ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνεται επικίνδυνα η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Τα εργαζόμενα νοικοκυριά "αντιστέκονται" στην, ελέω λιτότητας, υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, με δάνεια από τις τράπεζες. Ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, πολλαπλάσιος του πληθωρισμού

Με γοργούς - μέχρι και επικίνδυνους - ρυθμούς, αυξάνουν τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε ιδιώτες και σε επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην τελευταία πενταετία (από το 1994 μέχρι το Μάρτη του 1999), που εφαρμόζεται με συνέπεια η ΠΑΣΟΚική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αυξήθηκαν κατά 367,3% τα καταναλωτικά δάνεια και κατά 120,2% τα στεγαστικά. Στην ίδια περίοδο, ο συνολικός δανεισμός στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο), παρουσιάζει αύξηση κατά 95%.

Αυτή την εικόνα δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ιδιωτών από τις τράπεζες, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Με δεδομένο ότι στην ίδια περίοδο(από το 1994 μέχρι το Μάρτη του 1999) ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 34,8%, προκύπτει με σαφήνεια, ότι έχουμε μια έξαρση του τραπεζικού δανεισμού, κυρίως προς τα εργαζόμενα νοικοκυριά και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.Φτάνει μόνο να επισημανθεί, πως σε σχέση με τον πληθωρισμό το ποσοστό αύξησης των καταναλωτικών δανείων είναι υπερδεκαπλάσιο και των στεγαστικών σχεδόν τετραπλάσιο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει ότι στην τελευταία πενταετία:

  • Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 829,7 δισ. δραχμές (από 225,9 δισ. δραχμές το 1994 έφτασαν φέτος το Μάρτη στα 1.055,6 δισ. δραχμές).
  • Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 883 δισ. δραχμές (έφτασαν στο ποσό των 1.617,4 δισ. δραχμών από 734,4 δισ. που ήταν το 1994).
  • Ο συνολικός δανεισμός των τραπεζών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο), αυξήθηκε κατά 6.485,1 δισ. δραχμές. Από 6.824,7 δισ. δραχμές που ήταν το ανεξόφλητο υπόλοιπο το 1994, ανέβηκε το Μάρτη του 1999 στα 13.309,8 δισ. δραχμές. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο δανεισμός των εμπορικών επιχειρήσεων (126,8%), ακολουθούν οι βιομηχανικές (57,9%) με τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στην τελευταία θέση (αύξηση 56,7%) παρά τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί στη βιοτεχνία η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας στους εργαζόμενους. Η έξαρση του τραπεζικού δανεισμού των εργαζόμενων νοικοκυριών (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια), φαίνεται και από το γεγονός ότι στο τελευταίο δωδεκάμηνο Μάρτης 1998 - Μάρτης 1999 αυξήθηκαν:
  • Τα καταναλωτικά δάνεια κατά 43,3% (ποσοστό υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού) ήτοι κατά 319,1 δισ. δραχμές.
  • Τα στεγαστικά δάνεια κατά 20% (ποσό υπερτετραπλάσιο του πληθωρισμού) ήτοι κατά 269,1 δισ. δραχμές.
  • Ο συνολικός δανεισμός στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 13,2% (11,7% στο εμπόριο, 8,2% στη βιοτεχνία και 3,7% για τη βιομηχανία) ήτοι κατά 1.555,5 δισ. δραχμές.

Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών, δεν είναι τυχαίο. Αποτυπώνει ανάγλυφα την κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που ανάγκασε τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να καλύπτουν χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερο μέρος των αναγκών διαβίωσης με... δανεικά.Ελέω των εισοδηματικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, φτάσαμε στο σημείο, οι εμπορικές τράπεζες - εκτός από τις διαφημίσεις καταναλωτικών δανείων για την αγορά αυτοκινήτου και ειδών - να καλούν τώρα τους εργαζόμενους (με πληρωμένες διαφημίσεις), να κάνουν γιορτές ή διακοπές με τα γνωστά σαν "εορτοδάνεια" ή τα δάνεια "διακοπών"! Το γεγονός όμως ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκαλεί στην αγοραστική τους δύναμη η εισοδηματική και γενικότερη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας με δανεικά από τις τράπεζες, κρύβει σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Νέο άλμα στα κέρδη του ομίλου ΤΙΤΑΝ

Αυξημένα εμφανίζονται τα κέρδη του ομίλου τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κατά το πρώτο τρίμηνο του 1999, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 1998. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, μετά την αφαίρεση των αναλογούντων σε δικαιώματα μειοψηφίας αποτελεσμάτων και την πρόβλεψη για φόρο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2.659 εκατομμύρια δραχμές, έναντι 2.141 εκατομμυρίων δρχ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ποσοστό αύξησης είναι 18,8%. Οι πωλήσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο ήταν 36.610 εκατομμύρια δραχμές έναντι 32.610 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ οι πωλήσεις του τσιμέντου στο εσωτερικό σημείωσαν μικρή αύξηση, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Αυξημένη ήταν και η αξία πωλήσεων στο εξωτερικό, η οποία προήλθε από την υψηλότερη τιμή του δολαρίου, αλλά και από τις αυξημένες πωλήσεις στην Αμερική.

Για τις πωλήσεις στις βαλκανικές χώρες επισημαίνεται ότι σημείωσαν μικρή κάμψη, κυρίως λόγω των κακών συνθηκών, ενώ ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν έχει μέχρι αυτή τη στιγμή σπουδαίες επιδράσεις, παρά μόνο μια μικρή αρνητική επίπτωση στη δραστηριότητα των θυγατρικών στη Βουλγαρία και στην ΠΓΔΜ.

Λύση ανάγκης για τα κοιτάσματα του Πρίνου

Στην εργολαβική εταιρία ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗ και στους απολυμένους εργαζόμενους της καναδικής Κοινοπραξίας DENISON, θα περάσει η άντληση των πετρελαίων του Πρίνου, αφού η κυβέρνηση και τα ΕΛΠΕ αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν την άντληση τα ΕΛΠΕ. Ετσι, οι πρώην εργαζόμενοι, σε συνεργασία με την ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗ που θα έχει το μάνατζμεντ, αναγκάστηκαν να προσφύγουν σ' αυτή τη λύση. Ηδη προχτές έγινε και η επίσημη αποχώρηση της DENISON, με την παράδοση των εγκαταστάσεων στην ΕΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗ.

Τώρα για το πόσο μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο σχήμα υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες, όμως παράγοντες της περιοχής δίνουν ελάχιστη βιωσιμότητα του σχήματος για τρία χρόνια. Στο μεταξύ, η εμπλοκή έχει δημιουργηθεί για το ποιοι θα είναι οι απολυμένοι που δε θα συμμετέχουν στη νέα εταιρία, αφού χαρακτηρίζεται ως βασική προϋπόθεση η μείωση του προσωπικού. Ετσι, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου ανακοίνωσε ότι δε θα συμπεριληφθούν στην εταιρία περίπου 70 εργαζόμενοι, οι οποίοι δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Αν προχωρήσει αυτό το σχήμα, μέσα στον Ιούνη θα γίνει η συντήρηση των εγκαταστάσεων και μέσα στον Ιούλη θα πρέπει να αρχίσει η άντληση.

ΔΕΘ
"Πρώτη" της ιδιωτικοποίησης

Με την επίσημη παρουσίαση του νέου ΔΣ της ΔΕΘ ΑΕ, που έγινε χτες στην αίθουσα συνεντεύξεων του περιπτέρου 8 της Εκθεσης, άρχισε και τυπικά η λειτουργία της πρώτης φάσης του ιδιωτικοποιημένου εκθεσιακού οργανισμού με το "σύγχρονο και ευέλικτο διοικητικό σχήμα", κατά την έκφραση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτη.

Εντός των ημερών πρόκειται να συγκροτηθεί και το ΔΣ της δεύτερης εταιρίας που προήλθε από τη διάσπαση της ενιαίας ΔΕΘ. Η δεύτερη αυτή εταιρία με την ονομασία HELEXPO - Ελληνικές Εκθέσεις θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και διεύθυνσης της εκθεσιακής δραστηριότητας, ενώ η ΔΕΘ ΑΕ θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γ. Μαγκριώτης, στην ομιλία του, ένα από τα σημαντικά στοιχεία που εκφράζει τη δραστηριότητα της HELEXPO - ΔΕΘ στη νέα εποχή, όπου τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, είναι το τέλος του μονοπωλιακού της χαρακτήρα. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είπε - όπως όλοι γνωρίζουμε, καταργείται ο μονοπωλιακός χαρακτήρας της ΔΕΘ και μπαίνει στο δύσκολο ταξίδι του ανταγωνισμού.

Στο νέο αυτό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού ένα μεγάλο ποσοστό εκθεσιακής δραστηριότητας οργανώνεται εκτός Θεσσαλονίκης. Οι αδυσώπητοι νόμοι της αγοράς, κατά τον κ. Μαγκριώτη, θα μπορούσαν αναπόφευκτα να οδηγήσουν στη μεταφορά της ΔΕΘ στην Αθήνα. Υποτίθεται όμως ότι το νέο "ευέλικτο" θεσμικό πλαίσιο του οργανισμού και η "ανταγωνιστικότητά" του θα αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Δημοπρασία ετήσιων εντόκων την Τρίτη

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας, ποσού 100 δισ. δραχμών, θα διενεργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη, 25 Μάη 1999. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά χτες, η ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή, 28 Μάη 1999.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού. Η προμήθεια που θα δοθεί ορίζεται σε 0,45%.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 1 Ιούνη, Τετάρτη 2 Ιούνη, καθώς και την Πέμπτη 3 Ιούνη 1999, θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή, αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα, με ημερομηνία έκδοσης την Τρίτη 1 Ιούνη 1999. Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβρη του 1998, που άρχισε η έκδοση των αποταμιευτικών ομολόγων μέχρι σήμερα, έχει διατεθεί ποσό ύψους 890 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ