ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εντεινόμενες εξελίξεις και «ανησυχίες» για «υπαρξιακή απειλή»

Κινήσεις περαιτέρω αυτονόμησης της «Σερβικής Δημοκρατίας» λειτουργούν ως καταλύτης στους ανταγωνισμούς

Από τις πρόσφατες «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις της σερβοβοσνιακής αστυνομίας

Copyright 2021 The Associated

Από τις πρόσφατες «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις της σερβοβοσνιακής αστυνομίας
Εντεινόμενη κινητικότητα και εξελίξεις καταγράφονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), ως κομμάτι των αντιθέσεων που μεγαλώνουν συνολικά στα Βαλκάνια, στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε ένα τέτοιο έδαφος η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (RS, ένα από τα δύο μέρη του ομοσπονδιακού κράτους της Β-Ε) εντείνει κινήσεις σε κατεύθυνση περαιτέρω αυτονόμησης, τροφοδοτώντας αντιδράσεις και αναζωπυρώνοντας «συζητήσεις» περί διαμελισμού του κράτος - μορφώματος που διαμορφώθηκε μετά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και προσωρινούς συμβιβασμούς.

Ετσι, μετά τις προειδοποιήσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μ. Ντόντικ στα μέσα Οκτώβρη ακόμα και περί «σχηματισμού στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας», το τοπικό κοινοβούλιο της RS ενέκρινε τη δημιουργία αυτοτελούς φορέα προμήθειας φαρμάκων, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες αλλαγές σε πάνω από 140 «κρατικούς θεσμούς» που μέχρι τώρα η RS αποδεχόταν ενιαία, ως τμήμα της Β-Ε.

Παράλληλα, το κόμμα του Ντόντικ, η Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), ενέκρινε πρόσφατα Διακήρυξη με αντίστοιχο προσανατολισμό, με τον Ντόντικ να περιγράφει τη Β-Ε ως «αποτυχημένη χώρα» και δυτικό «πείραμα» που «δεν λειτουργεί» πια.

Ο Ντόντικ επέμεινε μεταξύ άλλων στη δημιουργία χωριστού στρατού της RS, αναφέροντας μάλιστα ότι θα ανάγκαζε τον βοσνιακό στρατό να αποσυρθεί από τη RS, περικυκλώνοντας τους στρατώνες του, αλλά και ότι αν η Δύση προσπαθήσει να επέμβει στρατιωτικά, διαθέτει «φίλους» που είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν τους Σερβοβόσνιους.

Σημειωτέον, η αστυνομία των Σερβοβόσνιων πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατικές» ασκήσεις τον περασμένο μήνα στο όρος Jahorina.

«Προειδοποιήσεις» ότι «δεν υπάρχει επιλογή "ειρηνικής απόσχισης"»

Αντιδρώντας στα παραπάνω ο Σ. Τζαφέροβιτς, μέλος του τριμελούς προεδρείου της Β-Ε, Σ. Ντζαφέροβιτς, δήλωσε ότι «το μπλοκάρισμα των θεσμών της Β-Ε αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα» και υποστήριξε ότι «αν αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους περάσουν στις δύο οντότητες, αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».

Ο δε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντ. Ζβίζντιτς, κατηγόρησε όσους περιγράφουν τις εξελίξεις ως «επιστροφή των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων» και σημείωσε ότι πρόκειται για «κατάληψη των αρμοδιοτήτων του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» και για «καταστρατήγηση της έννομης τάξης», καταλήγοντας ότι «η ιδέα της αποκαλούμενης "ανεξάρτητης Σερβικής Δημοκρατίας" εντός Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνιστά κατάργηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Β-Ε (...) Δεν υπάρχει επιλογή "ειρηνικής απόσχισης". Η μόνη επιλογή είναι η πλήρης προστασία του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Β-Ε».

Ο δε ύπατος εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, σε πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει - σύμφωνα με τον «Guardian» - ότι η Βοσνία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου». Παρομοιάζει τις εξαγγελίες των Σερβοβόσνιων «με απόσχιση χωρίς να το διακηρύξουν» και μιλά για ενέργειες που «θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, αλλά - αν δεν απαντηθούν από τη διεθνή κοινότητα - θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της ίδιας της συμφωνίας» (της «ειρηνευτικής» Συμφωνίας του Ντέιτον). Συμπλήρωσε δε ότι «αν η ένοπλη δύναμη της Β-Ε χωριστεί σε δύο ή περισσότερους στρατούς, το επίπεδο της διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας θα απαιτούσε επανεκτίμηση».

Ολα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφασίσει αν θα ανανεωθεί ή όχι η λεγόμενη «δύναμη σταθεροποίησης» στη Β-Ε (που σήμερα τελεί υπό ευρωπαϊκή ηγεσία). Η ψηφοφορία αρχικά είχε προγραμματιστεί για χτες, ενώ η θητεία της «δύναμης» κανονικά λήγει την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση του Βαλεντίν Ιντσκο από τη θέση του ύπατου εκπροσώπου, το καλοκαίρι, η Ρωσία άρχισε να επιχειρηματολογεί για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η θέση του εκπροσώπου, ότι δεν χρειάζεται πια. Η συγκεκριμένη θέση προβλέπεται στη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία έληξε ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) και βάσει αυτής ανάμεσα σε άλλα δημιουργήθηκε Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Ειρηνευτικής Διαδικασίας (ΣΕΕΔ), που ορίζει ύπατο εκπρόσωπο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Φόντο» στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - Βρετανίας να απαντήσουν στους «δρόμους του μεταξιού»

Η προσπάθεια των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Βρετανίας να ηγηθούν σε μια «παγκόσμια εταιρική σχέση για τις υποδομές» (στη βάση σχετικών αποφάσεων του G7), προκειμένου «να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες ανάγκες ανάπτυξης υποδομών», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσαν χτες από κοινού στο περιθώριο της 26ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκόβη, όπως και της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν στη συνέχεια.

Επιβεβαιώνοντας ότι η «προστασία του περιβάλλοντος» είναι το πρόσχημα για τα νέα σχέδια βελτίωσης της θέσης των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών στον μεταξύ τους ανταγωνισμό και διασφάλισης νέων «χρυσοφόρων» πεδίων κερδοφορίας για συσσωρευμένα κεφάλαια μέσα από τις «πράσινες» μπίζνες, στο επίκεντρο αυτής της «παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για τις υποδομές» βρίσκεται ο στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για αντιμετώπιση των αντίστοιχων τεράστιων πρωτοβουλιών που «τρέχει» ήδη εδώ και χρόνια η Κίνα διεθνώς, μέσα από τους περιβόητους «δρόμους του μεταξιού» και την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (OBOR).

ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία περιγράφουν ως «βασικές αρχές» του σχεδίου τους μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό υποδομών ή τη δημιουργία νέων «υπό το πρίσμα του κλίματος», την αξιοποίηση «ισχυρών εταιρικών σχέσεων δίχως αποκλεισμούς», με αυξημένη κρατική στήριξη και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αναφέρονται δε στην ανάγκη μιας «κλιματικής χρηματοδότησης» με κρατικές και ιδιωτικές πηγές, προκειμένου «να κινητοποιηθούν τα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050».

Στη χτεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες των Καναδά, Ινδίας, Ιαπωνίας, Κολομβίας, Εκουαδόρ και Νιγηρίας, ενώ στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη οι σχετικές «πρωτοβουλίες» που ήδη δρομολογούν ΗΠΑ - ΕΕ - Βρετανία να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις και «κινητοποίηση πόρων για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών υποδομής, για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης».

Νωρίτερα, σε άλλη μία κίνηση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι ηγέτες πάνω από 100 χωρών συνυπέγραψαν κοινή «δέσμευση» για την περικοπή των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Στις εργασίες της COP26, υπό το πρόσχημα του «τερματισμού» της αποψίλωσης των δασών, προωθήθηκαν αποφάσεις περαιτέρω εμπορευματοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισ. δολαρίων (16,5 δισ. ευρώ).

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνέχεια στις διεργασίες μετά την παραίτηση Ζάεφ

«Ανησυχίες» για τον «στρατηγικό στόχο» της ένταξης στην ΕΕ εκφράζονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις μεγάλες απώλειές του στις τοπικές εκλογές και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM.

«Η παρούσα κυβέρνηση και το παρόν Κοινοβούλιο πρέπει να εξαντλήσουν την 4ετή θητεία τους γιατί έχουμε στρατηγικούς στόχους για την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, όπως θέλαμε την ένταξη και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μπ. Κασάμι, ηγέτης του αλβανικού κόμματος BESA, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το SDSM.

Σχολιάζοντας τις μεγάλες κυβερνητικές απώλειες στις τοπικές εκλογές, υποστήριξε ότι «κρίσιμη σημασία είχαν οι καθυστερήσεις στον καθορισμό ημερομηνίας για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Εχουμε ισχυρή σχέση με τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τις ΗΠΑ. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι το πιο σημαντικό θέμα για μας, έπονται τα ζητήματα των κομματικών συνεργασιών», ανέφερε ο Κασάμι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παραίτηση Ζάεφ ανακοινώθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόσθεσε ότι «όσο διατηρεί τον ευρωατλαντικό του προσανατολισμό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα έχει τη δική μας στήριξη» και ότι «αν τον συναντήσω, θα του πω ότι οι δημοτικές εκλογές είναι διαφορετικές από τις βουλευτικές».

Σημειώνεται ότι ο Κασάμι ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο Τέτοβο, όπου επικράτησε μετά τον β' γύρο με 55%, έναντι της υποψήφιας του (επίσης αλβανικού κόμματος) DUI, Τέουτα Αρίφι (42%) που διεκδικούσε την τρίτη κατά σειρά θητεία της ως δημάρχου της πόλης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση για την αλιεία

Με μοχλό την κόντρα για τις αλιευτικές άδειες στα χωρικά ύδατα των δύο χώρων, συνεχίζεται η συνολικότερη αντιπαράθεση Βρετανίας - Γαλλίας, στη «σκιά» του Brexit.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε μια υποτιθέμενη κίνηση «καλής θέλησης», παρέτεινε έως αύριο Πέμπτη το τελεσίγραφο που έληγε χτες και απειλούσε μεταξύ άλλων για σκληρότερους ελέγχους σε φορτηγά και πλοία που περνούν από τη Γαλλία με τελικό προορισμό τη Βρετανία. Προκειμένου να μην υλοποιήσει αυτή την απειλή, ζήτησε να δοθούν περισσότερες άδειες σε μικρομεσαίους Γάλλους αλιείς, οι οποίοι αδυνατούν να αποδείξουν στις βρετανικές αρχές πως ψάρευαν στα βρετανικά ύδατα και πριν από το Brexit. Ο λόγος που δυσκολεύονται να το αποδείξουν είναι πως δεν έχουν πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα της περιόδου αυτής, επειδή τότε δεν ήταν υποχρεωτική η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος εντοπισμού θέσης στα μικρότερα αλιευτικά πλοία.

Το ίδιο διάστημα, ο ιδιοκτήτης του βρετανικού αλιευτικού σκάφους «Cornelis Gert Jan», που κατασχέθηκε την περασμένη βδομάδα από τις γαλλικές αρχές σε λιμάνι της Χάβρης με τη δικαιολογία ότι δεν είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και άδειες για ψάρεμα στα γαλλικά ύδατα, διαπίστωσε πως το σκάφος του παραμένει υπό κατάσχεση παρά την αρχική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για το αντίθετο. Αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί και σήμερα, μέχρι τη σχετική ακροαματική διαδικασία σε γαλλικό δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζ. Γιούστις, είχε σχολιάσει την αρχική είδηση περί άρσης της προσωρινής κατάσχεσης του βρετανικού πλοίου λέγοντας πως πρόκειται για «μια απόφαση των Γάλλων να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις απειλές που έχουν διατυπώσει». Ωστόσο ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για όλα, καθώς έχει ετοιμάσει «αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης» αν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της για αυστηρότερους ελέγχους σε προϊόντα προς εξαγωγή στις βρετανικές αγορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ