Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν

Ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για την τιμή του βαμβακιού. Οι αγρότες της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην ξεκληριστούν από τα χωράφια τους

Αποψη από τις κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών το χειμώνα που μας πέρασε
Αποψη από τις κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών το χειμώνα που μας πέρασε
Την αγωνιστική δράση τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ συντονίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην ξεκληριστούν από τα χωράφια τους. Ο συντονισμός της δράσης των αγροτών της Θεσσαλίας θα συζητηθεί στη σύσκεψη εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής που θα γίνει το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στον Παλαμά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Τα θέματα συζήτησης που θα τεθούν στη σύσκεψη, η οποία θα γίνει στις 6 μ.μ. στη δημοτική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Παλαμά, θα είναι: α) Τα προβλήματα που αφορούν στο βαμβάκι της νέας εκκοκκιστικής περιόδου 2000-2001. β) Οι θέσεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας. γ) Η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. δ) Ο προγραμματισμός αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Οπως αποφάσισε το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας για την καλύτερη προετοιμασία τόσο της σύσκεψης στον Παλαμά, όσο και της ενημέρωσης των αγροτών, θα προηγηθεί σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων της δύναμης της Ομοσπονδίας, την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγροτών ν' αγωνιστούν εναντίον της πολιτικής ξεκληρίσματος, της κυβέρνησης και της ΕΕ, κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες εμμένουν στην αποπροσανατολιστική τακτική και στα υποθετικά σενάρια σχετικά με την τιμή του βαμβακιού, με στόχο να δημιουργήσουν σύγχυση και να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» του αγροτικού κόσμου.

Ανακοίνωση της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων για την τιμή του βαμβακιού, η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, 15-20 μέρες πριν την έναρξη της νέας εμπορικής περιόδου για το βαμβάκι, διάφοροι κύκλοι, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί, προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ειδυλλιακή εικόνα για την τιμή του βαμβακιού και κατ' επέκταση να αποκρύψουν τα αντιαγροτικά αποτελέσματα της πολιτικής που καθορίζει η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τη νέα περίοδο, που αρχίζει την 1η Οκτώβρη, έχουν κάθε λόγο αυτές οι παρεμβάσεις να είναι αναβαθμισμένες και να γίνονται σε περιοχές που "βράζει το καζάνι" όπως είναι η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Καρδίτσα για ν' αποπροσανατολίσουν, να σπέρνουν τη διχόνοια, να δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες και τελικά να λειτουργούν προστατευτικά υπέρ της αντιαγροτικής πολιτικής.

Στη νέα περίοδο όμως έχουν και άλλους λόγους να παρέμβουν. Είναι ο λόγος της αποτυχίας των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε την άνοιξη η κυβέρνηση, τα οποία στήριξαν με θέρμη οι Θεσσαλοί βουλευτές και τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - με προεξάρχοντα τον τότε υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Σαλαγιάννη, ο οποίος πρωτοστατεί και τώρα στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών - αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, και πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Εκείνοι, λοιπόν, που στήριζαν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ επιχειρούν τώρα, με δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις, να βγάλουν το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η τιμή στο βαμβάκι, που θα πάρει ο παραγωγός του χρόνου τον Αύγουστο με την τελική εκκαθάριση, θα φτάσει στις 270-280 δραχμές το κιλό. Ομως, όλοι αυτοί οι "προφήτες" - με "ειδικό προφήτη" τον κ. Σαλαγιάννη - αποσιωπούν συνειδητά ότι:

1) Η εμπορική αξία του βαμβακιού αρχίζει να προσμετρά από την 1η Οκτώβρη μέχρι τέλος Γενάρη και ισχύει ο μέσος όρος και όχι η ανώτερη ή η κατώτερη τιμή.

2) Κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της εμπορικής περιόδου, η διεθνής τιμή είναι υψηλή σχετικά και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και εμπορίας του βαμβακιού κατρακυλά.

3) Κατά τη διάρκεια της 5ετούς εφαρμογής του κανονισμού 1553/95 της ΕΕ μόνο μια φορά εφαρμόστηκε το μεγάλο πλαφόν των 850.000 τόνων την περίοδο 1997-98, που η παραγωγή της Ελλάδας ανήλθε στους 1.085.482 τόνους και της Ισπανίας στους 379.358 τόνους με μέσο όρο διεθνούς τιμής 35,8 δρχ./κιλό και η επιστροφή ανήλθε στο ύψος των 14,35 δρχ. το κιλό, λόγω μεγάλου πλαφόν.

Σήμερα που η δηλωθείσα παραγωγή Ελλάδας και Ισπανίας είναι 1.250.000 και 320.252 αντίστοιχα, είναι αδύνατον να υπάρξει η επιστροφή.

Οσο για την έντεχνη προσπάθεια που γίνεται να ρίξουν ευθύνες σ' όσους αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για κακή συγκυρία μιας χρονιάς για το ότι η τιμή προκαταβολής του βαμβακιού είναι 190 δρχ., αλλά για το αποτέλεσμα των αντιαγροτικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με ευλάβεια ακολουθεί η κυβέρνηση και υποστηρίζουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να ισχυρίζονται κάποιοι και μάλιστα "σοσιαλιστές του παλιού καιρού" ότι στην ελεύθερη αγορά μπορεί ο μικρομεσαίος αγρότης να πετύχει μεγάλη τιμή, όταν πάντα είναι ρυθμισμένα από την κυβέρνηση και την ΕΕ να λειτουργούν υπέρ του εκκοκκιστή.

Ενα είναι σίγουρο και αυτό βγαίνει από τη μέχρι τώρα εμπειρία. Οτι ο μόνος τρόπος για να πετύχει ικανοποιητικό εισόδημα ο μικρομεσαίος βαμβακοπαραγωγός είναι ο ενωμένος αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης. Για να βοηθηθεί αυτός ο αγώνας, πρέπει να απομονωθούν και να αποκαλυφθούν οι "διμούτσουνοι" αυτόκλητοι προστάτες των αγροτών. Πρέπει οι μικρομεσαίοι αγρότες να φτιάξουν το δικό τους μέτωπο και μαζί με τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους εμποροβιοτέχνες να δώσουν κοινό αγώνα για μια λαϊκή οικονομία που θα δώσει ανάσα και προοπτική στη λαϊκή οικογένεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ