Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πληθωρισμός κερδών είναι εδώ!

Στο 3% έκλεισε τελικά ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο, από 2% που είχε κλείσει πέρσι τον ίδιο μήνα. Πάνω από το μέσο όρο του γενικού δείκτη (3%) η επίσημη αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής, στα νοίκια, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών κλπ.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και τον Αύγουστο ο επίσημος πληθωρισμός, που παρουσίασε σε δωδεκάμηνη βάση ρυθμό αύξησης 3%, έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα Ιούλη και 2% πέρσι τον Αύγουστο. Η ανοδική πορεία του πληθωρισμού αποτελεί βασικό μηχανισμό περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και αύξησης των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς κάνει από τη μια ελαφρύτερο το πορτοφόλι των εργαζομένων και από την άλλη πλουσιότερους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που αισχροκερδούν σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ανεβάζοντας αυθαίρετα τις τιμές των ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

Μια σύγκριση ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, με την επίσημη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και την κερδοφορία των μεγάλων και μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχειρήσεων - όπως αυτά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους ή στις επίσημες ανακοινώσεις τους - βεβαιώνει με την πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε «πληθωρισμό κερδών» και όχι «πληθωρισμό μισθών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στον πληθωρισμό:

  • Μέσα στο μήνα Αύγουστο (σύγκριση Αυγούστου 2000 με τον Ιούλη του ίδιου χρόνου) ο επίσημος τιμάριθμος αυξήθηκε 0,2%, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα είχε μειωθεί 0,1%.
  • Σε δωδεκάμηνη βάση (Αύγουστος 2000 έναντι Αυγούστου 1999) το επίσημο κόστος ζωής (δηλαδή ο επίσημος πληθωρισμός) παρουσίασε αύξηση κατά 3%, έναντι ρυθμού αύξησης 2% το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 1999 προς Αύγουστο 1998).

Από τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει πως αρκετά πάνω από το μέσο όρο ήταν οι αυξήσεις τιμών σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 1999-Αύγουστος 2000, που ο μέσος όρος αύξησης του πληθωρισμού ήταν 3%, η ΕΣΥΕ κατέγραψε ανατιμήσεις:

  • 5,1% στα είδη της ομάδας «μεταφορές-επικοινωνίες» (λόγω των τσουχτερών ανατιμήσεων στις βενζίνες, στα εισιτήρια των αστικών, υπεραστικών και αεροπορικών-ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τα κόμιστρα ταξί).
  • 4,7% στα είδη της ομάδας «στέγαση» λόγω κυρίως των αυξήσεων στα ενοίκια κατοικιών, στα δημοτικά τέλη, στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.
  • 4,3% στα είδη της ομάδας «ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια», λόγω κυρίως των ανατιμήσεων στα έτοιμα φαγητά και στα σερβιριζόμενα ποτά-αναψυκτικά.
  • 3,9% στα είδη της ομάδας «διατροφή» (γαλακτοκομικά, κρέατα, φρουτολαχανικά κλπ.) και «μη αλκοολούχα ποτά».
  • 3,3% στα είδη της ομάδας «υγεία» λόγω κυρίως των αυξήσεων στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κλινικών που επιβλήθηκαν από τους κλινικάρχες (10,4%) κλπ.

Με δεδομένο ότι (όπως γίνεται την τελευταία δεκαετία) η εισοδηματική πολιτική του 2000 περιόρισε τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο 2% με 2,5% και το γεγονός ότι και φέτος τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων είναι πολλαπλάσια των επίσημων εισοδηματικών πολιτικών και του επίσημου τιμαρίθμου, το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο. Ακόμα και οι αριθμοί διαψεύδουν τους θιασώτες της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, που υποστήριζαν πως στην Ελλάδα έχουμε «πληθωρισμό μισθών» και δικαιώνουν εκείνους που υπογράμμιζαν ότι στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε «πληθωρισμό κερδών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ