Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαναπατρισμός αρχαίου

Τμήμα αρχαίου μαρμάρινου ανδριάντα, το οποίο είχε κλαπεί από το μουσείο Αμφιαρείου, το Σεπτέμβρη του 1991, επιστρέφει στη χώρα μας... από τη Γερμανία. Το αρχαίο, που θεωρείται δημιουργία αττικού εργαστηρίου και χρονολογείται στους χρόνους του Αυγούστου, θα παραδώσει στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλο, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, Α. Παπασταύρου, αύριο, στο στο ΥΠΠΟ.

Μετά την ανακάλυψη της κλοπής, το ΥΠΠΟ ενημέρωσε την «INTERPOL» και έστειλε φωτογραφίες που καταχωρήθηκαν σε σχετική ηλεκτρονική βάση. Πρόκειται για τμήμα θώρακος, ύψους 40 εκατοστών που ανήκει σε μαρμάρινο ανδριάντα υπερφυσικού μεγέθους. Το κλεμμένο τμήμα συνδεόταν με το υπόλοιπο γλυπτό με τρεις χάλκινους συνδέσμους. Είχε βρεθεί από το Β. Λεονάρδο κατά τις ανασκαφές στην περιοχή του Αμφιαρείου Αττικής στις αρχές του 20ού αι. Επρόκειτο για άγαλμα θωρακοφόρου στρατηγού ή κατά άλλους μελετητές αυτοκράτορα, ο οποίος στηριζόταν σε κορμό δέντρου. Το σωζόμενο ύψος του αγάλματος είναι 1,32 μ.

Το επίμαχο τμήμα έφερε ανάγλυφη παράσταση, στα αριστερά του Νηρέα με την Αφροδίτη ή με Νηρηίδα, ενώ στα δεξιά εικονιζόταν ο Ηρακλής με το λέοντα της Νεμέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ