ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών κέντρων

Στο Τόκιο φτάνουν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας, ενώ σύντομα αναμένεται και ο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων και για συνεδρίαση της QUAD

Στον Ινδο-Ειρηνικό συνεχίζουν να επικεντρώνονται τα διπλωματικά παζάρια πολλών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως επιβεβαιώνει και η 28η Σύνοδος ΕΕ - Ιαπωνίας που ξεκινά στις 12 Μάη, στο Τόκιο, ελάχιστες βδομάδες αφού στην ασιατική μεγαλούπολη βρέθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Αυτήν τη φορά στην ιαπωνική πρωτεύουσα αναμένονται τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ οι επίσημες συνομιλίες τους με τον πρωθυπουργό της χώρας Φούμιο Κισίντα (που περίπου ένα δεκαήμερο πριν βρέθηκε στη Γηραιά Ηπειρο) θα εστιάσουν σε Αμυνα, Ενεργειακή Ασφάλεια, ψηφιακή εταιρική σχέση, κλίμα κ.τ.λ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι «η Ιαπωνία αποτελεί τον στενότερο στρατηγικό εταίρο της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» και με φόντο τις πυκνές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη ραγδαία όξυνση με τη Ρωσία, τονίζεται: «Η κοινή μας απάντηση στη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία αποκάλυψε τη δύναμη των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και της Ιαπωνίας και την ομοψυχία της εταιρικής μας σχέσης στην υπεράσπιση της διεθνούς έννομης τάξης και της αποτελεσματικής πολυμέρειας. Αυτή η Σύνοδος παρέχει μία ευκαιρία για να δείξει την ολοένα και πιο βαθιά και δυναμική συμμαχία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας».

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα (12//5) ξεκινά και η Σύνοδος ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο, με δύο ωστόσο απουσίες (μελών ASEAN): Των Φιλιππίνων (όπου χτες διεξάγονταν προεδρικές εκλογές) και της Μιανμάρ (όπου το πραξικόπημα του περσινού Φλεβάρη έχει περιπλέξει τη συνεργασία της χώρας και με την ASEAN, εμποδίζοντας και την εκπροσώπηση της στρατιωτικής χούντας σε συναντήσεις της, χωρίς ωστόσο ομοφωνία). Ενόψει της Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, απαντώντας σε ερώτημα για τον βαθμό αντίδρασης των μελών της Ενωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μίλησε αόριστα για «ευρεία ανταπόκριση» και για «έναν αριθμό χωρών που συμμετέχουν» στις δυτικές κυρώσεις κ.τ.λ. Τέλος, ας καταγραφεί ότι 20-24 Μάη αναμένεται ο Μπάιντεν να κάνει και επίσημη επίσκεψη στην περιοχή (Ιαπωνία και Νότια Κορέα), στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί και Σύνοδος QUAD (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Ινδίας).

Ολα αυτά ενώ χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Ραμ Εμανουέλ δήλωσε ότι η αντίδραση χωρών της Ασίας στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει σε Ρωσία και Κίνα πως δεν μπορούν να δρουν με ατιμωρησία.

Γενικές εκλογές στις Φιλιππίνες με επικράτηση του Μάρκος Τζούνιορ

Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις Φιλιππίνες χτες, με βάση τα πρώτα στοιχεία επικράτησε με διαφορά ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος του δικτάτορα των Φιλιππίνων, που με βάση το 81,8% των ψήφων φαίνεται να έχει 26,3 εκατ. ψήφους, έναντι 12,5 της κύριας αντιπάλου του, Λένι Ρομπρέντρο, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν κάπου 65 εκατ. ψηφοφόροι. Ο Μάρκος Τζούνιορ διετέλεσε κυβερνήτης, βουλευτής και γερουσιαστής, ενώ η προεδρία του αναμένεται να είναι συνέχεια εκείνης του απερχόμενου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, η κόρη του οποίου, Σάρα, είναι και αντιπρόεδρός του. Ο Ντουτέρτε παζάρεψε και με τις ΗΠΑ και με την Κίνα, και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και ο Μάρκος, που σε όλους τους τόνους κλείνει την «ενότητα των Φιλιππίνων» και κυρίως έκανε καμπάνια στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Νέα εκτόξευση από Βόρεια Κορέα

Την ίδια ώρα, το Σάββατο η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, αυτήν τη φορά από υποβρύχιο (SLBM), όπως ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας και έπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας, έξω από την ιαπωνική ΑΟΖ. Την Παρασκευή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ είχε δηλώσει ότι η χώρα της εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Πούνγκιε-ρι και ενδέχεται να είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει μια δοκιμή εκεί ακόμη και αυτόν τον μήνα, ενώ αναφέρθηκε και σε «στενή συνεργασία» που η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει με «συμμάχους και εταίρους».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να εντείνει τις παρεμβάσεις της και νοτιότερα, στα Στενά της Ταϊβάν, «πιέζοντας αθόρυβα την κυβέρνηση της Ταϊβάν να παραγγείλει αμερικανικής κατασκευής όπλα που θα βοηθούσαν τον μικρό στρατό της να αποκρούσει μια θαλάσσια εισβολή από την Κίνα και όχι όπλα που έχουν σχεδιαστεί για συμβατικό πόλεμο», όπως μετέδωσαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», επικαλούμενες νυν και πρώην αξιωματούχους ΗΠΑ και Ταϊβάν. Η εφημερίδα ανέφερε πως «ο πόλεμος έπεισε την Ουάσιγκτον και την Ταϊπέι ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια είναι τώρα ένας πιθανός κίνδυνος - και ότι ένας μικρότερος στρατός με τα σωστά όπλα που έχει υιοθετήσει μια στρατηγική ασύμμετρου πολέμου, στον οποίο επικεντρώνεται στην κινητικότητα και τις επιθέσεις ακριβείας, μπορεί να νικήσει έναν μεγαλύτερο εχθρό».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού και βίαιες συγκρούσεις

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται

Copyright 2022 The Associated

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα (μικρότερος αδελφός του Προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα), με φόντο τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και τη διαρκή αύξηση των τιμών σε μια σειρά ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναμένεται ο σχηματισμός νέου υπουργικού συμβουλίου και όχι (τουλάχιστον ακόμα) νέες εκλογές, με δεδομένο το (ημι-προεδρικό) σύστημα στη χώρα και το ότι ο Πρόεδρος παραμένει στη θέση του.

Η παραίτηση έγινε γνωστή αφού την Παρασκευή η κυβέρνηση είχε κηρύξει ξανά τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για 2η φορά μέσα σε 5 βδομάδες, παραχωρώντας σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας για να «διατηρηθεί η δημόσια τάξη», εννοώντας και την καταστολή των διαδηλώσεων. Μεταξύ άλλων χτες απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα και ακούγονταν πυροβολισμοί. Νοσοκομειακές δε πηγές έκαναν λόγο για τραυματισμό τουλάχιστον 78 ανθρώπων στη διάρκεια των διαδηλώσεων και της «αντιμετώπισής» τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ κάποια ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες και για νεκρούς (τουλάχιστον 3). Παρέμβαση μάλιστα έσπευσε να κάνει η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούλι Τσανγκ, η οποία καταδίκασε «τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και ζήτησε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Τα λαϊκά στρώματα της χώρας δοκιμάζονται σκληρά από τις τιμές που καλπάζουν ειδικά το τελευταίο 3μηνο, σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ. ενώ η τεράστια μείωση των αποθεματικών μεγαλώνει τις ελλείψεις σε βασικά είδη. Η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα δανεισμού τόσο στο ΔΝΤ όσο και σε δυνάμεις όπως η Κίνα, με την οποία τη σχέση ιεραρχούσε ψηλά τα τελευταία χρόνια.

ΚΟΥΒΑ
Στους 31 οι νεκροί της έκρηξης σε ξενοδοχείο

Διεθνής συμπαράσταση για την τραγωδία

ΑΒΑΝΑ.--

Συγκλονισμένη είναι η κουβανική κοινωνία από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο ιστορικό ξενοδοχείο «Σαρατόγκα» στην Αβάνα, στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Καπιτώλιο, η οποία οφειλόταν σε διαρροή την ώρα που γινόταν ανεφοδιασμός από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 31 νεκροί, 24 εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο, οι 7 σε κρίσιμη κατάσταση και οι υπόλοιποι με πολλά τραύματα, ενώ αναζητούνται στα συντρίμμια άλλα 12 άτομα.

Το ξενοδοχείο αυτήν την περίοδο ήταν σε ανακαίνιση σε μεγάλο μέρος του, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του σήμερα 10 Μάη. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο 51 εργαζόμενοι, εργάτες στις εργασίες ανακαίνισης και προσωπικό του ξενοδοχείου. Οι νεκροί είναι 17 άνδρες και 14 γυναίκες. 4 από τα θύματα ήταν ανήλικα, από διπλανά κτίρια, υπάρχουν 10 τραυματισμένα παιδιά από παρακείμενο σχολείο, ενώ σκοτώθηκε και μια 29χρονη Ισπανίδα τουρίστρια που είχε την ατυχία να περνάει από τον δρόμο τη στιγμή της έκρηξης. Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκαν ο Πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρους, οι κρατικές υπηρεσίες και εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν, ενώ αμέσως οργανώθηκε η συμπαράσταση στους συγγενείς των θυμάτων, και με ψυχολογική υποστήριξη, όπως και σε πολλές οικογένειες που μένουν σε σπίτια κοντά στο ξενοδοχείο τα οποία υπέστησαν ζημιές. Οι οικογένειες αυτές θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο για όσο απαιτηθεί, ώσπου να γυρίσουν στις οικίες τους.

Αμεση ήταν επίσης η έκφραση αλληλεγγύης στην Κούβα από κρατικούς ηγέτες και οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αρχή παζαριών με τη νίκη του Σιν Φέιν

Η επικράτηση του Σιν Φέιν στις περιφερειακές βουλευτικές εκλογές της 5ης Μάη στη Βόρεια Ιρλανδία σηματοδότησε και την αρχή των παζαριών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το Σιν Φέιν, που ζητά την επανένωση της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έγινε η πρώτη πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές της Πέμπτης, στις οποίες εξασφάλισε 27 έδρες στο 90μελές τοπικό Κοινοβούλιο. Οι ενωτικοί του συντηρητικού κόμματος DUP, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλέγουν 25 βουλευτές (-3). Το «Κόμμα Συμμαχίας» (APNI) εξέλεξε 17 βουλευτές (+9), το Κόμμα Ενωτικών Ulster (UUP) 9 βουλευτές (+1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDLP) 8 βουλευτές (-4) και άλλα μικρότερα κόμματα συνολικά εξέλεξαν 4 βουλευτές (-1).

Η νίκη του Σιν Φέιν, της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), του επιτρέπει να προτείνει δική του «πρώτη υπουργό» (πρωθυπουργό της επαρχίας), την Μισέλ Ο' Νιλ, για πρώτη φορά στον έναν αιώνα της ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Το DUP, που πλέον είναι αντιπολίτευση, απειλεί ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για το Brexit, θα μποϊκοτάρει τη νέα κυβέρνηση στην οποία, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, είναι υποχρεωτικό να μετέχουν και τα δύο κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να απευθύνει κάλεσμα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση που «θα διασφαλίζει τη σταθερότητα».

Το DUP αρνείται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εάν παραμείνουν σε ισχύ οι τελωνειακοί έλεγχοι μετά το Brexit και ζητά από το Λονδίνο να λάβει μέτρα για να τους καταργήσει. Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επαναδιαπραγματευτεί το ειδικό καθεστώς στην επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, διατηρώντας την στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ώστε να μην επανέλθουν τα «σκληρά» σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και να διατηρηθεί η ειρήνη.

Η ΕΕ ωστόσο φέρεται να δέχεται μόνο ορισμένες τροποποιήσεις και όχι νέα διαπραγμάτευση του Brexit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ