοποιού Γιώργου Ζιόβα «Στίχοι παρά πόδα». Για τον ποιητή και το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής. Ποιήματα της συλλογής θα διαβάσουν η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Θανάσης Παπαγεωργίου, με τη συνοδεία του Θανάση Σοφρά (κοντραμπάσο). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ