Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση αρχαίων νομισμάτων

«Διαβιβαστές» γνώσης για τον τρόπο διάρθρωσης των αρχαίων κοινωνιών, του κάθε φορά κυρίαρχου οικονομικού συστήματος και των αντιλήψεών τους, τα νομίσματα κατέχουν σημαντική θέση στην ιστορική έρευνα.

Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το Μουσείο Μπενάκη, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει τμήμα (500 νομίσματα) της νομισματικής συλλογής του (παραχωρήθηκε στο Μπενάκη από το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου), σε μια έκθεση με τίτλο «Χαλκούς, ένεκα αλλαγής - Ο άγνωστος κόσμος των χάλκινων νομισμάτων». Η έκθεση (στο κτίριο της οδού Κουμπάρη) θα εγκαινιαστεί την 1η Μάρτη και θα λειτουργεί μέχρι τις 30/4. Να σημειώσουμε ότι η επιμελήτρια της έκθεσης, πανεπιστημιακή καθηγήτρια, Βασιλική Πέννα, και η επιστημονική συνεργάτης της, Μαρία Παπαδάκη, θα κάνουν και οργανωμένες ξεναγήσεις (πληροφορίες στο Μουσείο).

Η έκθεση περιλαμβάνει νομίσματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα (μέσα 5ου αι. π.Χ. - ίδρυση νεοελληνικού κράτους) σε πέντε ενότητες: «Η γένεση του κερματόμορφου νομίσματος», «η καθιέρωση του χάλκινου νομίσματος», «η παραγωγή και η οργάνωση των νομισματοκοπείων», «χάλκινο νόμισμα, προσέγγιση της εικονογραφίας του» και «χάλκινο νόμισμα και συναλλαγές στον αρχαίο και βυζαντινό κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ