ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινδύνεψαν νεφροπαθείς

Αντιμέτωποι ακόμα και με το θάνατο ήρθαν οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όταν διακόπηκε το ρεύμα. Βεβαίως, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν λειτουργούσε αυτόματα η γεννήτρια, όπως θα 'πρεπε, κάτι, όμως, που δεν έγινε, για πολλοστή φορά, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές ανθρώπινες ζωές, πιθανώς λόγω κακής συντήρησης ή βλάβης.

Η διακοπή είχε διάρκεια 40 ολόκληρων λεπτών και οι νεφροπαθείς είδαν το «χάρο με τα μάτια» τους όταν σταμάτησαν τα μηχανήματα και δεν ήξεραν τι θα γίνει, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη γεννήτρια. Το κακό αποφεύχτηκε χάρη στις άμεσες και καθοριστικές ενέργειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, που παρά το απόλυτο σκοτάδι που επικράτησε, κατάφεραν με ψυχραιμία να αποσυνδέσουν τους ασθενείς από τα μηχανήματα, καθώς κινδύνευαν να χάσουν πολύ αίμα ή ακόμα και να πήξει το αίμα τους, γεγονός που θα μπορούσε μοιραίο για τη ζωή τους.

Οι νεφροπαθείς καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιοι δεν πρέπει να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές και τους καλούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς εάν ξαναπροκύψει παρόμοιο πρόβλημα υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα αποτελέσματα να είναι δυσάρεστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες φορές στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι γεννήτριες δε λειτούργησαν. Πρόκειται, βεβαίως, για καταστάσεις που δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου τομέα υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να δώσει «τροφή» στους ιδιώτες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των ασθενών. Καταστάσεις που θα είναι πιο τραγικές στα πλαίσια του «εκσυγχρονιστικού χαρακώματος» του ΕΣΥ που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκλογές με «μηνύματα»

Μέρα εκλογών ήταν η περασμένη Κυριακή για το Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια του Δήμου Αθηναίων, όπου και εκλέχτηκαν το προεδρείο και η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δημοτικού και πρόεδροι και αντιπρόεδροι στα Διαμερισματικά.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Αρτ. Αναπλιώτης με 25 ψήφους υπέρ, 10 λευκά, ενώ τρία ψηφοδέλτια -αυτά της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - ήταν άκυρα. Σημειώνεται ότι η παράταξη «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» εξαρχής είχε τονίσει πως θα υπερψηφίσει την παραπάνω πρόταση. Συνεπώς από τα 10 λευκά - αν ληφθεί υπόψη ότι η παράταξη «Κίνημα για την Αθήνα» του Δ. Μπέη ψήφισε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, λευκό - τουλάχιστον τα έξι ήταν της παράταξης του Αβραμόπουλου, ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στη δημοτική αρχή.

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο Γ. Αγγελάκης, της παράταξης «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» με 31 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και ένα άκυρο. Γραμματέας εκλέχτηκε η Σ. Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Αβραμόπουλου, με 28 ψήφους υπέρ και 10 λευκά.

Δημαρχιακή Επιτροπή

Το σημαντικότερο συλλογικό όργανο του Δήμου Αθηναίων αποτελεί η Δημαρχιακή Επιτροπή, όπου εκλέγονται έξι τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά, από τα οποία τα τέσσερα τακτικά και τα δύο αναπληρωματικά προέρχονται από τη δημοτική αρχή και τα υπόλοιπα από την αντιπολίτευση. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ένας εκ των αντιδημάρχων, τον οποίο και ορίζει ο δήμαρχος.

Υποψήφιοι για τακτικά μέλη από τη δημοτική αρχή ήταν η Αικ. Κατριβάνου, η Μ. Αδαμοπούλου, ο Χρ. Ρίζος και η Ε. Λεντάκη. Από την «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» η Α. Φιλίνη, από το «Κίνημα για την Αθήνα» ο Π. Μπέης και από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ο Στ. Λάμπρου.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν: Ε. Λεντάκη 32, Στ. Λάμπρου 28, Αικ. Κατριβάνου 27, Π. Μπέης 24, Χρ. Ρίζος 23, Μ. Αδαμοπούλου 19 και Α. Φιλίνη 10. Για τις δύο τελευταίες χρειάστηκε επαναληπτική ψηφοφορία, από την οποία εκλέχτηκε η Μ. Αδαμοπούλου με 25 ψήφους, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει εκπροσώπηση στην επιτροπή. Κάτι που «στενοχώρησε» τη Μ. Δαμανάκη - επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα-Πρωτεύουσα Δύναμη» - αφού αμέσως μετά την ψηφοφορία είπε, «αυτά να σκεφτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι», στην πρόταση του προέδρου Αρτ. Αναπλιώτη να μπουν δύο μέλη του συνδυασμού ως αναπληρωματικά γιατί «είναι πρωτοφανές να μην εκπροσωπείται η αξιωματική αντιπολίτευση στη Δημαρχιακή Επιτροπή».

Ομως, οι δημοτικοί σύμβουλοι ήξεραν πολύ καλά τι ψήφιζαν αφού στα δύο χρόνια λειτουργίας της Δημαρχιακής Επιτροπής ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου παρουσιάστηκε μόνο δύο φορές!

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» είχε καταθέσει ψήφισμα για έγκριση, με θέμα την απομάκρυνση των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που τελικά θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη γνωστή υπεκφυγή της δημοτικής αρχής ότι... «υπήρχαν πολύ σημαντικά θέματα».

Διαμερισματικά Συμβούλια

Την Κυριακή, εκλέχτηκαν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Διαμερισμάτων της Αθήνας, όπου όλοι ήταν σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Νωρίτερα 58 από τους 63 διαμερισματικούς συμβούλους της παράταξης του Αβραμόπουλου είχαν υπογράψει κείμενο «στήριξης» στη Ρηγίλλης.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας την παραπάνω κίνηση στο περιθώριο συνάντησης που είχε με θέμα τις βόμβες του απεμπλουτισμένου ουρανίου, ισχυρίστηκε ότι η παραπάνω κίνηση ήταν «άνευ πολιτικής σημασίας» και ότι «οι εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων εμάς δε μας αφορούν». Ταυτόχρονα, στενοί συνεργάτες του άφησαν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας, την οποία, μάλιστα, ίσως να προκάλεσε και ο ίδιος ο δήμαρχος.

Στην επικαιρότητα επανήλθε χτες το υπό ίδρυση κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς στενοί συνεργάτες του δημάρχου ισχυρίστηκαν ότι παράλληλα με το πολιτικό γραφείο γίνονται ταυτόχρονα οι διαδικασίες για τη λειτουργία των γραφείων του κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Ανταρσίες» στις πλειοψηφίες

Αποστασία στη δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκδηλώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για το 2001, ενώ εκλέχτηκε μονοπαραταξιακό προεδρείο. Πρόεδρος και πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο Σ. Καπετανόπουλος.

Από τη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εκλέχτηκε μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής ο Ν. Τσαρουχάς, ενώ για τη θέση αυτή ο επικεφαλής της παράταξης Θρ. Λαζαρίδης είχε προτείνει τον δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής του ομάδας Θ. Μαργαρίτη. «Από την ώρα που ο υποψήφιός μας δεν εκλέχτηκε, θεωρούμε ότι η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται στη δημαρχιακή επιτροπή», δήλωσε ο Θρ. Λαζαρίδης.

Επίσης για μια ακόμη φορά τακτικό μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής εκλέχθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση τώρα». Σχολιάζοντας την εκλογή του Αγ. Σαχίνη, ο δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας έκανε λόγο για «εκλεκτική συγγένεια που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης και της παράταξης του κ. Σαχίνη».

Απαντώντας στη δήλωση αυτή ο Αγ. Σαχίνης αναφέρει: «Μετά από 8 χρόνια συνεχούς εκλογής μου στη Δημαρχιακή Επιτροπή ο κ. Βούγιας ανακάλυψε την πυρίτιδα. Μόνο που ξέχασε το σπουδαιότερο, ότι δηλαδή ο ίδιος μπέρδεψε την πολιτική και τον πολιτικό τουρισμό, στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ».

Στον Πειραιά

Σαν μήνυμα της Ρηγίλλης προς τον δήμαρχο Πειραιά Χρ. Αγραπίδη πρέπει άραγε να εκτιμηθεί η «ανταρσία» του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Κυρ. Μανωλάκου να διεκδικήσει την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου παρά την πρόταση του δημάρχου για τον Π. Κουβάτσο. Κύκλοι του δημάρχου Πειραιά ερωτώμενοι για το αν η ενέργεια του Κυρ. Μανωλάκου έχει ουρά, απαντούσαν με νόημα: «Συ είπας». Ταυτόχρονα αναφέρονταν απαξιωτικά για τον «αντάρτη» τον οποίο ο δήμαρχος στο μεταξύ είχε διαγράψει από το συνδυασμό της πλειοψηφίας.

Το τι ακριβώς υποκρύπτει η ενέργεια του Κυρ. Μανωλάκου θα το δείξει το μέλλον. Αυτό πάντως που δείχνει η ενέργεια του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας είναι ο καιροσκοπισμός της, αφού ενώ σε τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει διαφοροποιηθεί από τις βασικές επιλογές του δημάρχου, βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει «αντιπολίτευση», ψηφίζοντας τον Κυρ. Μανωλάκο, αξιοποιώντας έτσι εσωτερικά θέματα του συνδυασμού του Χρ. Αγραπίδη. Μόνο που αυτή η πολιτική ως γνωστόν έχει κοντά ποδάρια.

«Καραντίνα» στην Κρυσταλλοπηγή

Πάνω από 500 μετανάστες που είχαν επισκεφθεί την Αλβανία στην περίοδο των εορτών, δεν μπορούσαν χτες να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν και ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα χαρτιά και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Πολλοί μάλιστα από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους περίμεναν με τις οικογένειές τους στο συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής δύο και τρεις μέρες, αναμένοντας την άδεια εισόδου.

Ο λόγος για τη μεγάλη αυτή ταλαιπωρία που υφίστανται οι Αλβανοί εργαζόμενοι είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο συνοριακό φυλάκιο. Χτες το απόγευμα υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων ταξιδιωτών. Ο λόγος όμως μπορεί να είναι και η νέα(;) τακτική που εφαρμόζει η αστυνομία για τη βεβαίωση της γνησιότητας των απαραίτητων πιστοποιητικών με τα οποία έχουν εφοδιαστεί οι αλλοδαποί που εργάζονται στην Ελλάδα. Χτες το βράδυ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με την εφημερίδα μας, μετανάστες που παραμένουν στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, είπαν ότι οι αρχές προσπαθούν να μάθουν από τον ΟΑΕΔ, αν η πράσινη κάρτα με την οποία είναι εφοδιασμένος κάθε ξένος εργαζόμενος έχει εκδοθεί νόμιμα ή αν υπάρχει το όνομα που αναφέρει η πράσινη κάρτα στην κατάσταση του Οργανισμού. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, εκατοντάδες μετανάστες ταλαιπωρούνται αναμένοντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας. Ακόμη εκφράζουν φόβους ότι λόγω της καθυστερημένης επιστροφής τους πολλοί εργοδότες θα βρουν ένα λόγο για να τους απολύσουν.

Ηδη χτες το βράδυ παρέμεναν στο συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής εφτά πούλμαν γεμάτα με αλλοδαπούς εργαζόμενους και 60 ΙΧ που δεν μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα μας. Στην περιοχή επικρατούσε πολύ κρύο και οι άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, περνούσαν πολύ δύσκολες ώρες.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΥΑΓΓ. ΔΑΝΟ

Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 9/1/2001 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του κοιμητηρίου Παλαιού Φαλήρου.

Η σύζυγος: Αναστασία. Τα παιδιά: Ευγενία και Νίκος Γεωργακόπουλος, Ευάγγελος και Κωνσταντίνα Δάνου. Οι εγγονές: Κατερίνα, Αναστασία, Αγγελική Γεωργακοπούλου, Ειρήνη, Αναστασία Δάνου. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Τραμπουκισμοί νεοναζιστών

Απειλές και τραμπουκισμούς νεοναζιστών καταγγέλλει, με χτεσινή του ανακοίνωση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ομάδα νεοναζί απείλησε μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών», που προπαγάνδιζαν το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 18 Γενάρη. Το περιστατικό συνέβη στο σταθμό ΗΣΑΠ του Ταύρου.

Παράλληλα, το ΣΕΚ, αύριο στις 8.30 το πρωί, διοργανώνει αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από τα δικαστήρια στην οδό Ευελπίδων, όπου δικάζονται έξι άτομα, που φέρονται ως μέλη της «Χρυσής Αυγής», τα οποία πριν τέσσερα χρόνια είχαν επιτεθεί και τραυμάτισαν ένα φοιτητή, έναν αδιόριστο δάσκαλο και άλλα άτομα στην Κυψέλη. Η δίκη τους έχει αναβληθεί πέντε φορές, ενώ σε μια από αυτές, το 1998, «Χρυσαυγίτες» με επικεφαλής τον Π. Ανδρουτσόπουλο επιτέθηκαν στο μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ Δ. Κουσουρή. Ο φοιτητής είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Το ΣΕΚ απαιτεί να σταματήσει το καθεστώς «ασυλίας» των νεοναζί που τους αποθρασύνει, να κλείσουν τώρα τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» και όλων των φασιστικών συμμοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ