ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φουντώνει ο νέος κύκλος κερδοσκοπίας
  • Σχεδόν 20% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης σε μια βδομάδα. Πολύ μεγαλύτερη άνοδος για δεκάδες μετοχές
  • Πανηγυρίζουν οι κερδοσκόποι που συγκέντρωσαν δεκάδες μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές

Οργή και αηδία προκαλούν τα βρόμικα παιχνίδια που στήνονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα οποία μεταφράζονται σε ζημιές για χιλιάδες μικροαποταμιευτές και ταυτόχρονα σε κέρδη δισεκατομμυρίων για μια χούφτα θεσμικούς κερδοσκόπους. Αυτοί οι τελευταίοι φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει έναν καινούριο κύκλο κερδοσκοπίας, αφού προηγούμενα εξασφάλισαν να βάλουν στο χέρι δεκάδες μετοχές σε τιμές 60 και 70% χαμηλότερες από εκείνες που ίσχυαν στην αρχή του χρόνου. Ηδη εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους κινείται ανοδικά, ενώ σταδιακή αύξηση παρουσιάζει και ο όγκος των συναλλαγών. Χτες έκλεισε στις 4.060,2 μονάδες, παρουσιάζοντας νέα άνοδο της τάξης του 3,17%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έφτασε, στα πρωτοφανή για τις μέρες μας επίπεδα, των 184 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Με βάση το κατώτερο σημείο του έτους, δηλαδή τις 3.402 μονάδες, που σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου, στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις που ακολούθησαν ο Γενικός Δείκτης «κέρδισε» 19,3%. Η ανοδική πορεία που παρουσίασαν, βέβαια, αυτές τις μέρες επιμέρους μετοχές ήταν πολύ ισχυρότερη, γεγονός που εντείνει τις εκτιμήσεις ότι όλο το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους παιζόταν από τους περιβόητους θεσμικούς επενδυτές ένα άγριο παιχνίδι, με στόχο τη συγκέντρωση μετοχών σε ιδιαίτερα φτηνές τιμές.

Ο «Ρ» παραθέτει σήμερα τις 25 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο. Ως τιμή βάσης θεωρείται η χαμηλότερη τιμή που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Ηταν η συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του 2000, ενώ δεκάδες μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου έφτασαν επίσης στα κατώτερα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) επίπεδα της χρονιάς. Το μέσον της συνεδρίασης εκείνης αποτέλεσε και την εκκίνηση της ανοδικής κούρσας που σημειώθηκε όλες τις επόμενες μέρες. Το γεγονός πάντως, είναι ένα: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών που κυριάρχησαν όλον τον Αύγουστο στην οδό Σοφοκλέους, χιλιάδες «μικροεπενδυτές» αναγκάστηκαν να πουλήσουν μετοχές που είχαν στην κατοχή τους όσο - όσο, υπό το φόβο συνέχισης της πτωτικής πορείας. Χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να υποστηρίξει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, το βέβαιο είναι ότι εκείνοι που εμφανίστηκαν ως «πωλητές» τον Αύγουστο, τώρα μετρούν απώλειες που αντιστοιχούν σε αρκετές δεκάδες ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις τιμές που έχουν σήμερα διαμορφωθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν και πάλι την ευκαιρία σε διάφορους κονδυλοφόρους να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης του κλίματος που ευνοεί το χρηματιστηριακό τζόγο, προβάλλοντας επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η άνοδος των τιμών οφείλεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων πολλών δισεκατομμυρίων από ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ακόμα και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν αυτά τα επιχειρήματα ευσταθούν και ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους από εδώ και πέρα, αξία έχει να θυμηθούμε δηλώσεις εκπροσώπων «ξένων θεσμικών επενδυτών», που πριν από λίγους μήνες δήλωναν δημόσια (ουσιαστικά εκβίαζαν και προειδοποιούσαν για τα σχέδιά τους) ότι «το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πολύ ακριβό» και πως θα γίνει ελκυστικό αν πέσει στις 3.300 - 3.500 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι ότι ολόκληρη η χρονιά αποδεικνύει ότι ο χρηματιστηριακός τζόγος έχει πολύ υψηλό ρίσκο, για όποιον αποφασίσει να τοποθετήσει σε μετοχές τις αποταμιεύσεις του. Τις πιο πολλές φορές, σχεδόν πάντα, το παιχνίδι, σε τελευταία ανάλυση, γίνεται με «σημαδεμένη τράπουλα» και κερδισμένοι είναι εκείνοι που μπορούν και υπαγορεύουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τάσεις της αγοράς. Τα «κοράκια» των χρηματαγορών, δηλαδή, τα οποία οι κυβερνώντες κοιτάνε στα μάτια, ενώ στο κοινό εμφανίζονται με το μανδύα του... «θεσμικού επενδυτή».

Ο πληθωρισμός κερδών είναι εδώ!

Στο 3% έκλεισε τελικά ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο, από 2% που είχε κλείσει πέρσι τον ίδιο μήνα. Πάνω από το μέσο όρο του γενικού δείκτη (3%) η επίσημη αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής, στα νοίκια, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών κλπ.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και τον Αύγουστο ο επίσημος πληθωρισμός, που παρουσίασε σε δωδεκάμηνη βάση ρυθμό αύξησης 3%, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα Ιούλη και 2% πέρσι τον Αύγουστο. Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αποτελεί βασικό μηχανισμό περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και αύξησης των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς κάνει από τη μια ελαφρύτερο το πορτοφόλι των εργαζομένων και από την άλλη πλουσιότερους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που αισχροκερδούν σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ανεβάζοντας αυθαίρετα τις τιμές των ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

Μια σύγκριση ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, με την επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και την κερδοφορία των μεγάλων και μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεων - όπως αυτά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους ή στις επίσημες ανακοινώσεις τους - βεβαιώνει με την πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε «πληθωρισμό κερδών» και όχι «πληθωρισμό μισθών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στον πληθωρισμό:

  • Μέσα στο μήνα Αύγουστο (σύγκριση Αυγούστου 2000 με τον Ιούλη του ίδιου χρόνου) ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε 0,2%, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα είχε μειωθεί 0,1%.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 2000 έναντι Αυγούστου 1999) το επίσημο κόστος ζωής (δηλαδή ο επίσημος πληθωρισμός) παρουσίασε αύξηση κατά 3%, έναντι ρυθμού αύξησης 2% το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 1999 προς Αύγουστο 1998).

Από τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει πως αρκετά πάνω από το μέσο όρο ήταν οι αυξήσεις τιμών σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 1999-Αύγουστος 2000, που ο μέσος όρος αύξησης του πληθωρισμού ήταν 3%, η ΕΣΥΕ κατέγραψε ανατιμήσεις:

  • 5,1% στα είδη της ομάδας «μεταφορές-επικοινωνίες» (λόγω των τσουχτερών ανατιμήσεων στις βενζίνες, στα εισιτήρια των αστικών, υπεραστικών και αεροπορικών-ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τα κόμιστρα ταξί).
  • 4,7% στα είδη της ομάδας «στέγαση» λόγω κυρίως των αυξήσεων στα ενοίκια κατοικιών, στα δημοτικά τέλη, στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.
  • 4,3% στα είδη της ομάδας «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια», λόγω κυρίως των ανατιμήσεων στα έτοιμα φαγητά και στα σερβιριζόμενα ποτά-αναψυκτικά.
  • 3,9% στα είδη της ομάδας «διατροφή» (γαλακτοκομικά, κρέατα, φρουτολαχανικά κλπ.) και «μη αλκοολούχα ποτά».
  • 3,3% στα είδη της ομάδας «υγεία» λόγω κυρίως των αυξήσεων στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κλινικών που επιβλήθηκαν από τους κλινικάρχες (10,4%) κλπ.

Με δεδομένο ότι (όπως γίνεται την τελευταία δεκαετία) η εισοδηματική πολιτική του 2000 περιόρισε τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο 2% με 2,5% και το γεγονός ότι και φέτος τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια των επίσημων εισοδηματικών πολιτικών και του επίσημου τιμαρίθμου, το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Ακόμα και οι αριθμοί διαψεύδουν τους θιασώτες της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που υποστήριζαν πως στην Ελλάδα έχουμε «πληθωρισμό μισθών» και δικαιώνουν εκείνους που υπογράμμιζαν ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε «πληθωρισμό κερδών».

Κέρδη ... τζόγου

Η κλωστοϋφαντουργία ΔΟΥΡΟΣ το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 7,8%. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα, η κερδοφορία της σημείωσε αύξηση 852%!

Για όσους προσπαθήσουν να βρουν πού βρίσκεται η απάντηση για το αστρονομικό χάσμα ανάμεσα στην εξέλιξη των πωλήσεων και των κερδών, της εν λόγω εταιρίας, τους παραπέμπουμε στο εξής στοιχείο: Η εταιρία έχει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 24.000.000 εισηγμένες μετοχές. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και χτες είχαν αλλάξει χέρια 76 εκατομμύρια μετοχές της εταιρίας.

Για όσους δεν κατάλαβαν, οι εγκέφαλοι της επιχείρησης, αντί να ασχολούνται με την αύξηση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που παράγουν, τους μήνες που προηγήθηκαν, αγόραζαν και πούλαγαν μετοχές. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αγόραζαν φτηνά και πούλαγαν ακριβά. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του χρόνου, η τιμή της μετοχής του ΔΟΥΡΟΥ κινήθηκε μεταξύ των 9.500 και 2.160 δραχμών (!) και ο νοών νοείτω!

Αλμα του δολαρίου στις 395 δραχμές

Πρόσθετη επιβάρυνση σε δημόσιο χρέος και πληθωρισμό

Η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά, κυρίως απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ, συμπαρασύρει σε ανάλογη κατεύθυνση και την ισοτιμία της δραχμής. Το ευρώ βρέθηκε σε νέο χαμηλότερο σημείο έναντι του αμερικανικού νομίσματος και το δολάριο θα πωλείται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες προς 395 δραχμές.

Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα η δραχμή έχασε το 18,5% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ενίσχυση του γιεν έναντι της δραχμής ανέρχεται σε 14,5%. Οι εξελίξεις με τις ισοτιμίες των νομισμάτων έχουν επιφέρει (μαζί με την ανοδική πορεία του πετρελαίου) πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Ετσι ο πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών» (το επίπεδο του πληθωρισμού) σε επίπεδο κάτω του 2%, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτος. Ειδικά για την Ελλάδα, η μεγάλη υποχώρηση της δραχμής απέναντι σ' αυτά τα δύο νομίσματα προκαλεί πιέσεις και στα κρατικά ελλείμματα, δεδομένου ότι το 50,8% του εξωτερικού δανεισμού της χώρας έχει συναφθεί σε δολάρια και γιεν. Ομως, η μεγάλη ανατίμηση των συγκεκριμένων νομισμάτων δε διογκώνει μόνο το κρατικό χρέος αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε γιεν για στεγαστικό δάνειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ