ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνουν την πίεση οι... φίλοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Κλιμακώνονται οι πιέσεις του Διεθνούς Παράγοντα προκειμένου να οδηγηθεί η κυπριακή πλευρά σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα των πυραύλων "S - 300".

Στο χώρο των πιέσεων μπήκε και η Βόννη, καθώς εξέδωσε οδηγία για τους υπηκόους της με την οποία τους ζητά "να παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις" αν αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο. Ταυτόχρονα ο απεσταλμένος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μιλώντας προχτές το βράδυ σ' εκδήλωση του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στα Κατεχόμενα, έκανε ειδική αναφορά στην αξίωση του Ντενκτάς να ξεκαθαρίσει το καθεστώς με το οποίο οι δύο κοινότητες συμμετέχουν στις συνομιλίες και εκτός αυτών. Ο σερ Χάνεϊ εισηγήθηκε οι δύο πλευρές, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, να διατηρούν τις απόψεις τους όσον αφορά το καθεστώς τους, αλλά να μη θέτουν ως προϋπόθεση για συμμετοχή τους στις συνομιλίες την αποδοχή τους από την άλλη πλευρά. Αν οι συνομιλίες, είπε, πετύχουν τότε θα έχει επιλυθεί το θέμα του καθεστώτος, αν όχι οι πλευρές διατηρούν τις απόψεις τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό (επί προεδρίας Μακαρίου) Τάσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές από το κρατικό ραδιόφωνο, τις χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες για την πλευρά μας. Η υιοθέτηση της άποψης αυτής του σερ Χάνεϊ, τόνισε, θα σημάνει την υποβάθμιση της κυπριακής κυβέρνησης σε ελληνοκυπριακή κοινότητα και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ένας από τους βασικούς στόχους του Ντενκτάς, που είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Ο Τ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον Ντ. Χάνεϊ ως τον ικανότερο διπλωμάτη που επισκέφθηκε την Κύπρο για το Κυπριακό και πολύ επικίνδυνο για τον κυπριακό λαό και την υπόθεσή του. Οπως είναι γνωστό, ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ διατέλεσε για πολλά χρόνια μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει τη δήλωση του Ντ. Χάνεϊ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του το απόγευμα της Τρίτης, ότι προσπαθεί να βρει μια λύση ώστε ν' αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να επηρεάζεται διεθνώς το στάτους των δύο πλευρών και χωρίς να θέτει η μια πλευρά τις προϋποθέσεις για το στάτους που νομίζει ότι έχει η άλλη πλευρά, υποστήριξε την άποψη ότι οι διευκρινίσεις που υπάρχουν στην ομιλία του σερ Χάνεϊ στα Κατεχόμενα δεν υποδηλώνουν σε καμιά περίπτωση ότι είναι έτοιμος να συζητήσει οτιδήποτε σχετικά με την αναγνώριση της ύπαρξης της σημερινής πραγματικότητας

Εξάλλου, ο Ντ. Χάνεϊ μιλώντας χτες σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στην Κύπρο, είπε ότι η επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η μείωση της έντασης με την αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων "S - 300", αποτελούν τους κύριους στόχους των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή δεν πρόκειται να προσέλθει σε διάλογο αν αλλάξει η βάση των συνομιλιών. Σταθερή θέση της πλευράς μας, πρόσθεσε, είναι ότι η βάση των συνομιλιών είναι η διακοινοτική και ότι αυτοί που συνομιλούν είναι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 4 Αυγούστου με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο είναι η ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή για τις συναντήσεις με τον σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τους εκπροσώπους της αυστριακής προεδρίας και τον προεδρικό απεσταλμένο Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα έχει επαφές στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή. Το δεύτερο θέμα είναι η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα, δήλωσε τα εξής:

"Οταν έκανα τη δήλωση ότι ανέμενα να δω τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν για τις τουρκικές προκλήσεις, δεν είχα οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις. Απλούστατα, ήθελα να κάνω τη δήλωση εκείνη για να μη μας παίρνουν για βλάκες".

Ο Ρούμπιν στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα δεν πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία κατά τη διάρκεια των γιορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ίσως, ισχυρίστηκε, πέταξαν εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου... "Σέσνα" και ελικόπτερα.

Σήμερα η αρχή

Με 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας στη θερινή επίθεση της κυβέρνησης. Απαντούν στο αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα, με το οποίο επιχειρείται να σβηστεί από τον εργασιακό χάρτη κάθε θεμελιακή εργατική κατάκτηση. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που αποφασίστηκε από τη ΓΣΕΕ, αλλά που επιβλήθηκε από τα κάτω, αφού οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο, ουσιαστικά να το επικροτήσουν! Πρόκειται, επίσης, για μια κινητοποίηση, το περιεχόμενο και οι στόχοι της οποίας σφραγίζονται από τις αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των κατώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων - ομόφωνες σε πολλές περιπτώσεις - που απαιτούν να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το τερατούργημα. Σε αντίθεση με τις ίδιες πλειοψηφίες που παίζοντας στο κυβερνητικό - εργοδοτικό στρατόπεδο, επιχειρούν τον εξωραϊσμό του και προσπαθούν να επικεντρώσουν την προσοχή σε ορισμένα και μόνο σημεία του νομοσχεδίου, οδηγώντας σ' ένα νέο ολέθριο παζάρι, η κατάληξη του οποίου είναι σαφώς προδιαγεγραμμένη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει διορθώσεις. Είναι ένα πλέγμα διατάξεων που χτυπάνε συνολικά και από πολλές μεριές το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση, οδηγώντας ταυτόχρονα σε κατάρρευση όλων των άλλων κατακτήσεων.

Το μέτωπο, που άνοιξε με αυτό το νομοσχέδιο, όποια και να είναι η κατάληξή του στη Βουλή, ο αγώνας που άρχισε με τα μέτρα - φωτιά που περιέχει, είναι ολοφάνερο ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος. Οπως ολοφάνερο είναι ότι για να μην περάσουν οι στόχοι του κεφαλαίου και της κυβέρνησης που διαγράφονται από το νομοσχέδιο, θα απαιτηθεί σοβαρή ανάπτυξη της πάλης, καλή οργάνωση, αποφασιστικός συντονισμός και η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, όσο καθαρό είναι ότι άλλη θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων και πολύ καλύτερες οι δυνατότητες απόκρουσης του νομοσχεδίου, αν διαφορετική ήταν η στάση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αν άλλοι ήταν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, άλλο τόσο καθαρό είναι ότι το μεγάλο αυτό εμπόδιο πρέπει και μπορεί να ξεπεραστεί με την ένταση των προσπαθειών από τα κάτω.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετά ελπιδοφόρα η προσπάθεια που ξεκίνησε για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων με περιοδείες στους τόπους δουλιάς. Η προσπάθεια για τη δημιουργία επιτροπών στήριξης των εργατικών δικαιωμάτων στις συνοικίες, με τη συμμετοχή σ' αυτές ευρύτερων δυνάμεων. Η προσπάθεια προετοιμασίας αρκετών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων να αντιμετωπίσουν τη θύελλα, αφού, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, σύντομα θα κληθούν να το αποκρούσουν μέσα στους τόπους δουλιάς, οργανώνοντας την πάλη κατά της κατάργησης του οχτάωρου. Κατά της επέκτασης και επιβολής της μερικής απασχόλησης. Κατά των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και της κατάργησης, μέσω αυτών, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατά της προσπάθειας για τον αφανισμό του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και της συλλογικής δράσης, με την εξατομίκευση της... διαπραγμάτευσης και του"λιανίσματος" κάθε εργαζόμενου χωριστά. Αν μέχρι τώρα, η ζωντανή επαφή του κάθε συνδικάτου με τα φυσικά μέλη του, με τους εργαζόμενους ήταν απαραίτητη, τώρα είναι η αναγκαία συνθήκη για την ίδια την ύπαρξή του. Η σημερινή, επομένως, κινητοποίηση, δεν είναι παρά η αρχή σ' έναν μεγάλο αγώνα. Σ' έναν αγώνα, που θα πετύχει στους στόχους του, θα μπορέσει να ανακόψει την επίθεση και προοπτικά να την ανατρέψει, στο βαθμό που θα"πατήσει" γερά μέσα στους εργαζόμενους, στην οργάνωση και στο συντονισμό της πάλης από τα κάτω.

Δημοκρατική απαίτηση το δημοψήφισμα

Ανακοίνωση της Επιτροπής δημοψηφίσματος, 6 χρόνια μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ

Από την Πανελλήνια Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ - Αμστερνταμ,εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992 από όλα τα κόμματα της τότε Βουλής, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, εκτός από το ΚΚΕ. Η Επιτροπή σημειώνει:

"Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 6 χρόνια από την εσπευσμένη κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ (27 - 31 Ιούλη 1992), χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με το πραγματικό της περιεχόμενο και τις συνέπειές της αλλά και χωρίς την αναζήτηση της γνώμης του, όπως έγινε - και γίνεται - σε άλλες χώρες της ΕΕ.Στη διάρκεια των 6 αυτών χρόνων, καταγράφονται ως λαϊκή εμπειρία η συμφωνηθείσα εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η σαφής προσβολή θεμελιακών εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η σοβαρή επιδείνωση κρίσιμων κοινωνικοοικονομικών μεγεθών και η συνακόλουθη επιδείνωση της θέσης της χώρας στο σημερινό διεθνή καταμερισμό.

Η νέα Συνθήκη του Αμστερνταμ, καθώς και η ενσωμάτωση στα σχετικά κείμενά της των Συμφωνιών Σένγκεν, όχι μόνο δεν περιορίζουν αλλά και εντείνουν τις ανησυχίες του ελληνικού λαού για τις σοβαρότατες επιπτώσεις αυτής της ευρωενωσιακής πορείας στην εθνική, οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί η αποδοχή βαρύτατων όρων στο δρόμο για την ΟΝΕ, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες επιπτώσεις του "συμφώνου σταθερότητας" και της "Agenta 2000", οδηγούν σε συρρίκνωση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και στην παγίωση μιας πολιτικής επαχθών για ευρύτατα λαϊκά στρώματα ρυθμίσεων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή μας επανέρχεται στο αίτημα της διεξαγωγής εθνικού Δημοψηφίσματος πριν προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης και της νέας συνθήκης το προσεχές φθινόπωρο. Το αίτημά μας αυτό προσυπογράφεται ήδη από δεκάδες μαζικούς φορείς και οργανώσεις αλλά και πάνω από 120.000 πολίτες.

Αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 1992, με επίδειξη αυταρχισμού και με περιφρόνηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να ενημερώνεται ουσιαστικά και να εκφράζει τη γνώμη του για τόσο κρίσιμα ζητήματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολιτικά κόμματα, βουλευτές, φορείς και οργανώσεις, πνευματικοί άνθρωποι, επιβάλλεται να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη".

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο ΜΙΝΙΟΝ

Περιοδεία στο ΜΙΝΙΟΝ θα πραγματοποιήσειαύριο Παρασκευή, 24 Ιούλη στις 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

ΠΕΔΥΕ
"Οχι" στη ΝΑΤΟική κυριαρχία

Τους εκβιασμούς και τις απειλές των "εταίρων" "φίλων" και "συμμάχων" επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΔΥΕ σημειώνει ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές έχουν περάσει πια στο προσκήνιο και τα πράγματα είναι ορατά:

"Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το γαλλογερμανικό διευθυντήριο είναι οι οργανωτές, οι εμπνευστές της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Ενδιαφέρονται για τη ροή των πετρελαίων και όχι για τον σεβασμό του διεθνούς συνοριακού καθεστώτος στο Αιγαίο. Αυτοί είναι που προωθούν τον διαμελισμό της Κύπρου και την πλήρη Νατοποίησή της".

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι "οι ενταξιακοί διάλογοι για την Κύπρο αποκαλύπτονται ως μοχλός αποδοχής της διχοτομικής λύσης και εγκατάστασης νατοϊκών στρατευμάτων, ενώ το "θερμό" επεισόδιο είναι η δαμόκλειος σπάθη για την υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ και της ΕΕ".

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΔΥΕ επισημαίνει ακόμη ότι "ο φιλονατοϊκός δυναμισμός της επίσημης Ελλάδας, η νομιμοφροσύνη της στο ΝΑΤΟ, έφερε την πατρίδα μας στην τανάλια των εκβιασμών".

Η ανακοίνωση της ΠΕΔΥΕ καταλήγει, ζητώντας "εγρήγορση και αγώνα" για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη που θα είναι κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ