Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ: ΦΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΛΙΝΟΣ»
«Διασώστες» της μνήμης

Φ. Ζαχαρίου: Ελ Ντάμπα, στρατόπεδο συγκέντρωσης, 1945
Φ. Ζαχαρίου: Ελ Ντάμπα, στρατόπεδο συγκέντρωσης, 1945
Μία έκθεση που θα πρέπει να δουν και οι πρώην και νυν πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάστηκε χτες στο Βυζαντινό Μουσείο, με τίτλο «Μαϊστορες - Φώτης Ζαχαρίου, Αντώνης Γκλίνος» (βλ. και Ενθετο «Ρ» 26/2). Μήπως και καταλάβουν τι σημαίνει συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι για να μετατραπεί σε «προϊόν» εμπορικής εκμετάλλευσης, αλλά για να εκπληρώσει την ανεκτίμητη ανάγκη της συνέχειας και της εμπέδωσης της ιστορικής μνήμης από το λαό μας.

Μέχρι τις 26 Απρίλη θα είναι ανοιχτή για το κοινό η σημαντική αυτή έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη σε δύο πρωτοπόρους της συντήρησης έργων τέχνης στην Ελλάδα, προοδευτικούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και δασκάλους. Και οι δύο «όργωσαν» κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη τον ελλαδικό χώρο, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν υπουργείο Πολιτισμού, με την Υπηρεσία Συντήρησης να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ελάχιστα μέσα, αλλά με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενό τους.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και οι δύο, «ενέταξαν» στο έργο τους το ύφος αλλά και τον τρόπο δημιουργίας των προγενέστερων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Φ. Ζαχαρίου, στο έργο του οποίου «ανιχνεύονται» επιδράσεις από την αρχαία και βυζαντινή τέχνη. Αυτό υπογράμμισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, Δ. Κωνστάντιος, ο οποίος σημείωσε ότι το Μουσείο «θεώρησε χρέος του» τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης.

Η έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει έργα τους, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα έργων τα οποία συντήρησαν, καθώς και συγκλονιστικές, αδημοσίευτες μέχρι τώρα, φωτογραφίες από τη μεγάλη «περιπέτεια» της συντήρησης στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το πλούσιο αρχείο των 34.000 αρνητικών του Φ. Ζαχαρίου, που χάρισε στο μουσείο η ανιψιά και επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Γερογιώργη. Το αρχείο πρόκειται να ψηφιοποιηθεί και να αποδοθεί προς χρήση στους ερευνητές.

Μεταξύ των πολύ σημαντικών εκθεμάτων, ο επισκέπτης μπορεί να δει και σκίτσα του Φ. Ζαχαρίου (μέλος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών) που φιλοτέχνησε κρατούμενος στην Ελ Ντάμπα. Το μολύβι που χρησιμοποίησε ήταν δώρο του Αγγελου Σικελιανού και ήταν τόσο μικρό που δεν κατάφεραν να το βρουν οι δεσμώτες του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Μουσείο θα διοργανώσει στις 10/4 ημερίδα με θέμα την ιστορία της συντήρησης στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ