Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναβολή της απόφασης για την οδηγία 89/48

Η τροπολογία για τα ΤΕΙ αναβάλει την επεξεργασία στο ΣτΕ του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος

Σε νέα εκκρεμότητα βρίσκεται, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα ΤΕΙ, η επεξεργασία από Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Προεδρικού Διατάγματος που προωθήθηκε από τις αρχές του περασμένου μήνα από την κυβέρνηση και αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 89/48.

Το ΣτΕ σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλει την παραπέρα επεξεργασία του ΠΔ γιατί κρίνει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια διατάξεων του σχεδίου ΠΔ και συγκεκριμένα αυτές του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 2, και να εξεταστεί εκ νέου η νομιμότητα του σχεδίου μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου, του οποίου η τροπολογία για τα ΤΕΙ μπορεί να επηρεάσει την κρίση του ΣτΕ.

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο εδάφιο του σχεδίου ΠΔ αναφέρεται η εξομοίωση διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τίτλου ή συνόλου τίτλων κύκλου σπουδών τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας «που έχει χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους - μέλους, εφόσον πιστοποιεί εκπαίδευση που έχει πραγματοποιηθεί εντός της Κοινότητας, αναγνωρίζεται από αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους - μέλους ως ισότιμου και παρέχει τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης ή άσκησης ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος».

Η εφαρμογή αυτής της οδηγίας φέρνει ριζική αλλαγή του τοπίου στην Τριτοβάθμια και ουσιαστικά στρώνεται ο δρόμος στη λειτουργία και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, πράγμα που το Σύνταγμα (στο άρθρο 16), απαγορεύει.

Επίσης σε απλά ελληνικά, δημιουργείται ένας «οδοστρωτήρας» που υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ ισοπεδώνοντάς τα, βάζοντάς τα «στο ίδιο τσουβάλι» με αυτά των ΙΕΚ και διαφόρων... ινστιτούτων, αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, και χτυπιούνται βάναυσα τα επαγγελματικά όλων των αποφοίτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ