ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για καλλιτέχνες κήρυκες της ιστορικά χρήσιμης αλήθειας

Αποψη από την εκδήλωση - συζήτηση
Αποψη από την εκδήλωση - συζήτηση
«Η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας. Ο σύγχρονος ρόλος της Τέχνης και των καλλιτεχνών» ήταν το θέμα συζήτησης και προβληματισμού νέων καλλιτεχνών - σπουδαστών και φίλων της ΚΝΕ, στην εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση - που εντάσσεται στη δράση του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης του Κόμματος στον Πολιτισμό και στο κίνημα των καλλιτεχνών - οι νέες και νέοι εξέφρασαν τον προβληματισμό με ερωτήσεις που έθεσαν και αφορούσαν στην αποστολή της Τέχνης και των καλλιτεχνών, τη σχέση τους με τη ζωή και το εργατικό κίνημα.

Η Ελένη Μηλιαρoνικολάκη (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη στον Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ), στην εισήγησή της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πραγματική λειτουργία της Τέχνης και το «λόγο» της ως δημιουργικής κοινωνικής εργασίας. Για τον Πολιτισμό στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Στη συνάντηση της Τέχνης με την κομμουνιστική θεωρία.

Αναφερόμενη στην ευθύνη των καλλιτεχνών για την αλλαγή του κόσμου και την απαλλαγή του ανθρώπου από φυσικούς - κοινωνικούς - πνευματικούς καταναγκασμούς, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη σημείωσε ότι για να επέλθει ο πρακτικός μετασχηματισμός του κόσμου χρειάζεται προετοιμασία των υποκειμενικών προϋποθέσεων, στην οποία μεγάλο μέρος ευθύνης έχουν και οι καλλιτέχνες. Τον καπιταλιστή, όπως είπε, η δύναμη που τον κινεί είναι η δίψα του για το κέρδος. Πουλά ακόμα και το σκοινί που θα τον κρεμάσουν. Τους εργάτες, τους βιοπαλαιστές, τους φτωχούς η δύναμη που μπορεί να τους κινήσει είναι η ανάγκη τους να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση, ο πόθος τους για δίκιο και ευτυχία. Για να αποκτήσουν αυτή τη δύναμη - είπε - προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές αιτίες των δεινών τους, αλλά και τη δύναμη που έχουν για να τις ανατρέψουν.

«Ο ρόλος του καλλιτέχνη σήμερα είναι αυτός: Να γίνει καλλιτεχνικός κήρυκας της ιστορικά χρήσιμης αλήθειας. Της αλήθειας που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν για να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα, να εξανθρωπίσουν τη ζωή, να γίνουν συνδιοργανωτές της δράσης όλων των ανθρώπων», τόνισε η ομιλήτρια.

Η Τέχνη διαμορφώνει ανθρώπους με κριτήρια

Οσον αφορά στο ρόλο της Τέχνης, η Εύα Μελά (μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), είπε ότι η Τέχνη πρέπει να διαμορφώνει ανθρώπους με κριτήρια, γιατί μόνον έτσι μπορούν να αντισταθούν και να παρεμβαίνουν στην πραγματικότητα. Η Τέχνη είναι «μία μορφή κοινωνικής συνείδησης», που εμπεριέχει την εργασία, αλλά και μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική εξέλιξη προς τα μπρος. Σημείωσε ότι στην Τέχνη υπάρχουν τομείς που ο προορισμός, ο προοδευτικός προσανατολισμός είναι σαφής. Αυτό αφορά κυρίως στις Τέχνες που πραγματεύονται έννοιες όπως η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, το τραγούδι. Πολλές φορές η σχέση περιεχομένου - μορφής, πρόσθεσε, είναι διαλεκτικά δεμένη. Οταν, όμως, η μορφή δεν μπορεί να αποδοθεί, δε θα συνεπάρει κανένα, άρα δεν θα μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του.

Η Ε. Μελά σχετικά με τη σχέση Τέχνης - Παιδείας επισήμανε ότι η αισθητική αγωγή διώχνεται από την εκπαίδευση. Φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την προσωπική της πείρα τόνισε: «Οταν σχεδιάζω ένα πρόσωπο, αρχίζω όχι απλώς να κοιτάζω το πρόσωπο, αλλά να το παρατηρώ. Και παρατηρώντας βλέπω. Και βλέποντας διακρίνω. Και διακρίνοντας συγκρίνω. Και συγκρίνοντας αξιολογώ. Και αξιολογώντας επιλέγω. Το αποτέλεσμα του έργου μου είναι η "πρότασή" μου για την ερμηνεία της πραγματικότητας. Αρα ο άνθρωπος που έχει αυτή την επαφή μπαίνει στη διαδικασία να παρατηρήσει το περιβάλλον του, τον κόσμο. Να τον κρίνει, να συγκρίνει τα πράγματα, να τα αξιολογήσει και να επιλέξει. Η αστική τάξη με την πολιτική της επιχειρεί να περιορίσει αυτή τη διαδικασία από την ανθρώπινη προσωπικότητα, αντικαθιστώντας την πραξιακή σχέση του μαθητή με την Τέχνη. Ηδη, αυτό φαίνεται μέσα από το λεγόμενο "ψηφιακό σχολείο". Εκεί υπάρχει η έννοια της Τέχνης, όχι όμως ως πραξιακή σχέση του παιδιού με την Τέχνη, αλλά μόνον ως θεωρία , ξεκομμένη από την πράξη, είτε ως χειροτεχνία. Οταν, λοιπόν, λείπει το αναγκαίο τρίπτυχο θεωρία - πράξη - συνείδηση, τότε το παιδί, ο άνθρωπος διαμορφώνεται εντός περιορισμένου χώρου».

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση οι μουσικοί

Γενική συνέλευση στις 11/10 (2 μμ), στα γραφεία του (Σαπφούς 10) θα πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με θέμα την προσεχή δράση του. «Η επίθεση που δεχόμαστε είναι γενικευμένη. Δεν μπορεί με ατομικούς όρους να αντιμετωπιστεί η γενικευμένη ανεργία, η κατρακύλα στα μεροκάματα, η μαύρη εργασία, η φτώχεια, η εξαθλίωση. Πρέπει το σωματείο να γίνει εργαλείο ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας».

«Δεν έχουμε καμιά ελπίδα από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης ή του υπουργού Εργασίας. Πρόκειται για κυβέρνηση που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, που έχει ικανοποιήσει στο έπακρο όλες τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας. Ειδικά, το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει εύσημα για την προσπάθεια που κάνει σ' αυτή την κατεύθυνση, με το σφάξιμο μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών κλπ. Τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, όπως η διατήρηση του εποχιακού επιδόματος, η προστασία των ανέργων, η επανένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, δεν θα έχουν καμιά τύχη αν δεν υπάρξει εκείνη η δύναμη που θα τα παλέψει. Πρέπει τώρα να συσπειρωθεί ο κλάδος γύρω από το σωματείο. Πρέπει ο αγώνας μας να συναντηθεί με το εργατικό κίνημα. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα "Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία", με γερό σωματείο που θα πατάει στους χώρους δουλειάς. Πρέπει να συζητηθούν οι εξελίξεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις στο Σωματείο», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΜΣ.

Σημειώνουμε ότι το σωματείο, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (1/10) στο υπουργείο Εργασίας για το εποχιακό επίδομα και την προστασία των ανέργων, απαίτησε συνάντηση με τον υπουργό, που δεν έγινε και έτσι επέδωσε ψήφισμα στο γραμματέα του.

Φιλμικό αφιέρωμα στον Τσε

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο θρυλικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα που διοργανώνει η «NEW STAR», σε συνεργασία με την κουβανική πρεσβεία, με αφορμή τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του (9/10/1967). Οι προβολές ταινιών για τη ζωή και τη δράση του ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν μέχρι τις 10/10, στο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους). Ημερήσιο ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ και για τους ανέργους 3 ευρώ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα λειτουργήσει έκθεση αφίσας και φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα:

Σήμερα: 6.00 μ.μ. «Ο αρχηγός της Φάλαγγας 4» Sergio Giral (Κούβα 1973), «Τσε, Κομαντάντε, Φίλε» Bernabe Hernandez, Jose Padron (Κούβα 1977), 7.00 «Φιδέλ: Οταν σκέφτομαι τον Τσε» Gianni Mina (Ιταλία 1987), 8.00 «Ο γιος μου, ο Τσε» Fernandi Birri, 9.15 «Ο Τσε» Maurice Dugwson (Γαλλία 1997), 10.30 «Τσε Γκεβάρα, η τελευταία μάχη» Paolo Heusch.

Αύριο: 6.00 μ.μ. «Μέχρι τη νίκη, για πάντα» Santiago Alvarez (Κούβα 1967), «Δημιουργός, κάθε μέρα σύντροφος» Pedro Chaskel (Κούβα 1982), «Ας αλλάξουμε τον πεζό λόγο του κόσμου» Daniel Abbado, Leonardo Sangiorgi (Ιταλία), 7.30 «O άνθρωπος, ο σύντροφος, ο φίλος» Luca Ianitti (1994), 9.15 «O έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση» Teresita Gomez (Κούβα 1995), 10.00 «Τσε» Miguel Torres (Κούβα 1998), 11.15 «Ο θάνατος του Τσε» Rebeca Chavez.

Κυριακή: 6.00 μ.μ. «Tαξιδεύοντας με τον Τσε» (παρουσιάζονται σκηνές από την ταινία «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» του Βάλτερ Σάλες) Gianni Mina (Ιταλία 2003), 7.15 «Eκεί που δεν έφτασε κανείς» Manuel Perez (Κούβα 2004), 8.15 «Στα χνάρια του Τσε» Lawrence Εlman (Καναδάς 2002), 9.15 «Στο "Λα Ιγκέρα" γεννήθηκε ο άγιος Ερνέστο» Ιsabel Santos (Κούβα - Βολιβία 2007), 10.15 «CHE GUEVARA ο επαναστάτης» Ferruccio Valerio (Ιταλία 2004).

Οι λογοτέχνες μαζί με το λαό

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση πραγματοποιεί η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την Κυριακή 7/10, 10.30 π.μ. στην αίθουσά της Γεναδίου 8. Τα θέματά της είναι: Εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στις 14/10 (από τις 10 π.μ.). Απολογισμός πεπραγμένων του ΔΣ. Οικονομικός απολογισμός. Εκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. Ψήφιση των απολογισμών. Εισήγηση για ανακήρυξη επιτίμων μελών. Οποιο άλλο θέμα προταθεί και εγκριθεί στη συνέλευση.

Η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενων (ΑΠΕΛ-Σ), καλεί όλα της τα μέλη και φίλους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τη δράση της ΑΠΕΛ-Σ, ώστε η ΕΕΛ να συνδεθεί με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, να διαμορφώσει κοινό πλαίσιο πάλης με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και να καταδικάσει έμπρακτα την πολιτική καρατόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Οι καλλιτέχνες ζούμε την κάθετη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου, όπως οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Χάνουμε κάθε δικαίωμα, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Με τις αποφάσεις της η ΓΣ μπορεί να συμβάλει στην αλληλεγγύη και την προστασία των λογοτεχνών, να βάλει τα πλαίσια διεκδίκησης και αγώνα, για να εμποδίσει την πολιτική που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους. Μπαίνουμε μπροστά, συντονισμένα, αποφασιστικά για να ανατρέψουμε την πολιτική που παραδίδει τον πολιτισμό και την εργατική τάξη στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας».

Η ομάδα «MICROμ» διοργανώνει φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, αύριο σε: Αθήνα - θέατρο «Δίπυλον», Θεσσαλονίκη - Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, Ρόδο - Δημοτικό Θέατρο. Θα προβληθούν15 ταινίες μικρού μήκους, 15 Ελλήνων σκηνοθετών: «Family Tree» /Φωκίων Μπόγρης. «Πάμε πάλι» / Δημήτρης Γιαμλόγλου. «Απόκομμα» / Χρήστος Τσάκαλος. «Απέναντι όχθη» / Μιχαήλ Φελάνης. «Πίστομα / Γιώργος Φουρτούνης. «Contact»/ Κωνσταντής Φραγκόπουλος. «Πορτραίτο» / Κατερίνα Καλέντζη.«Οχι» /Αντώνης Σωτηρόπουλος. «Loverly» / Κατερίνα Μουτσάτσου. «Εκτός εποχής» / Στέλιος Κραουνάκης - Εφη Λατσούδη. «Δίλεπτο» / Μιχαήλ Λυγκιάρης. «Γραφείο ιδεών»/ Κατερίνα Κωνσταντοπούλου. «Τρωγλοδύτες» / Θάνος Κερμίτσης. «No Parking» / Στάμος Τσάμης. «Mr. X» / Ανθή Τσιρούκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ