ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα στις 11 στα Προπύλαια η συγκέντρωση των σπουδαστών της Αθήνας. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Στον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση συντονίζουν τα βήματά τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ, παλεύοντας για ουσιαστική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα ιδρύματα. Στις 11 σήμερα το πρωί στα Προπύλαια έχει δοθεί το ραντεβού των σπουδαστών για το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι σπουδαστικοί σύλλογοι της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ΤΕΙ Αθήνας, μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων.

Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να συνεχίσουν τον αγώνα, καθώς η τροπολογία που υποτίθεται ότι αίρει το αδιέξοδο στα ΤΕΙ, αποτελεί προεκλογικό τέχνασμα, «με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα και την υποβάθμιση των ιδρυμάτων μας (βλ. προγράμματα σπουδών στενής κατάρτισης, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις καθηγητών, πτυχία ανεργίας), μια πραγματικότητα που αναγκάζει χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τα ΤΕΙ πριν καλά - καλά εγγραφούν», όπως αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της.

Την ψήφιση της τροπολογίας βλέπουν με επιφύλαξη οι διοικήσεις των ΤΕΙ και τη Δευτέρα 6 Μάρτη θα συνέλθει και πάλι η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, ενώ ήδη έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους Πανεπιστήμια και το Τεχνολογικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, είπε ότι «οι κινητοποιήσεις δε με ανησυχούν» και ότι «θα επικρατήσει ένα κλίμα υπευθυνότητας και κατανόησης».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Κλειστά παραμένουν με αποφάσεις αυτή τη φορά των Γενικών Συνελεύσεων των σπουδαστών τα ΤΕΙ Καβάλας, Φλώρινας, Κοζάνης, Δράμας, ενώ από τα μαθήματά τους θα απέχουν και οι σπουδαστές τριών σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα χτες οι σπουδαστές της Φλώρινας πραγματοποίησαν πορεία αμέσως μετά τη λήξη της ΓΣ, ενώ οι σπουδαστές του ΤΕΙ Κοζάνης και Καβάλας προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Φλώρινας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι αμέσως μετά το κλείσιμο της Γενικής του Συνέλευσης οι σπουδαστές του ΤΕΙ, απαιτώντας να αρθεί ο διαχωρισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και διεκδικώντας την καθιέρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές επίσης αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους έως τη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση.

Στην Κοζάνη οι σπουδαστές αποφάσισαν να απέχουν επ' αόριστο από τα μαθήματά τους, ενώ οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστή και για σήμερα τη σχολή τους, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα συγκέντρωση στις 6μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από τα μαθήματά τους θα απέχουν έως και την Πέμπτη οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ, της ΣΤΕΤΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη. Ενώ με Γενική τους Συνέλευση οι σπουδαστές του ΣΕΥΠ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Αντίθετοι οι πανεπιστημιακοί

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία που έχει ψηφιστεί στη Βουλή δήλωσαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης οι εκπρόσωποι της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα είναι αντισυνταγματική και έρχεται σε μια ύποπτη περίοδο προσπαθώντας ίσως να εκμαιεύσει ψήφους. Τόνισαν δε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα ισοπεδώσει το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τα κάτω, ενώ δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες στο επαγγελματικό καθεστώς των αποφοίτων και το χαρακτήρα και τη σύνθεση του ακαδημαϊκού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χτες κλειστό είχε παραμείνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, όπως επίσης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Απεργούν και σήμερα
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στάσεις εργασίας έκανε η ΟΛΜΕ

Απο την χθεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Απο την χθεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Το δρόμο του αγώνα αντέταξαν στα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική οι εκπαιδευτικοί, που χτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΟΕ για 48ωρη απεργία και της ΟΛΜΕ για τρίωρες στάσεις εργασίας. Με τη συμμετοχή τους στην απεργία, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, διεκδίκησαν κατάργηση της μεταρρύθμισης, οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και άλλα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Αυτά τα αιτήματα δεν τα άκουσε ο υπουργός Παιδείας, που έσπευσε να δηλώσει, από μία ακόμα προεκλογική φιέστα στην οποία βρισκόταν όταν διαδήλωναν οι εκπαιδευτικοί, ότι η κινητοποίηση «έχει καθαρά πολιτικό προεκλογικό χαρακτήρα». Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το θέμα της οικονομικής κατάστασης των εκπαιδευτικών το έχει θέσει πρώτος εκείνος, ενώ εμφανίζοντας μικρά ποσοστά συμμετοχής των δασκάλων στην απεργία επιχείρησε να αναζητήσει στους εκπαιδευτικούς υποστηρικτές της μεταρρύθμισης.

Στην Αθήνα, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με τους αδιόριστους συναδέλφους τους και γονείς μαθητών συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις υπουργείο Παιδείας. Οπως συνήθως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν εκεί για να ακούσει τα αιτήματά τους, κάτι το οποίο κατήγγειλαν. Αφού θυροκόλλησαν το ψήφισμα στο υπουργείο Παιδείας, κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή, όπου απέκλεισαν την οδό Βασιλίσσης Σοφίας όσο αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, που είπε ότι θα διαβιβάσει στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμά τους. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την έδρα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στην οδό Αμερικής, την οποία απέκλεισαν, ζητώντας να μη γίνει ο νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες στις 11 το πρωί οι δάσκαλοι και καθηγητές της Θεσσαλονίκης. Οι εκπαιδευτικοί κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την άσχημη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παιδεία και ιδιαίτερα μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Αρσένη. Απαίτησαν βελτίωση των οικονομικών τους αποδοχών, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Σήμερα Παρασκευή συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι παράλληλα ολοκληρώνουν τον κύκλο των γενικών συνελεύσεων των Διδασκαλικών Συλλόγων ενόψει της γενικής συνέλευσης προέδρων των Συλλόγων τη Δευτέρα 6 Μάρτη, όπου θα συζητηθεί η πορεία του κλάδου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα δίωξη εναντίον καθηγήτριας

Νέα δίωξη ασκείται εναντίον καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη, της Γιώτας Βαρβαρήγου, εκπαιδευτικού στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης, αντιπροέδρου της Δ` ΕΛΜΕ, επειδή κατήγγειλε στο ΔΣ της Δ` ΕΛΜΕ την εισβολή «γονέων» τραμπούκων στο κατειλημμένο σχολείο, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μιας μαθήτριας, καθώς και την επιδρομή γονέα με φορτηγάκι πάνω στην κλειδωμένη αυλόπορτα του σχολείου, την οποία έσπασε. Τυπικά διώκεται από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Α` Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την κατηγορία της «αμέλειας κατά της Αρχής». Είναι η δεύτερη συνδικαλιστική δίωξη, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε ενάντια στη συνδικαλίστρια καθηγήτρια Ρένα Τερζηβασιλειάδου με την κατηγορία της απείθειας προς το Σύνταγμα, η υπόθεση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δίωξη της Γ. Βαρβαρήγου ασκήθηκε, μετά από αναφορά του γνωστού για την αυταρχική του νοοτροπία και τα επεισόδια που δημιούργησε κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων, Διευθυντή του 2ου Ε.Λ. Ανω Τούμπας. Η αναφορά, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η « Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών», έχει ως κίνητρο την εκδίκηση εναντίον της καθηγήτριας. Η ΔΕΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πως λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης και σημειώνει: «Μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τους εισαγγελείς, τα ΜΑΤ, τις δίκες των μαθητών που συνεχίζονται, η Διοίκηση προσπαθεί, ενεργώντας ως κυβερνητικός εντολοδόχος, να κάμψει κάθε ενοχλητική για την κυβερνητική πολιτική δραστηριότητα και κάθε αντίθετη φωνή στο χώρο των καθηγητών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να πλήξει το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, να περάσει τον αυταρχισμό και τον εκφοβισμό και να ετοιμάσει το έδαφος για τη συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την επιδείνωση του ασφαλιστικού καθεστώτος και την επιβολή της αξιολόγησης - αστυνόμευσης στους καθηγητές».

Τέλος η ΔΕΕ καλεί τη Β` ΠΥΣΔΕ και τον προϊστάμενο του 2ου γραφείου της Α` Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ν' απαλλάξουν τις καθηγήτριες από τις ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες.

Αναβολή της απόφασης για την οδηγία 89/48

Η τροπολογία για τα ΤΕΙ αναβάλει την επεξεργασία στο ΣτΕ του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος

Σε νέα εκκρεμότητα βρίσκεται, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα ΤΕΙ, η επεξεργασία από Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Προεδρικού Διατάγματος που προωθήθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα από την κυβέρνηση και αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 89/48.

Το ΣτΕ σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλει την παραπέρα επεξεργασία του ΠΔ γιατί κρίνει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια διατάξεων του σχεδίου ΠΔ και συγκεκριμένα αυτές του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 2, και να εξεταστεί εκ νέου η νομιμότητα του σχεδίου μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου, του οποίου η τροπολογία για τα ΤΕΙ μπορεί να επηρεάσει την κρίση του ΣτΕ.

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο εδάφιο του σχεδίου ΠΔ αναφέρεται η εξομοίωση διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τίτλου ή συνόλου τίτλων κύκλου σπουδών τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας «που έχει χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους - μέλους, εφόσον πιστοποιεί εκπαίδευση που έχει πραγματοποιηθεί εντός της Κοινότητας, αναγνωρίζεται από αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους - μέλους ως ισότιμου και παρέχει τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης ή άσκησης ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος».

Η εφαρμογή αυτής της οδηγίας φέρνει ριζική αλλαγή του τοπίου στην Τριτοβάθμια και ουσιαστικά στρώνεται ο δρόμος στη λειτουργία και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, πράγμα που το Σύνταγμα (στο άρθρο 16), απαγορεύει.

Επίσης σε απλά ελληνικά, δημιουργείται ένας «οδοστρωτήρας» που υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ ισοπεδώνοντάς τα, βάζοντάς τα «στο ίδιο τσουβάλι» με αυτά των ΙΕΚ και διαφόρων... ινστιτούτων, αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, και χτυπιούνται βάναυσα τα επαγγελματικά όλων των αποφοίτων.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Σε εκδήλωση με θέμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα μιλήσει αύριο Σάββατο 4 Μάρτη στην Αλεξανδρούπολη ο επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Φ. Βώρος. Την εκδήλωση που θα γίνει στις 7μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, διοργανώνουν η Ενωση Γονέων Αλεξανδρούπολης, η Α' ΕΛΜΕ Εβρου, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Βιζυηνός» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Εβρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ