ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει αύριο η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στο Σάο Πάολο βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας βρίσκεται από χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, προκειμένου να συμμετάσχει στη 10η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από τις 21 έως τις 23 του Νοέμβρη, η οποία φιλοξενείται από το ΚΚ Βραζιλίας.

Το θέμα της, που καθορίστηκε από την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης, είναι: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Στη συνάντηση, που γίνεται για πρώτη φορά στην αμερικανική ήπειρο, αναμένεται να συμμετάσχουν 73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Στο περιθώριο της συνάντησης θα συνέλθει η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης, όπου συμμετέχει και το ΚΚΕ, ενώ οι αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων θα πάρουν μέρος σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής, το Σάββατο το βράδυ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοινή πολιτική Διακήρυξη υπέγραψαν Χριστόφιας - Μεντβέντεφ

Associated Press

ΜΟΣΧΑ.--

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν χτες στη Μόσχα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και συνολικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας.

Στη διακήρυξη γίνεται σαφής αναφορά στη «μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία», όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυπριακή ιδιοκτησία της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Παράλληλα τονίζεται ότι οι δύο χώρες θα εντατικοποιήσουν τις πολιτικές επαφές και τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερή βάση όσο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αποτελεσματικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και σε άλλα πολυμερή βήματα, προς το συμφέρον των δύο χωρών.

Ακόμα οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν την ετοιμότητά τους να εξετάζουν ευνοϊκά και με βάση την αμοιβαιότητα τις υποψηφιότητες των μερών σε εκλογές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και σημειώνουν με ικανοποίηση ότι η εγγύτητα ή σύμπτωση απόψεων στα βασικά διεθνή και περιφερειακά θέματα παρέχει «μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία των δύο κρατών στο διεθνές πεδίο».

Οσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών στη βάση αμοιβαίου οφέλους και μέσω, μεταξύ άλλων, της αύξησης των εξαγωγών κυπριακών εμπορευμάτων και υπηρεσιών στη ρωσική αγορά, καθώς και της αποτελεσματικής αξιοποίησης των μηχανισμών της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ρωσίας - Κύπρου, με στόχο την επεξεργασία μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Κλείνοντας η διακήρυξη επισημαίνει ότι τα δύο συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να ετοιμάσουν και να υπογράψουν στο εγγύς μέλλον Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού για το 2009-2012.

Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στο Κρεμλίνο, όπου συζήτησαν τη διεθνή κατάσταση, την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τις οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις και ανθρωπιστικά θέματα.

Ο Δ. Χριστόφιας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταυτότητα απόψεων σε διεθνή, περιφερειακά και διμερή ζητήματα» που συζήτησαν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ορια» στο δικαστήριο της Χάγης

«Δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ το Διεθνές Δικαστήριο», υπογραμμίζει η Αθήνα

Το Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει δικαιοδοσία να ασχοληθεί με την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με αυτήν τη διευκρίνιση η Αθήνα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, προκειμένου να απαντήσει στα Σκόπια που την κατηγορούν ότι έχει αθετήσει την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία από το 1995 ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διατύπωσε την κατηγορηματική του άρνηση ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Οπως είναι γνωστό, η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε το άρθρο 11 της Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ουδέποτε έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, τόνισε πως «η Ελλάδα δε θέλησε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να μη δυσκολέψει η διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τη θέση της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Δικαστήριο της Χάγης και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελούν δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες. «Η διαφορά του ονόματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του Δικαστηρίου (...). Τώρα εάν η δικαστική διαδικασία επηρεάσει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα τη διαπραγμάτευση, αυτό θα το δούμε στην πορεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδοξο «η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως όφειλε».

Αναφερόμενος, τέλος, στο περιεχόμενο των ιδεών του Νίμιτς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως υπάρχουν καίριες διαστάσεις της ελληνικής θέσης που έχουν ληφθεί υπόψη στη Δέσμη Ιδεών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και σημεία που η Ελλάδα τα απορρίπτει.

«Με τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές η πρόταση αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική για επίλυση του προβλήματος».

Με το σωματείο εργαζομένων στη «Λάρκο»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων στη «Λάρκο» αύριο, Παρασκευή 21/11, στις 14.00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ