Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα του δολαρίου στις 395 δραχμές

Πρόσθετη επιβάρυνση σε δημόσιο χρέος και πληθωρισμό

Η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά, κυρίως απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ, συμπαρασύρει σε ανάλογη κατεύθυνση και την ισοτιμία της δραχμής. Το ευρώ βρέθηκε σε νέο χαμηλότερο σημείο έναντι του αμερικανικού νομίσματος και το δολάριο θα πωλείται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες προς 395 δραχμές.

Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα η δραχμή έχασε το 18,5% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ενίσχυση του γιεν έναντι της δραχμής ανέρχεται σε 14,5%. Οι εξελίξεις με τις ισοτιμίες των νομισμάτων έχουν επιφέρει (μαζί με την ανοδική πορεία του πετρελαίου) πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Ετσι ο πρωταρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών» (το επίπεδο του πληθωρισμού) σε επίπεδο κάτω του 2%, αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτος. Ειδικά για την Ελλάδα, η μεγάλη υποχώρηση της δραχμής απέναντι σ' αυτά τα δύο νομίσματα προκαλεί πιέσεις και στα κρατικά ελλείμματα, δεδομένου ότι το 50,8% του εξωτερικού δανεισμού της χώρας έχει συναφθεί σε δολάρια και γιεν. Ομως, η μεγάλη ανατίμηση των συγκεκριμένων νομισμάτων δε διογκώνει μόνο το κρατικό χρέος αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί σε γιεν για στεγαστικό δάνειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ