ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πλούσιο καλλιτεχνικό «Φεστιβάλ Δάσους»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια εκδηλώσεις περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Δάσους» του Δήμου Αγίου Παύλου, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. «Στόχος μας είναι όλο και μεγαλύτερος αριθμός δημοτών μας, αλλά και γενικότερα Θεσσαλονικέων να παρακολουθούν με φθηνό σχετικά εισιτήριο υψηλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις», δήλωσε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ Β. Μάντζιος, σημειώνοντας ότι «γύρω στα 81.000 άτομα παρακολούθησαν τα τρία τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ του δήμου μας, που τις διοργανώνουμε μην υποκύπτοντας στις σειρήνες της εμπορευματοποίησης».

Ο Δήμαρχος Αγ. Παύλου, Μ. Μοσχονάς, αφού σημείωσε ότι ποτέ το ΥΠΠΟ δε θέλησε να σταθεί αρωγός στις εκδηλώσεις του δήμου, ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχουν στο φεστιβάλ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και η Ενωση Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ως συνδιοργανωτές στις φετινές εκδηλώσεις. Τέλος, ο γραμματέας της Ενωσης Κ. Λεβέντης δήλωσε ότι φέτος με το γιορτασμό των 80 χρόνων της Ενωσης συνδιοργανώνονται εκδηλώσεις με το Δήμο του Αγίου Παύλου όπως και με την ΕΔΥΕΘ, στα πλαίσια της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Το φεστιβάλ ανοίγει στις 2 Ιούνη, με τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, στην οποία συμμετέχουν οι Γιάννης Αγγελάκας και η Μάρθα Φριτζήλα.

Στις 4 Ιούνη, στο Πάρκο των Κήπων του Πασά, σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, θα γίνει συναυλία -αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με τη συμμετοχή της Μαρίας Δημητριάδη και του Μ. Ανδρουλιδάκη.

Στις 9 και 10 Ιούνη θα παρουσιαστούν στο «Θέατρο Δάσους» τα έργα «Δον Κιχώτης» και «Μπολερό», από το αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Μόσχας, με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ των Μπολσόι.

Ακολουθούν τη Δευτέρα 14 Ιούνη, συναυλία -αφιέρωμα στην Μαριώ, με τη συμμετοχή της Μελίνας Κανά και του Πασχάλη Τερζή.

Στις 28, 29, 30 Ιούνη θα παιχτεί η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με πρωταγωνίστρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

Την Πέμπτη, 1 Ιούνη, θα δοθεί συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, στις 2 Ιούλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκη, με τον Βασίλη Λέκκα, και στις 3 Ιούλη συνάντηση χορευτικών ομάδων από τα ΚΑΠΗ Νομού Θεσσαλονίκης.

Ωρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων στις 9 μ.μ.

Επίσης, στις αρχές Σεπτέμβρη θα γίνει Ροκ Φεστιβάλ και στις 24 και 25 Σεπτέμβρη συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων παραδοσιακών χορών.

Οι «αναγνώσεις» του Σοφοκλή

Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς

«Αντιγόνη» , από το «Ku Nauka Theatre Company»
«Αντιγόνη» , από το «Ku Nauka Theatre Company»
Στον Σοφοκλή για τα 2.500 χρόνια από τη γέννησή του είναι αφιερωμένη η φετινή Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς, από 25/6 - 2/7. Παράλληλα θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο για το αρχαίο δράμα με θέμα «Κλασική παράδοση και σύγχρονη δημιουργία» στο συνεδριακό κέντρο του ΕΠΚΔ.

Μεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων της συνάντησης περιλαμβάνονται ο Ιρλανδός νομπελίστας Seamus Heaney και ο Ρώσος σκηνοθέτης Βαλέρι Φοκίν. Εκτός από τις παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, η συνάντηση θα φιλοξενήσει διδασκαλία της πρωτοποριακής μεθόδου της ρωσικής θεατρικής σχολής, της μεθόδου του Μέγιερχολντ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο αρχαίο στάδιο των Δελφών και σε σκηνή στο αίθριο του συνεδριακού κέντρου όπου θα παρουσιαστούν και οι επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, με τη μορφή κανονικών παραγωγών, αλλά και ως παρουσιάσεις διαφορετικών σκηνοθετικών προσεγγίσεων και μεθόδων. Η αρχή θα γίνει στις 25/6 με τις «Τραχίνιες» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Βίκτορα Αρδίττη και ακολουθούν: 26/6: «Υλικό Αίας» του Θεόδωρου Τερζόπουλου (σε ελεύθερη διασκευή αποσπασμάτων από μετάφραση του Γ. Γρυπάρη). 27/6: «Οιδίπους εξόριστος» (βασισμένο στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ») της Sahika Tekand από την Τουρκία. 28/6: «Η αναμονή της Ηλέκτρας» (βασισμένο στην «Ηλέκτρα») σε σκηνοθεσία Randee Trabitz (Oasis Theatre Company) και «Ηλέκτρας χώρα» σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση (Watt Theatre Company). 29/6: «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Nikolay Roschin και γενική καλλιτεχνική εποπτεία Valeri Fokin. 30/6: «Οιδίπους», παράσταση - άσκηση βασισμένη σε κείμενα του Σοφοκλή και του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Αλεξέι Λεβίνσκι. 1/7: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Satoshi Miyagi (Ku Nauka Theatre Company). 2/7: «O δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» του Μάριου Ποντίκα σε σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκη.

«Οιδίπους εξόριστος» από θίασο της Κωνσταντινούπολης
«Οιδίπους εξόριστος» από θίασο της Κωνσταντινούπολης
Ο... «φιλότεχνος» Φερχόιγκεν

Η τέχνη και η προπαγάνδα «πάνε παρέα» από την εποχή ακόμη που οι πρωτόγονοι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν τα θηράματα μικρά (έστω και αν επρόκειτο για μαμούθ) και τους κυνηγούς τεράστιους, για ευνόητους λόγους. Στις μέρες μας δεν έχουν αλλάξει και πολλά, αν εξαιρέσει κανείς την εξαφάνιση των μαμούθ και την «εμφάνιση»... των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο λόγος για τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, ήδη από το 1999, διοργανώνει - ως... «γκαλερίστας» προφανώς - εκθέσεις με εικαστικά έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Μια τέτοια έκθεση διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, με έργα σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής 17 νέων καλλιτεχνών από την Τουρκία. Την έκθεση εγκαινίασε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Ο Επίτροπος δεν αρκείται στο «ρόλο» του «γκαλερίστα» αλλά, προφανώς, και του «συλλέκτη»(;), αφού τα έργα αυτά έχουν «φιλοξενηθεί» στο παρελθόν, στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. Ούτε όμως αυτό φτάνει για τον «φιλότεχνο» κ. Φερχόιγκεν, αφού «λειτουργεί» και σαν «επιμελητής», δεδομένου ότι αυτός είναι που επέλεξε τα έργα (!) αλλά και σαν «ιστορικός τέχνης»! Στον κατάλογο της έκθεσης σημειώνει χαρακτηριστικά: Μπροστά στην «εξαιρετική δυσκολία να επιλέξω καλλιτέχνες και έργα, αποφάσισα να ακολουθήσω τη φωνή της καρδιάς, να βασιστώ στο προσωπικό μου γούστο και ελπίζω το αποτέλεσμα να επιτρέπει στους επισκέπτες, όπως και σε μένα, ένα βαθύτερο βλέμμα στην καρδιά της Τουρκίας»...

Η κυρία Πετραλιά εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση «συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη γνωριμία μας με τη γείτονα χώρα. Μας αποκαλύπτει μια όψη της πολιτιστικής της ταυτότητας, μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την Τουρκία μέσα από το πρίσμα του ιδιαίτερου πολιτισμού της (...) Οταν γνωρίζεις τον πολιτισμό μιας χώρας, είναι σαν να γνωρίζεις τα πάντα γι' αυτήν. Κομμάτι του Πολιτισμού είναι άλλωστε οι ίδιοι οι άνθρωποι και η ανάγκη τους να εκφραστούν». Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Γιγκίτ Αλπογκάν (ο τυπικός διοργανωτής), είπε ότι η έκθεση «συμβολίζει» και τον εορτασμό των 80 χρόνων δημοκρατίας στην Τουρκία!

Φυσικά, η «καρδιά» του Φερχόιγκεν «φωνάζει» για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων της ΕΕ. Κάτι που γνωρίζει φυσικά και η κ. Πετραλιά και ο Αλπογκάν που ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης της χώρας του και μέσω της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το να «θυμίσουμε» σε αυτούς - συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων - ότι καθημερινά πεθαίνουν πολιτικοί κρατούμενοι - απεργοί πείνας στα «λευκά κελιά» της «γείτονος», είναι περιττό. Το γνωρίζουν. Απλά είναι χρήσιμο να μην το ξεχνάμε εμείς...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Επαναπατρισμός αρχαίου

Τμήμα αρχαίου μαρμάρινου ανδριάντα, το οποίο είχε κλαπεί από το μουσείο Αμφιαρείου, το Σεπτέμβρη του 1991, επιστρέφει στη χώρα μας... από τη Γερμανία. Το αρχαίο, που θεωρείται δημιουργία αττικού εργαστηρίου και χρονολογείται στους χρόνους του Αυγούστου, θα παραδώσει στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλο, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, Α. Παπασταύρου, αύριο, στο στο ΥΠΠΟ.

Μετά την ανακάλυψη της κλοπής, το ΥΠΠΟ ενημέρωσε την «INTERPOL» και έστειλε φωτογραφίες που καταχωρήθηκαν σε σχετική ηλεκτρονική βάση. Πρόκειται για τμήμα θώρακος, ύψους 40 εκατοστών που ανήκει σε μαρμάρινο ανδριάντα υπερφυσικού μεγέθους. Το κλεμμένο τμήμα συνδεόταν με το υπόλοιπο γλυπτό με τρεις χάλκινους συνδέσμους. Είχε βρεθεί από το Β. Λεονάρδο κατά τις ανασκαφές στην περιοχή του Αμφιαρείου Αττικής στις αρχές του 20ού αι. Επρόκειτο για άγαλμα θωρακοφόρου στρατηγού ή κατά άλλους μελετητές αυτοκράτορα, ο οποίος στηριζόταν σε κορμό δέντρου. Το σωζόμενο ύψος του αγάλματος είναι 1,32 μ.

Το επίμαχο τμήμα έφερε ανάγλυφη παράσταση, στα αριστερά του Νηρέα με την Αφροδίτη ή με Νηρηίδα, ενώ στα δεξιά εικονιζόταν ο Ηρακλής με το λέοντα της Νεμέας.

Το «Τρίφωνο» τραγουδά στη Σέφιρο το Σαββατοκύριακο. Η Ερωφίλη, οι Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής και Σάκης Βαργεντζίδης ξεδιπλώνουν για δυο βραδιές, στο «Μεταλλείο» ένα πρόγραμμα με εξαιρετικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, μοναδικές τριφωνίες και σόλο ερμηνείες.

Ακρόαση για άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς, έως 35 ετών, με ικανότητα στο χορό και στο τραγούδι, για τις πρωινές εκπαιδευτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), που θα ανεβάσει ο Αρης Μιχόπουλος, θα πραγματοποιηθεί αύριο (10 π.μ.- 3 μ.μ.) στο θέατρο «Προσκήνιο» (Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη). Οι ενδιαφερόμενοι ηθοποιοί να έχουν μαζί τους βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ