ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 1997
Σελ. /60
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Αποστολή - μαμούθ, υψηλές φιλοδοξίες

Στίβος και άρση βαρών οι αιχμές του δόρατος της Ελλάδας, που παίρνει μέρος σε 24 από τα 25 αθλήματα

Μια παρουσία αντάξια της μεγάλης παράδοσης που έχει η χώρα μας στους αγώνες, αλλά και παράλληλα η επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά της ανόδου του ελληνικού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, είναι οι δυο βασικοί στόχοι της ελληνικής αποστολής, που θα ταξιδέψει στο Μπάρι για τους 13ους Μεσογειακούς Αγώνες.

Η αποστολή της χώρας μας απαρτίζεται από 230 αθλητές και 96 αθλήτριες, ενώ ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει σε 24 από 25 συνολικά αθλήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Στο μόνο άθλημα που δε μετέχουμε είναι το μπόουλινγκ.

Στα ομαδικά η Ελλάδα συμμετέχει με πλήρη σύνθεση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, εκτός από το χάντμπολ όπου μετέχουμε μόνο στους άνδρες. Την παράσταση για άλλη μια φορά αναμένεται να κλέψουν τα αγωνίσματα του στίβου, όπου εκεί η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει να κατακτήσει 123 μετάλλια, από τα οποία 36 χρυσά, 41 αργυρά και 46 χάλκινα. Παράλληλα πολύ καλή θεωρείται η παρουσία της χώρας μας και στα "λεγόμενα" βαριά αθλήματα, όπως η άρση βαρών, που μέχρι σήμερα έχουμε κατακτήσει συνολικά 65 μετάλλια (22 χρυσά - 25 αργυρά - 18 χάλκινα) και η πυγμαχία με 27 μετάλλια (3 χρυσά - 4 αργυρά - 20 χάλκινα).

ΣΤΙΒΟΣ: Γερό τεστ για Αθήνα '97

Τη μερίδα του λέοντος από πλευράς συμμετοχών, αλλά και ελπίδων για διάκριση συγκεντρώνει ο στίβος, όπου η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με τα μεγαλύτερα αστέρια της. Αλλωστε πέρα από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της υπόθεσης όπου πάντα η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στα αγωνίσματα του στίβου, οι φετινοί αγώνες έχουν και μια ξεχωριστή σημασία για τους Ελληνες αθλητές-τριες. Αποτελούν ένα γερό τεστ, προκειμένου να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας τον Αύγουστο και παράλληλα να αποδείξουν ότι βρίσκονται στην ιδανικότερη κατάσταση πριν από μια τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Στους άνδρες και στους δρόμους ταχύτητας ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των σπρίντερ μας Αλέξανδρου Τερζιάν και Γιώργου Παναγιωτόπουλου στα 100μ και 200μ, του Παναγιώτη Στρουμπάκου στα 800μ και στα 1.500μ, αλλά και του Στέλιου Μπίσμπα στα 110μ με εμπόδια. Στις μεγάλες αποστάσεις ξεχωρίζει η συμμετοχή του Σπύρου Ανδριόπουλου στα 10.000μ, αφού όπως έδειξε βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στο ακόντιο το μεγάλο όνομα αποτελεί ο Κώστας Γκατσιούδης, που με τις τελευταίες εμφανίσεις του δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει το χρυσό μετάλλιο. Με στόχο μια θέση στο βάθρο θα ριχτούν στη μάχη του μήκους οι άλτες μας Κώστας Κουκοδήμος και Δημήτρης Χατζόπουλος.

Και στις γυναίκες όμως οι δρόμοι ταχύτητας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τις Θάνου και Κόφφα να έχουν τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση. Στα άλματα το βάρος πέφτει στη συμμετοχή της Νίκης Ξάνθου στο μήκος, που μετά την επιτυχία της Ρώμης στο Γκόλντεν Γκαλά δείχνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, αλλά και της Ολγας Βασδέκη στο τριπλούν.

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή της Νίκης Μπακογιάννη στο ύψος, αλλά και της Αναστασίας Κελεσίδου στο δίσκο.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Χωρίς Δήμα - Λεωνίδη

Χωρίς τον Πύρρο Δήμα, αλλά με όλους τους υπόλοιπους "ετοιμοπόλεμους" θα παρουσιαστεί η ελληνική άρση βαρών, που στοχεύει σε νέες διακρίσεις. Στόχος της ελληνικής ομάδας, που θα εκπροσωπηθεί από 10 αθλητές, είναι η πρώτη θέση, κάτι που σίγουρα βρίσκεται μέσα στις δυνατότητές της. Με βαρύ πυροβολικό τον Κάχι Κακιασβίλι στα 99κ, αλλά και τους Σαμπάνη (59κ), Μήτρου (76), Κόκκα (91) και όλους τους υπόλοιπους η ελληνική άρση βαρών ετοιμάζεται να ζήσει νέες επιτυχίες.

ΠΑΛΗ: Τα ελληνικά ατού

Με στόχο τη διάκριση σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες οι αθλητές μας της ελευθέρας και της ελληνορωμαϊκής θα ριχτούν στο μάχη του ταπί. Τα ατού της ελληνικής αποστολής είναι στην ελευθέρα ο Δ. Θεοδωρίδης και στην ελληνορωμαϊκή ο Κ. Θάνος. Στους αγώνες η χώρα μας θα μετέχει με 22 παλαιστές, που 16 από αυτούς θα αγωνιστούν στην Ελληνορωμαϊκή και 6 στην ελευθέρα.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Με αισιοδοξία

Ο Αντώνης Γιαννούλας στα 71κ και ο Γιώργος Μουρλάς στα 81κ αποτελούν τις αιχμές του δόρατος της ελληνικής πυγμαχίας στους 13ους Μεσογειακούς Αγώνες. Στους αγώνες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας συνολικά 10 πυγμάχοι.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Χωρίς Κακλαμανάκη

Χωρίς τον Νίκο Κακλαμανάκη στη σύνθεσή της θα πλεύσει στο Μπάρι η ελληνική ομάδα ιστιοπλοϊας, αφού ο χρυσός Ολυμπιονίκης ανακοίνωσε στην ομοσπονδία ότι δε θα μετέχει στους Αγώνες. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στις κατηγορίες 470 ανδρών και γυναικών, LASER ανδρών και Μιστράλ γυναικών με 6 αθλητές και 5 αθλήτριες.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Βλέπουν βάθρο

Μια αξιοπρεπή εμφάνιση ενόψει μάλιστα και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, που θα γίνει τον Αύγουστο, επιδιώκει η ελληνική κολύμβηση στο Μπάρι, που θα εκπροσωπηθεί με 10 κολυμβητές και 10 κολυμβήτριες. Στους άνδρες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του Δημήτρη Μαγγανά και του Γιώργου Ποπότα, ενώ η Κατερίνα Σαρακατσάνη αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στις γυναίκες.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ευκαιρία για διάκριση

Με στόχο να αποδείξει ότι εκτός από τον Γιάννη Μελισσανίδη διαθέτει κι άλλους αξιόλογους αθλητές, αγωνίζεται η ελληνική γυμναστική στους Μεσογειακούς. Ο Γιώργος Ελλησιάδης στους άνδρες και η Βασιλική Τσαβδαρίδου στις γυναίκες αποτελούν τις ελπίδες της χώρας μας για διάκριση, που συνολικά θα εκπροσωπηθεί από 5 αθλητές και 5 αθλήτριες.

Τα άλλα ατομικά

ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ: Μετά την έκτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ η εθνική ανδρών θα προσπαθήσει να ανεβάσει το ελληνικό πινγκ - πονγκ για άλλη μια φορά σε υψηλά σκαλοπάτια. Στο ατομικό τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση συγκεντρώνει ο Καλίν Κρεάνκα.

ΤΕΝΙΣ: Ο Σόλων Πέππας στους άνδρες και η Χριστίνα Παπαδάκη στις γυναίκες αποτελούν τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής συμμετοχής που θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Μόνο στους αγώνες αντοχής θα δώσει το "παρών" η ελληνική ποδηλασία που θα μετέχει με 8 ποδηλάτες.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Με τέσσερις συμμετοχές στο ξίφος ανδρών (2 στους άνδρες και 2 στις γυναίκες) και μια συμμετοχή στη Σπάθη των ανδρών τα ελληνικά σπαθιά θα μετέχουν στους 13ους Μεσογειακούς Αγώνες.

ΙΠΠΑΣΙΑ: Με δυο ιππείς και 3 αμαζόνες και βασικό στόχο την όσο το δυνατόν αξιοπρεπή παρουσία θα μετέχει η ελληνική ιππασία στους αγώνες.

ΚΑΡΑΤΕ: Η Θεοδώρα Δουγένη αποτελεί το μεγάλο όνομα της ελληνικής αποστολής που θα ταξιδέψει για το Μπάρι. Συνολικά στους αγώνες θα μετέχουν 5 καρατέκα μας (2 άνδρες και 3 γυναίκες).

ΤΖΟΥΝΤΟ: Κόντρα σε Γάλλους και Ιταλούς ο 7ος Ολυμπιονίκης της Ατλάντα Χ. Παπαϊωάννου θα προσπαθήσει για μια θέση στο βάθρο. Στο Τζούντο η χώρα μας θα μετέχει με 8 αθλητές (4 άνδρες και 4 γυναίκες).

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ - ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ: Με 16 αθλητές στην κωπηλασία και 8 αθλητές (5 αθλητές - 2 αθλήτριες) στο κανόε - Καγιάκ θα δώσουν το "παρών" στους αγώνες τα ελληνικά κουπιά.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Με 10 αθλητές (6 άνδρες και 4 γυναίκες) στο σταθερό στόχο και 3 αθλητές στο Τραπ Σκητ συμμετέχουν στους αγώνες και οι Ελληνες σκοπευτές - τριες.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Σε 1 αθλητή και μια αθλήτρια μεταφράζεται η συμμετοχή της χώρας μας στο αγώνισμα της τοξοβολίας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Κορμός η Ελπίδων

Παρά τα προβλήματα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Κόλλιας κατάφερε τελικά να συγκροτήσει μια ομάδα με κορμό την Ελπίδων, που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στους αγώνες. Η Ελλάδα κληρώθηκε να αγωνιστεί στο Γ Ομιλο με αντιπάλους τη Γαλλία και το Σαν Μαρίνο.

ΜΠΑΣΚΕΤ: Δίψα για διάκριση

Με τη δεύτερη ομάδα και νεαρούς αθλητές που διψάνε για διάκριση θα παρουσιαστεί η Εθνική ανδρών στους 13ους Μεσογειακούς Αγώνες. Αντίπαλοι της Εθνικής μας θα τεθούν η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία, η Βοσνία και η Αλβανία.

Στις γυναίκες βασικός στόχος είναι να μπορέσουν τα κορίτσια του Εθνικού μας συγκροτήματος να ανέβουν στο βάθρο. Κυριότεροι αντίπαλοι της Εθνικής μας είναι η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία. Ας σημειωθεί ότι οι αγώνες του μπάσκετ θα ανοίξουν ουσιαστικά την αυλαία των αγώνων, αφού θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου.

ΠΟΛΟ: Χωρίς έξι βασικούς
Με ορόσημο την 2η θέση στο ΦΙΝΑ ΚΑΠ και με έξι αλλαγές στη σύνθεσή της η Εθνική πόλο των ανδρών θα κολυμπήσει στις πισίνες της Νότ. Ιταλίας. Ο Κούλης Ιωσηφίδης αποφάσισε να ξεκουράσει έξι βασικούς, τους Μαυρωτά, Βολτυράκη, Καϊάφα, Παπαναστασίου και Λούδη και τη θέση τους πήραν οι Χατζηθεοδώρου, Βλοντάκης, Δεληγιάννης, Βιζυράκης, Κουτσογιάννης, Κουρτίδης. ΒΟΛΕΪ: Τεστ για Ευρωβόλεϊ

Με την πρώτη ομάδα των ανδρών θα εκπροσωπηθεί το ελληνικό βόλεϊ στους αγώνες του Μπάρι, αφού ο Στέλιος Καζάζης προτίμησε να μην πειραματιστεί και να κάνει ένα γερό τεστ ενόψει Ευρωβόλεϊ. Κυριότεροι αντίπαλοι της Εθνικής μας είναι η Ιταλία και η Κροατία.

Σε όμιλο - φωτιά κληρώθηκε να συμμετάσχει η Εθνική γυναικών, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Ιταλία και τη Γαλλία.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Μετά την επιτυχία της Εθνικής εφήβων, που προκρίθηκε στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το ελληνικό χάντμπολ θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Αντίπαλοι της Εθνικής μας στον προκριματικό γύρο θα τεθούν οι Κροατία και η Αλγερία.

ΜΠ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Μεσόγειος, θάλασσα αθλητισμού

Η γέννηση και η ανάπτυξη των Μεσογειακών αγώνων

Η χιλιοτραγουδισμένη, σ' αρκετές γλώσσες, Μεσόγειος... δροσίζει για 13η φορά τ' αθλητικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Στο Μπάρι της Ιταλίας φιλοξενούνται 13-18 Ιούνη οι αγώνες που ξεκίνησαν με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων και την ευγενή άμιλλα, στις χώρες που, ως συνδετικό κρίκο, έχουν τα νερά της. Οι Μεσογειακοί αγώνες βρίσκονται τέσσερα βήματα πριν τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής και ήδη αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στη "Γηραιά ήπειρο". Φέτος συμπληρώνουν 46 χρόνια από την Α διοργάνωση και 49 από τότε που αποφασίστηκε η τέλεσή τους.

Μπορεί στην αποστολή και τη σημασία τους να υπάρχει ομοφωνία, όμως οι απόψεις διίστανται αναφορικά με την πατρότητα της ιδέας. Η επίσημη εκδοχή θέλει εμπνευστή τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Αιγύπτου και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής, Μοχάμεντ Ταχέρ Πασά, ο οποίος λίγο πριν τη σύνοδο της ΔΟΕ το 1948 στο Λονδίνο, γνωστοποίησε την ιδέα του στον Ιωάννη Κετσέα και ζήτησε τη βοήθειά του.

Ο Ελληνας παράγοντας, με τα ισχυρά ερείσματα εντός και εκτός συνόρων, συμφώνησε και μαζί ξεκίνησαν την προσπάθεια να ξεπεράσουν τα δύο προβλήματα που υπήρχαν. Αφ' ενός τη συμφωνία των μεσογειακών κρατών και αφ' ετέρου τη συγκατάθεση της ΔΟΕ. Το πρώτο βήμα έγινε με την υποστήριξη κάποιων ισχυρών αθλητικών κρατών ή φιλικά προσκείμενων σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Το δεύτερο με την αποδοχή της πρότασης απ' τη ΔΟΕ "για τη σύσφιξη των σχέσεων στις τρεις ηπείρους".

Αντίθετη άποψη καταθέτει ο Μπάμπης Ζανιάς, υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου του ΣΕΓΑΣ, που υποστηρίζει πως οι Μεσογειακοί αγώνες οφείλονται στην αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία. Τον Ιούλη του 1934 στο 7ο τεύχος του Δελτίου που εκδίδει ο ΣΕΓΑΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο: "Ακολουθούσα η Ελλάς την εξελικτικήν αυτής πρόοδον μέσα εις τον δρόμον τον οποίον η ιδία εχάραξε προ τριάντα αιώνων ΕΚΑΛΕΣΕ ΤΑ ΕΘΝΗ ΟΛΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΩΣΙΝ εις την ευγενή άμιλλαν των αθλητικών αγώνων οι απόγονοι ή συνεχισταί του Μεσογειακού πολιτισμού".

Το 1934 ο ΣΕΓΑΣ έστειλε προσκλήσεις στις ομοσπονδίες Αιγύπτου, Παλαιστίνης, Ισπανίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Γαλλίας. Οι τέσσερις πρώτες δέχτηκαν ανεπιφύλακτα, όμως οι δύο τελευταίες ήταν οι ισχυρότερες και έτσι η προσπάθεια "πάγωσε". Η άποψη του Μπάμπη Ζανιά ενισχύεται απ' το γεγονός ότι το Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο στις εργασίες του το 1935 απένειμε στον ΣΕΓΑΣ το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που εστάλη, "εκτιμώντας την 40ετή δράση του και ότι υπήρξε ΙΔΡΥΤΗΣ των Βαλκανικών και Μεσογειακών αγώνων".

Ετσι ή αλλιώς οι Μεσογειακοί είναι πραγματικότητα. Διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια με ανοδική πορεία. Ως το 1991 γίνονταν ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς αλλά από το 1993 και ύστερα για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους τελούνται ένα χρόνο μετά. Το 1995, κατά τη διάρκεια των δεύτερων αγώνων στη Βαρκελώνη, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός σώματος εποπτείας και ελέγχου. Δημιουργήθηκε στις 16 Ιούνη 1961 και ονομάστηκε Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ). Μόνιμη έδρα της Γενικής Γραμματείας είναι η ΑΘήνα και Ελληνας ο γενικός γραμματέας. Τη θέση κατέλαβε πρώτος ο Ιωάννης Κετσέας, τον διαδέχτηκε ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς και απ' το 1977 ως σήμερα είναι ο Νίκος Φιλάρετος.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Πάντα παρούσα

Οι ελληνικές διακρίσεις στους Μεσογειακούς αγώνες

Η πρώτη διοργάνωση των Μεσογειακών έγινε 5-20 Οκτώβρη 1951 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ελαβαν μέρος 8 κράτη με περίπου χίλιους αθλητές σε 13 αγωνίσματα. Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα πέτυχε την πρώτη της νίκη. Συμμετείχαμε συνολικά με 168 αθλητές, κατακτώντας 4 χρυσά, 9 αργυρά και 6 χάλκινα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα φιλοξενήθηκαν στη Βαρκελώνη (16-25 Ιούλη) με αύξηση σε χώρες, αθλητές και αθλήματα. Επίσης στην τελετή έναρξης αντί ανάμματος φλόγας καθιερώθηκε η προσκόμιση υδρίας με θαλασσινό νερό απ' την περιοχή του διοργανωτή - κράτους. Μ' αυτό γεμίζουν ειδικό σιντριβάνι που υπάρχει στο στάδιο. Το μοναδικό χρυσό κατέκτησε ο Γιώργος Παπαβασιλείου στα 3.000 μ. στιπλ, ενώ από τα 14 μετάλλια τα 3 κέρδισε η σκοποβολή.

Το 1959 ήταν η σειρά της Βηρυτού να αποτελέσει το επίκεντρο των Μεσογειακών (11-23 Οκτώβρη). Αυξήθηκαν οι χώρες που δήλωσαν "παρών", μειώθηκαν όμως οι αθλητές και τ' αγωνίσματα. Στο περιθώριο των αγώνων έγινε η ΓΣ της ΔΕΜΑ που αντικατέστησε τον αρχικό κανονισμό με το ιδρυτικό καταστατικό. Θριαμβευτική παρουσία των Ελλήνων σε στίβο - σκοποβολή, αφού πήραν 17 και 5 μετάλλια αντίστοιχα. Συνολικά κατακτήσαμε 28 μετάλλια.

Οι 4οι Μεσογειακοί έγιναν στη Νάπολη (1963), όπου η Ιταλία παρουσίασε πλήρη ομάδα σε όλα τα σπορ και σάρωσε. Τα ελληνικά χρώματα "έσωσε" η πάλη, που κατέκτησε 3 από τα 8 μετάλλια.

Το 1967 στην Τύνιδα τα βαριά αθλήματα (πάλη, πυγμαχία, άρση βαρών) κράτησαν στους... ώμους τους την Ελλάδα. Από τα 25 μετάλλια (6 χρυσά, 6 αργυρά, 13 χάλκινα) έφεραν τα 17.

Οι 6οι Μεσογειακοί (Σμύρνη, 1971) αποτελούν την αρχή μιας πολύ καλής παρουσίας για τη χώρα μας. Σε 10 διαφορετικά αγωνίσματα κατακτήθηκαν 40 μετάλλια, από τα οποία τα 8 χρυσά. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε η ελληνική αποστολή και στους επόμενους αγώνες (Αλγέρι 1975) όπου πήρε 32 μετάλλια, παρότι συμμετείχε με 25 αθλητές λιγότερους.

Στο Σπλιτ (1979) τη μεγαλύτερη επιτυχία έφερε η Εθνική ομάδα μπάσκετ, που πήρε το χρυσό από τους οικοδεσπότες Γιουγκοσλάβους. Η συγκομιδή των 30 μεταλλίων θεωρείται σημαντική, αφού εκτός των διοργανωτών ισχυρές ομάδες παρουσίασαν ακόμα Ιταλοί και Γάλλοι.

Το 1983 στην Καζαμπλάνκα - υπό... το βλέμμα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ - στίβος, κολύμβηση και άρση βαρών αποτελούν την "αιχμή του δόρατος" για την ελληνική αποστολή που επέστρεψε με 34 μετάλλια.

Στους 10ους Μεσογειακούς (Λατάκια 1987) συμμετέχουμε σε όλα τ' αθλήματα εκτός της ιππασίας. Η άρση βαρών πρωτοστατεί στη συγκομιδή μεταλλείων, αφού σε σύνολο 48 κατακτά τα 15.

Το 1991 ήταν η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει εκπροσώπους 17 χωρών σε 23 αθλήματα. Τα ηνία στις ελληνικές επιτυχίες πήρε στίβος που κατέκτησε 11 μετάλλια, έναντι 9 της πάλης και 8 της άρσης βαρών. Συνολικά η Ελλάδα πήρε 60. Οι 12οι αγώνες που έγιναν το 1993 στη Γαλλία(Αγκντ - Λανγκεντόκ - Ρουσιγιόν) είναι οι πιο πετυχημένοι στην ιστορία του θεσμού. Συμμετείχαν 21 χώρες σε 26 αθλήματα. Για την Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη αποστολή στο εξωτερικό, αλλά και η πλέον πολυνίκης. Κατέκτησε 66 μετάλλια (17 χρυσά, 25 αργυρά, 24 χάλκινα). Η άρση βαρών ξαναπήρε... κεφάλι στις επιτυχίες (24) ακολουθούμενη από πάλη και στίβο (12).

ΡΑΛΙ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
Τέρμα τα γκάζια

Ξεκινά σήμερα το ελληνικό ράλι του παγκόσμιου πρωταθλήματος

Αργησε σχεδόν κατά μια εβδομάδα (σε σχέση με τα περασμένα χρόνια), όμως δε μας ξέχασε! Ο λόγος για το 44ο Ράλι Ακρόπολις, που από σήμερα το πρωί και ως την Τρίτη θα είναι στο προσκήνιο, προσφέροντας στους πολυπληθείς και πιστούς θαυμαστές του μπόλικη σκόνη, συναρπαστικό συναγωνισμό και πλούσιο θέαμα.

Στο φετινό αγώνα που προσμετρά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχουν δηλώσει συμμετοχή 102 πληρώματα από 15 χώρες. Μεταξύ αυτών οι κορυφαίες ομάδες και οδηγοί, ξένοι και Ελληνες. Η πρόκληση του Ακρόπολις είναι μεγάλη για όλους τους εμπλεκόμενους στους αγώνες αυτοκινήτου. Αν και δε χωράνε προγνωστικά σε αυτόν τον... απρόοπτο αγώνα, εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εικόνα του τι θα γίνει.

Αναμφίβολα η μάχη δυο γιαπωνέζικων εταιριών (Σουμπαρού και Μιτσουμπίσι) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι τα καλύτερα αυτοκίνητα και στο τιμόνι τους έχουν μεγάλους οδηγούς. Η Ιμπρέζα έχει στις τάξεις της τον "ιπτάμενο Φινλανδό" Κόλιν Μαρέι και τον επίσης γρήγορο Σουηδό, ώριμο όσο ποτέ, Κένεθ Ερικσον. Τα πιο... βαριά, αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστα Λάνσερ οδηγούνται από τον ταλαντούχο Τόμι Μάκινεν (γιος του μεγάλου Τίμο) και τον ανερχόμενο Ρίτσαρντ Μπερνς. "Σφήνα" στις δυο υπερ-ομάδες μπορούν να μπουν τα Φορντ, λόγω της κλάσης των οδηγών τους. Ο Ισπανός, δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Κάρλος Σάινθ ("ματαντόρ") και ο θρυλικότερος "ράλιμεν" Γιούχα Κάνκουνεν με τέσσερις, παρακαλώ, κατακτήσεις παγκόσμιου πρωταθλήματος!

Από τις ιδιωτικές συμμετοχές ξεχωρίζουν αυτές του Βέλγου Ντεμέβιους (Φορντ), αλλά και της ευρωπαϊκής Τογιότα Σέλικα με τον Γάλλο Λόιξ. Πιστοί του "Ακρόπολις" και οι Γκουστάβο Τρέλες (Μιτσουμπίσι) και Ρούντι Στολ, επίσης με Μιτσουμπίσι.

Από τις ελληνικές παρουσίες αναμφίβολα ο Λεωνίδας Κύρκος (Φορντ) και ο Αρης Βωβός (Σουμπαρού) είναι ικανοί για καλά πλασαρίσματα. Υπάρχουν ακόμη και οι έμπειροι Αποστόλου (Λάντσια), Παπαδημητρίου (Φορντ Εσκορτ), Μοσχούτης (Μάζντα 323), Στρατισίνο (Σέατ Ιμπιζα), Παναγιωτόπουλος (Τογιότα Στάρλετ), Λεωνίδας (Ρενό Μεγκάν).

Τελειώνοντας θα πρέπει να σταθούμε στον τρόπο παρακολούθησης του αγώνα. Οι φίλοι που θα πάνε στις ειδικές διαδρομές θα πρέπει να κάθονται σε σωστή θέση. Μερικές χρήσιμες συμβουλές: 1) Προτιμάτε να στέκεστε σε κάποιο ανάχωμα. 2) Να είστε πάντα έτοιμοι να κινηθείτε σε περίπτωση κινδύνου. Μην κάθεστε κοντά στο δρόμο. Μην έχετε γύρω σας εμπόδια. 3) Μη βιάζεστε να μετακινηθείτε αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι έχει περάσει και το τελευταίο αυτοκίνητο του αγώνα. 4) Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των οργανωτών και της αστυνομίας.

Καλή διασκέδαση στα βουνά της Ρούμελης.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κόλιν Μακρέι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο

Ο Κόλιν Μακρέι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο 44ο Ράλι "Ακρόπολις"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ