Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φουντώνει ο νέος κύκλος κερδοσκοπίας
  • Σχεδόν 20% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης σε μια βδομάδα. Πολύ μεγαλύτερη άνοδος για δεκάδες μετοχές
  • Πανηγυρίζουν οι κερδοσκόποι που συγκέντρωσαν δεκάδες μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές

Οργή και αηδία προκαλούν τα βρόμικα παιχνίδια που στήνονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα οποία μεταφράζονται σε ζημιές για χιλιάδες μικροαποταμιευτές και ταυτόχρονα σε κέρδη δισεκατομμυρίων για μια χούφτα θεσμικούς κερδοσκόπους. Αυτοί οι τελευταίοι φαίνεται πως ήδη έχουν αρχίσει έναν καινούριο κύκλο κερδοσκοπίας, αφού προηγούμενα εξασφάλισαν να βάλουν στο χέρι δεκάδες μετοχές σε τιμές 60 και 70% χαμηλότερες από εκείνες που ίσχυαν στην αρχή του χρόνου. Ηδη εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους κινείται ανοδικά, ενώ σταδιακή αύξηση παρουσιάζει και ο όγκος των συναλλαγών. Χτες έκλεισε στις 4.060,2 μονάδες, παρουσιάζοντας νέα άνοδο της τάξης του 3,17%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έφτασε, στα πρωτοφανή για τις μέρες μας επίπεδα, των 184 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Με βάση το κατώτερο σημείο του έτους, δηλαδή τις 3.402 μονάδες, που σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου, στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις που ακολούθησαν ο Γενικός Δείκτης «κέρδισε» 19,3%. Η ανοδική πορεία που παρουσίασαν, βέβαια, αυτές τις μέρες επιμέρους μετοχές ήταν πολύ ισχυρότερη, γεγονός που εντείνει τις εκτιμήσεις ότι όλο το τελευταίο διάστημα στη Σοφοκλέους παιζόταν από τους περιβόητους θεσμικούς επενδυτές ένα άγριο παιχνίδι, με στόχο τη συγκέντρωση μετοχών σε ιδιαίτερα φτηνές τιμές.

Ο «Ρ» παραθέτει σήμερα τις 25 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο. Ως τιμή βάσης θεωρείται η χαμηλότερη τιμή που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Ηταν η συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του 2000, ενώ δεκάδες μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου έφτασαν επίσης στα κατώτερα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) επίπεδα της χρονιάς. Το μέσον της συνεδρίασης εκείνης αποτέλεσε και την εκκίνηση της ανοδικής κούρσας που σημειώθηκε όλες τις επόμενες μέρες. Το γεγονός πάντως, είναι ένα: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών που κυριάρχησαν όλον τον Αύγουστο στην οδό Σοφοκλέους, χιλιάδες «μικροεπενδυτές» αναγκάστηκαν να πουλήσουν μετοχές που είχαν στην κατοχή τους όσο - όσο, υπό το φόβο συνέχισης της πτωτικής πορείας. Χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να υποστηρίξει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, το βέβαιο είναι ότι εκείνοι που εμφανίστηκαν ως «πωλητές» τον Αύγουστο, τώρα μετρούν απώλειες που αντιστοιχούν σε αρκετές δεκάδες ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις τιμές που έχουν σήμερα διαμορφωθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν και πάλι την ευκαιρία σε διάφορους κονδυλοφόρους να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης του κλίματος που ευνοεί το χρηματιστηριακό τζόγο, προβάλλοντας επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η άνοδος των τιμών οφείλεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων πολλών δισεκατομμυρίων από ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ακόμα και παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι άγνωστο αν αυτά τα επιχειρήματα ευσταθούν και ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους από εδώ και πέρα, αξία έχει να θυμηθούμε δηλώσεις εκπροσώπων «ξένων θεσμικών επενδυτών», που πριν από λίγους μήνες δήλωναν δημόσια (ουσιαστικά εκβίαζαν και προειδοποιούσαν για τα σχέδιά τους) ότι «το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πολύ ακριβό» και πως θα γίνει ελκυστικό αν πέσει στις 3.300 - 3.500 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι ότι ολόκληρη η χρονιά αποδεικνύει ότι ο χρηματιστηριακός τζόγος έχει πολύ υψηλό ρίσκο, για όποιον αποφασίσει να τοποθετήσει σε μετοχές τις αποταμιεύσεις του. Τις πιο πολλές φορές, σχεδόν πάντα, το παιχνίδι, σε τελευταία ανάλυση, γίνεται με «σημαδεμένη τράπουλα» και κερδισμένοι είναι εκείνοι που μπορούν και υπαγορεύουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τάσεις της αγοράς. Τα «κοράκια» των χρηματαγορών, δηλαδή, τα οποία οι κυβερνώντες κοιτάνε στα μάτια, ενώ στο κοινό εμφανίζονται με το μανδύα του... «θεσμικού επενδυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ