ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται ελπιδοφόροι αγώνες των εργαζομένων

Νίκη με ανάκληση απολύσεων για τους απεργούς ταχυμεταφορείς στην εταιρεία SDA στην Ιταλία

Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Ρώμη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Ρώμη
Απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κόντρα στην τεράστια ακρίβεια και την προσπάθεια του κεφαλαίου να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση.

Στην Ιταλία, μετά από δύο μέρες απεργίας στην εταιρεία SDA στη Ρώμη ανακλήθηκαν 17 απολύσεις ταχυμεταφορέων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που είχε πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, «περισσότεροι από 200 ταχυμεταφορείς από τα τρία υποκαταστήματα διανομής της εταιρείας SDA στη Ρώμη απήργησαν για δύο μέρες. Δύο υποκαταστήματα παρέλυσαν εντελώς από τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, με χιλιάδες δέματα να σταματούν στις αποθήκες και τα φορτηγά να μην μπορούν να ξεφορτώσουν νέα εμπορεύματα, ενώ δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την αστυνομία κατά τις κινητοποιήσεις».

Η USB στάθηκε μεταξύ άλλων «στον αγώνα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων από διαφορετικές αποθήκες, ακόμα και εκείνων που δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαδικασίες απόλυσης». Τα παραδείγματα αυτά «αποτελούν την καλύτερη απεικόνιση της δύναμης της εργατικής τάξης», τονίζει και προσθέτει ότι από την πλευρά της «θα κρατήσει ψηλά την προσοχή σε κάθε απόπειρα χτυπήματος των δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του συνεχάρη το ιταλικό συνδικάτο για την επιτυχία του και τη νίκη των εργαζόμενων ταχυμεταφορέων.

Γαλλία: Συνεχίζεται η μεγάλη απεργία στα διυλιστήρια

Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, συνεχίζονται εδώ και πάνω από 10 μέρες οι απεργίες στα διυλιστήρια της χώρας και έχουν νεκρώσει μονάδες παραγωγής κολοσσών του κλάδου, όπως η «ExxonMobil» και η «Total Energies».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, με τις τιμές σε όλα τα βασικά είδη να καλπάζουν, την ώρα που «απογειώνονται» τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία της CGT (FNIC CGT) τονίζει πως η απεργία των εργαζομένων στον κλάδο «ανοίγει τον δρόμο σε αγώνες για όλους», προσθέτοντας ότι «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα είναι πρώτα απ' όλα να διευρύνουμε τη βάση και την έκταση της απεργίας σε όλες τις εταιρείες (ευρύτερα του κλάδου), σε άλλα επαγγέλματα και άλλους τομείς της οικονομίας».

Υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες, τόσο για τους μισθούς όσο και ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, και προσθέτει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη «πάνω στην πλάτη των καταναλωτών, με τις κρατικές επιδοτήσεις, και στις πλάτες των εργαζομένων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το αφεντικό της «Total» αύξησε τον μισθό του κατά 50% πέρυσι, στα 500.000 ευρώ τον μήνα. Μόνο δε τον Σεπτέμβρη οι μέτοχοι της εταιρείας έλαβαν μερίσματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ...

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες απεργιακές συγκεντρώσεις, έξω από διυλιστήρια της ESSO και της «Total Energies», σε διάφορες περιοχές, την ώρα που κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εντείνουν τις πιέσεις κατά των απεργών.

Η διοίκηση της «Total Energies» πρότεινε την έναρξη μισθολογικών διαπραγματεύσεων με προϋπόθεση τον τερματισμό της απεργίας, κάτι που απορρίπτουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι. Η δε κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιτάξεων, κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί σε κυβερνητική σύσκεψη χθες το βράδυ.

Ισπανία: Στον δρόμο οι εποχικοί δασοπυροσβέστες

Στην Ισπανία, εργαζόμενοι στη δασοπυρόσβεση συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους κόντρα στα πετσοκομμένα δικαιώματα που συνεπάγεται και στη συγκεκριμένη χώρα η μάστιγα των «εποχιακών» προσλήψεων, παρότι και το καλοκαίρι που πέρασε οι μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές επιβεβαίωσαν τις τεράστιες ανάγκες για μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα προσωπικό.

Το Σάββατο διαδήλωσαν στη Μαδρίτη περίπου 2.000 δασικοί πυροσβέστες, ζητώντας δουλειά με δικαιώματα. Απαιτούν να διασφαλίσουν δικαιώματα ίδια με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, αναγνώριση των τραυματισμών τους στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους κ.λπ.

Στη Βρετανία, τέλος, σε μία ακόμα 24ωρη απεργία κατέβηκαν το Σάββατο χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, μέλη του κλαδικού συνδικάτου RMT, σε 15 σιδηροδρομικές εταιρείες, εντείνοντας τον απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, αλλά και ανάσχεση των σχεδίων της εργοδοσίας για νέες απολύσεις.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αποστολή για οριοθέτηση των συνόρων στέλνει η ΕΕ

Η ΕΕ θα στείλει «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οροθέτηση των συνόρων, ανακοίνωσαν ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, που συμμετείχαν σε συνομιλίες στην Πράγα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Η αποστολή θα αρχίσει τον Οκτώβρη και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι δύο μήνες. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και (...) να συνεισφέρει στις επιτροπές οροθέτησης των συνόρων», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, σε μια φάση που αντίστοιχες συνομιλίες για οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται και με διαμεσολάβηση της Μόσχας, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ εντείνουν τις παρεμβάσεις τους στην περιοχή, αξιοποιώντας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση της αποστολής» και «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτήν την αποστολή», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα η ΕΕ διαμεσολαβούσε στις διαπραγματεύσεις για συνθήκη «ειρήνης», ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συχνά εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών στα σύνορα.

Τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τις πιο αιματηρές από τον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, το Κιργιστάν, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ματαίωσε μονομερώς την Κυριακή τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Αφθαρτη Αδελφοσύνη - 2022» (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, με παρατηρητές Σερβία, Συρία και Ουζμπεκιστάν) έξι χωρών του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια μέρα πριν από τη διεξαγωγή τους στο Κιργιστάν.

Προ ημερών, η Αρμενία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αντίστοιχες ασκήσεις του CSTO στο Καζακστάν, αποτυπώνοντας έτσι την κριτική για τη μη ουσιαστική παρέμβαση του Οργανισμού στις εκτεταμένες μάχες που σημειώθηκαν πρόσφατα στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν.

ΙΤΑΛΙΑ
Ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι επικεφαλής του «κεντροδεξιού» συνασπισμού που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι («Αδέλφια της Ιταλίας»), Μ. Σαλβίνι (Λέγκα) και Σ. Μπερλουσκόνι («Φόρτσα Ιτάλια») συναντήθηκαν το Σάββατο για διαπραγματεύσεις ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, πιθανόν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Τα Ενεργειακά και η αύξηση των τιμών, που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των ιταλικών μονοπωλίων, θα είναι το «πρώτο μέλημα» της νέας κυβερνητικής ομάδας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Η Μελόνι τόνισε ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να προσφέρει και πάλι μέλλον, όραμα και μεγαλείο στην Ιταλία» και ότι «σύντομα η χώρα πρόκειται, επιτέλους, να γυρίσει σελίδα». Πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20/10 η Ιταλία θα εκπροσωπηθεί πιθανόν από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι.

Το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων Confindustria, σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «το ενεργειακό σοκ που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη, μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης». Προβλέπει αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ το 2022 κατά 3,4%, αλλά μηδενική οικονομική ανάπτυξη για το 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Confindustria, το ενεργειακό κόστος φέτος θα επιφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον δαπάνες, της τάξης των 110 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μη αντιμετωπίσιμη οικονομική πίεση και παρά την αύξηση των τιμών των διαφόρων προϊόντων, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μειώνονται αισθητά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προβλέπεται, τέλος, ότι «αν μπορέσει να επιβληθεί πλαφόν των 100 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα καταφέρει να αυξηθεί κατά 1,6%, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Στο μεταξύ, η Μελόνι παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης σε συγκέντρωση του ισπανικού, εθνικιστικού κόμματος Vox, καλώντας την ΕΕ «να δείξει περισσότερο θάρρος στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και περισσότερη ταπεινότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των διαφόρων περιοχών της, για την επίλυση των οποίων είναι αποτελεσματικότερες οι εθνικές πολιτικές».

ΑΪΤΗ
Πρόταση ΟΗΕ για δύναμη «ταχείας αντίδρασης»

Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αϊτή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, δρομολογείται η εκ νέου ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Την Κυριακή, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, έριξε στο τραπέζι πρόταση για ανάπτυξη δύναμης «ταχείας αντίδρασης» ώστε να στηριχτεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ο οποίος ζήτησε την περασμένη βδομάδα «βοήθεια» για να αντιμετωπίσει τις ένοπλες συμμορίες που λυμαίνονται την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια και έχουν κόψει τις βασικές γραμμές εναέριου και θαλάσσιου ανεφοδιασμού.

Ο αποκλεισμός έχει παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα και προκαλεί επίσης ελλείψεις εμφιαλωμένου νερού, την ώρα που η Αϊτή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα επιδημία χολέρας. Η κατάσταση στην Αϊτή δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται, έναν χρόνο και πλέον μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων (7 Ιούλη 2021).

Η πρόταση για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων εμφανίζεται μόλις τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της αστυνομικής δύναμης που αντικατέστησε τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, οι οποίοι έφυγαν το 2017. Ο Γκουτέρες παρότρυνε τις χώρες του ΟΗΕ να εξετάσουν κατεπειγόντως το αίτημα της κυβέρνησης της Αϊτής να αναπτυχθεί ειδική διεθνής ένοπλη δύναμη, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστεί μια χώρα (την οποία δεν κατονόμασε) να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης, η οποία θα μπορέσει να «αποχωρήσει σταδιακά» καθώς η αστυνομία θα ανακτά «τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών που βάζουν στο στόχαστρο οι συμμορίες» και θα αρχίσει «να αποκαθιστά γενικά την ασφάλεια και την ελευθερία της κίνησης».

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν την Κυριακή πορεία στον Λευκό Οίκο για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τερματίσει την υποστήριξή της στον Αϊτινό πρωθυπουργό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη Σοσιαλδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία

Πρώτο αλλά με απώλειες αναδείχθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στις εκλογές της Κυριακής. Ενισχυμένοι αναδεικνύονται οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και μεγάλοι χαμένοι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Το SPD, με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, Στέφαν Βάιλ, συγκεντρώνει περίπου 33% και ακολουθεί η CDU με 28%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% και η AfD με 11,7%. Το FDP βρίσκεται κοντά στο όριο του 5% για να εισέλθει στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, SPD και Πράσινοι συγκεντρώνουν 69 από τις 135 έδρες του Κοινοβουλίου και πιθανότατα θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Βάιλ συγκυβερνά με την CDU από το 2017.

  • Στην Αυστρία ο Πρόεδρος, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που στηρίχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό Κόμμα, επανεκλέχτηκε για δεύτερη εξαετία στις εκλογές της Κυριακής με περίπου 56,2%. Στη δεύτερη θέση ήταν ο υποψήφιος του εθνικιστικού «Κόμμα Ελευθερίας», Β. Ρόζενκραντς, με περίπου 18%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ