Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα προβλήματα δε λύνονται με υπεκφυγές

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα δώσει λύσεις στα  αιτήματα των αγροτών της Λάρισας, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και αυτό των εξευτελιστικών τιμών αγροτικών προϊόντων

Με ανέξοδες υποσχέσεις επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να καλύψει την ανικανότητα της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που μαστίζουν την αγροτιά.

Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΕνωτικήςΟμοσπονδίαςΑγροτικώνΣυλλόγωνΝ. Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) με τους υφυπουργούς Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη και Ευ. Αργύρη εξέθεσαν συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, τόσο με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, όσο και με την τραγική έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Αναφερόμενοι στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών - κάτω του κόστους παραγωγής - σε όλα τα προϊόντα, οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΛ ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο η κυβέρνηση θα συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά την αντιαγροτική πολιτική που επιτάσσουν τα επιτελεία των Βρυξελλών. Μια πολιτική που αφανίζει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, δίνοντας «πάτημα» στους εμπόρους να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και εκβιαστικά να «αρπάζουν» την παραγωγή τους στις πλέον εξευτελιστικές τιμές.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΛ στάθηκαν στο τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την άμεση κατασκευή των απαραίτητων έργων, που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας στο θεσσαλικό κάμπο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι αγρότες της περιοχής να υποστούν για άλλη μια χρονιά τα δεινά της λειψυδρίας.

Στα δύο βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, η «απάντηση» της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τους δύο υφυπουργούς, ήταν στην ουσία αρνητική. Για το πρόβλημα της λειψυδρίας, το στίγμα της «απάντησης» ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει έργα τα οποία στη συνέχεια - όταν θα εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας της Κάρλας, δηλαδή σε δύο χρόνια περίπου (!) - θα είναι... άχρηστα. Καμία επίσης ουσιαστική δέσμευση δε βγήκε από τα «χείλη» των δύο υφυπουργών σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν καταστροφές από την ξηρασία, για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.

Τέλος, στους δύο υφυπουργούς τέθηκε και το θέμα της λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των προϊόντων που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της συγκομιδής, όπως είναι τα σταφύλια και τα μήλα. «Μέτρο» για τους δύο υφυπουργούς, σύμφωνα με τα όσα «υποσχέθηκαν», αποτελεί προφανώς η διαφήμιση των μήλων και η διανομή ποσοτήτων σε ευαγή ιδρύματα, αλλά και η... δημιουργία παρατηρητηρίων τιμών για να ενημερώνεται η κατανάλωση! Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τη λήψη μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί η ασυδοσία των εμπόρων.

Οι «απαντήσεις» αυτές δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσουν τους εκπροσώπους της ΕΟΑΣΛ, ούτε βέβαια και τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, στους οποίους και θα τις μεταφέρουν στη σημερινή ανοιχτή συγκέντρωση στον Τύρναβο και στη νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνδικαλιστών τη Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν κοινές αποφάσεις για τη δράση τους ενάντια σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ