ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η Νάκμπα τιμάται με τον αγώνα για ανεξάρτητη πατρίδα

Ανακοίνωση της ΕΕΔΔΑ

Από τις κινητοποιήσεις στη Γάζα

Copyright 2022 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις στη Γάζα
Η Νάκμπα, η ολοκληρωτική καταστροφή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, το 1948, είναι μια αιματοβαμμένη επέτειος που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μάη, για να υπενθυμίζει τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Τότε το νεοσύστατο Ισραήλ προχώρησε σε μια ευρείας κλίμακας εθνοκάθαρση σε 531 χωριά και πόλεις, με αποτέλεσμα 15.000 Παλαιστίνιοι να δολοφονηθούν και 950.000 (περίπου τα 2/3 του παλαιστινιακού πληθυσμού) να εκτοπιστούν, άλλοι σε γειτονικές χώρες και άλλοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Φέτος 74 χρόνια μετά, η επέτειος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπου Ακλα και την προκλητική επίθεση στην τελετή της κηδείας της, που έρχεται να προστεθεί στις συνεχιζόμενες δολοφονίες και διώξεις κατά όσων αντιτίθενται στην ισραηλινή κατοχή.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τη μαύρη επέτειο η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Από τότε μέχρι και σήμερα το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ίδια επιθετική, επεκτατική, βάρβαρη πολιτική απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, που αγωνίζεται μόνος και αβοήθητος για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του '67 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(...) Ο παλαιστινιακός λαός βιώνει για πάνω από 10 χρόνια τον εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τον χωρισμό των εδαφών του από το Τείχος της Ντροπής, την για πάνω από 70 χρόνια παραμονή των προσφύγων είτε σε στρατόπεδα μέσα στην ίδια τους τη χώρα είτε σε γειτονικές χώρες, με όσα αρνητικά συνεπάγεται η εκεί παραμονή τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους λαούς που τους φιλοξενούν.

Η στάση των ιμπεριαλιστών απέναντι στην κατάσταση αυτή είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Οι ΗΠΑ στηρίζουν κάθε απόφαση του κράτους του Ισραήλ και η ΕΕ κάθε χρόνο, επετειακά, εκδίδει ανακοινώσεις ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας θύτες και θύματα. Παράλληλα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τις οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές σχέσεις τους με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Καθήκον και υποχρέωση των λαών και μόνο αυτών είναι να στέκονται στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται για τα δίκαιά του. Μόνο έτσι θα υπάρξει δικαίωση και για τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του».

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν μαζικές πορείες και πολύμορφες κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη με κύριο αίτημα τον τερματισμό του ισραηλινού ρατσιστικού καθεστώτος και την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης στη βάση των δύο κρατών στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Συγκεντρώσεις επίσης έγιναν από Παλαιστίνιους και οργανώσεις αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Απώλειες «Χεζμπολάχ», ενίσχυση «Λιβανικών Δυνάμεων» και ανεξάρτητων

Ενα διαφορετικό μετεκλογικό σκηνικό καταγράφουν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των χτεσινών βουλευτικών εκλογών στον Λίβανο, που ήταν και οι πρώτες κάλπες που στήθηκαν στη χώρα από τη σοβαρή κρίση και τις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020.

Ενδεικτικά αποτελέσματα φέρνουν στη νέα 128μελή Βουλή περίπου 10 νέους ανεξάρτητους βουλευτές, καταγράφουν μείωση των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» (προς όφελος του συνεργαζόμενου με αυτήν σιιτικού κόμματος Αμάλ) και αύξηση των βουλευτών του χριστιανικού κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις» (των πρώην Φαλαγγιτών) του Σαμίρ Ζάζα (που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της «Χεζμπολάχ» και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία).

Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό τα ενδοαστικά παζάρια να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα και δύσκολα καθώς το νέο Κοινοβούλιο, που θα κληθεί να ψηφίσει μπαράζ νομοσχεδίων (κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των «συνταγών» του ΔΝΤ υπέρ των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων), θα είναι «μοιρασμένο» ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν ή συνεργάζονται με τη «Χεζμπολάχ» και με αυτές που αντιτίθενται σφόδρα σε αυτήν. Πολιτικοί αναλυτές στον Λίβανο εκτιμούν πως τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα κρίνουν 14 - 15 έδρες.

Από την άλλη, η χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος, που περιορίστηκε στο 41%, από 49% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές του 2018, φανερώνει κόπωση ή απογοήτευση σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων από τις πολιτικές προτάσεις των περισσότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα που επικαλούνταν διεθνή ΜΜΕ, στη νέα Βουλή η (συνεργαζόμενη με το Ιράν) «Χεζμπολάχ» υπέστη υποχώρηση της εκπροσώπησης, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Ταλάλ Αρσλάν, που προέρχεται από μία από τις πιο παλιές πολιτικές «δυναστείες» του Λιβάνου και εκλεγόταν διαρκώς από το 1992. Ο Αρσλάν έχασε την έδρα του από τον Μαρκ Ντάου, έναν νεοεισερχόμενο στην πολιτική που έκανε εκστρατεία με ατζέντα υπέρ αλλαγών στη χώρα. Σημαντική θεωρείται η απώλεια της έδρας του Ασάαντ Χαρντάν από το «Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα» (που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ») και εκλεγόταν από το 1992. Ηττήθηκε από τον νεοεισερχόμενο στη Βουλή χριστιανό ορθόδοξο οφθαλμίατρο Ηλία Τζράντι.

Τα κέρδη που φέρεται να καταγράφουν οι «Λιβανικές Δυνάμεις» (LF), που αντιτίθενται στη «Χεζμπολάχ», σημαίνουν πως το κόμμα αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM), που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ», ως το μεγαλύτερο χριστιανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο. Οι «Λιβανικές Δυνάμεις» φαινόταν να κερδίζουν τουλάχιστον 20 έδρες, από 15 το 2018.

Το FPM εξασφάλισε μέχρι και 16 έδρες, από 18 το 2018, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Σάγεντ Γιούνες, επικεφαλής του εκλογικού του μηχανισμού.

Το Λιβανέζικο ΚΚ συνεργάστηκε σε αυτές τις εκλογές κυρίως με ανεξάρτητους υποψηφίους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρει το ισραηλινό εβραϊκό ακροδεξιό κόμμα Καχάνε Χάι, που ίδρυσε ο δολοφονημένος ραβίνος και κοινοβουλευτικός Μέιρ Καχάνε, όπως και την παλαιστινιακή τζιχαντιστική παράταξη «Το Συμβούλιο της Σούρας των Μουτζαχεντίν των Περιχώρων της Ιερουσαλήμ», από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων», τον οποίο καταρτίζει, διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου ενεπλάκησαν σε βίαιες ενέργειες, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Οργή προκαλεί στη Νότια Αφρική το βίντεο με τη ρατσιστική και αντικοινωνική συμπεριφορά ενός λευκού πρωτοετούς φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Στέλενμπος του Κέιπ Τάουν σε βάρος μαύρου συμφοιτητή του. Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε χτες σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο λευκός φοιτητής ουρεί στο γραφείο και τα βιβλία ενός μαύρου συμφοιτητή του. Αμέσως ξέσπασαν διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή πολλών λευκών και μαύρων φοιτητών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλουν την απαγόρευση πορείας για τη Νάκμπα

Την έντονη διαμαρτυρία για την απαγόρευση από την ελληνική κυβέρνηση της πορείας αυτοκινήτων που είχε διοργανώσει για την Κυριακή με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα εκφράζει η Παλαιστινιακή Παροικία της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «εκφράζουμε ταυτόχρονα τη λύπη μας για την απαγόρευση αυτή, που δεν συνάδει με την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ του αγώνα όλων των λαών για απαλλαγή από την ξένη κατοχή, για εθνική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία και για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη.

Ζήτω η Παλαιστίνη! Ζήτω η Ελληνο-Παλαιστινιακή Φιλία!».

ΗΠΑ
Αιματηρές ρατσιστικές επιθέσεις

Το σοβαρό πρόβλημα της ένοπλης δράσης ακροδεξιών νεοναζί οργανώσεων ή μεμονωμένων ατόμων που προβάλλουν τα περί «υπεροχής της λευκής φυλής» επανέφεραν στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο δύο αιματηρές διαδοχικές ρατσιστικές επιθέσεις.

Η πιο αιματηρή από τις δύο επιθέσεις εκδηλώθηκε πρώτα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης με δράστη τον 18χρονο Πέιτον Γκέντρον, που δεν δίστασε να διανύσει με το αυτοκίνητό του μία απόσταση 322 χλμ. για να εισέλθει σε ένα μπακάλικο συνοικίας Αφροαμερικανών και να θερίσει με το ημιαυτόματο όπλο τύπου AR-15 τη ζωή 10 μαύρων Αμερικανών και να τραυματίσει άλλους τρεις. Ο 18χρονος λευκός φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, που έφερε το διακριτικό σήμα νεοναζιστικής οργάνωσης, και επιχείρησε να μεταδώσει απευθείας το φονικό μέσω της πλατφόρμας Twitch.

Στον υπολογιστή του βρέθηκαν μεταξύ άλλων και ένα «μανιφέστο» 180 σελίδων για τη δήθεν «υπεροχή» των λευκών και υλικό που δείχνει πως είχε ως πρότυπο δράστη που επιτέθηκε τον Μάρτη του 2019 σε τζαμί της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων. Αυτά έκαναν την υπουργό Δικαιοσύνης της Ν. Υόρκης να χαρακτηρίζει την επίθεση «καθαρή περίπτωση εσωτερικής τρομοκρατίας». Αντίθετα, στελέχη του FBI προτίμησαν να την χαρακτηρίσουν «έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα και αποτέλεσμα βίαιου εξτρεμισμού».

Ο ίδιος ο δράστης συνελήφθη, αφού «απείλησε» να αυτοκτονήσει και μετά δήλωσε... «αθώος» για τις κατηγορίες του φόνου 10 ανθρώπων.

Την Κυριακή ένας άλλος ένοπλος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, εισέβαλε σε έναν χριστιανικό ναό της ταϊβανέζικης παροικίας στο Οραντζ της νότιας Καλιφόρνιας, προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί στρατιώτες

Διάταγμα για την επιστροφή και επαναδραστηριοποίηση εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών της «Αλ Σαμπάμπ» υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε και σε αίτημα του Πενταγώνου για επανέναρξη των επιδρομών σε βάρος ηγετικών στελεχών των Σομαλών τζιχαντιστών για την «προστασία» των «εθνικών συμφερόντων» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος αίρει προηγούμενη απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ για απομάκρυνση δυνάμεων του στρατού από το σομαλικό έδαφος, στο οποίο βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια πάντα με πρόσχημα τους τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ» και την «αντιτρομοκρατική» εκπαίδευση του σομαλικού στρατού.

Νωρίτερα, το σομαλικό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανέλθει στο προεδρικό αξίωμα (μετά τη θητεία του την περίοδο 2012 - 2017) ο 66χρονος Χασάν σεΐχ Μοχάμουντ. Ο Μοχάμουντ εξελέγη Πρόεδρος από το Κοινοβούλιο με 214 ψήφους υπέρ έναντι 110 του αντιπάλου του, απερχόμενου Προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ (ή Φαρμάτζο).

Την ίδια ώρα, ο λαός (15 εκατομμύρια ο πληθυσμός) είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών και οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι. Το 71% των λαϊκών στρωμάτων πασχίζει να επιβιώσει με λιγότερα από 1,80 ευρώ τη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ