ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συσκέψεις «εξειδίκευσης» των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ

Περιστολή κοινωνικών και μισθολογικών δαπανών για το 2001, ζήτησε χτες ο Γ. Παπαντωνίου. Η ανοδος δολαρίου και γιεν, μεγάλος πονοκέφαλος για το εξωτερικό δημόσιο χρέος

Στη «σκιά» του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), όπου συζητήθηκαν οι Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής για το έτος 2000, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πόρτο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εξειδικεύει» στα ελληνικά επίπεδα την οικονομική της πολιτική, για την οποία έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης 2000 - 2002».

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών για θέματα προϋπολογισμού Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων. Η άνοδος του δολαρίου και του γιεν και - φυσικά - η παραπέρα περιστολή των δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν τα «ανοίγματα» από την άνοδο των δύο ξένων νομισμάτων, βρέθηκαν στην επικαιρότητα. Την προηγούμενη Τρίτη εξάλλου πραγματοποιήθηκε άλλη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου, συζητήθηκε η νομισματική πολιτική, ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη - η πρώτη μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη - συζητήθηκε μία πληθώρα θεμάτων που αφορούσαν:

  • Τον απολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού του 1999.
  • Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2000.
  • Εναλλακτικά σενάρια - πρώτες σκέψεις - για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2001.
  • Οι «συναλλαγματικές διαφορές» που προέκυψαν από την αλματώδη άνοδο του δολαρίου και του γιεν, ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του εξωτερικού χρέους που έχει συναφθεί στα δύο αυτά νομίσματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά πως η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους το 1999 από την άνοδο του δολαρίου και του γιεν αποτιμήθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ ή 1,1 τρισ. δραχμές, ενώ παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου προβαίνουν στη μετριοπαθή εκτίμηση ότι για το 2000 θα υπάρξει νέα επιβάρυνση 500 δισ. δραχμών.

Οι κοινωνικές και οι μισθολογικές δαπάνες συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην ... αναγκαιότητα (!) ουσιαστικής συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να καλυφθούν, τόσο οι απώλειες εσόδων που θα προέλθουν από τις φορολογικές αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν το 2001, όσο και οι πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δηλώσεις για τον πληθωρισμό που έγιναν την προηγούμενη Τρίτη, ουσιαστικά, περιέγραψε τα επιτρεπτά όρια της εισοδηματικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Οπως είπε, «η Ελλάδα, με την ένταξη στη ζώνη ΕΥΡΩ, μπαίνει σε μια οικονομική ζώνη, όπου ο πληθωρισμός θα κινείται μεταξύ 0% και 2% τα επόμενα χρόνια. Το 2% θα είναι το ανώτατο όριο. Το πιθανότερο είναι ο ελληνικός πληθωρισμός να πέσει κάτω από 2% τον επόμενο χρόνο».

Το β` εξάμηνο του 2000 πρόκειται να γίνει η ουσιαστική μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Λ. Παπαδήμου. Οι δηλώσεις έγιναν την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη σύσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο, στη σύσκεψη «έγινε μια γενική επισκόπηση των νομισματικών εξελίξεων, ενόψει και του γεγονότος ότι η χώρα μας εισήλθε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης στην ΟΝΕ». Κατά τον Λ. Παπαδήμο, «η άνοδος του δολαρίου αποτελεί μία πραγματικότητα, είχε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης».

Δεκαήμερο διαπραγματεύσεων για το Γ΄ ΚΠΣ

Αρχισαν χτες τα «παζάρια» εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τον τρόπο που θα διατεθούν (πόσα και σε ποιους τομείς) τα κοινοτικά κονδύλια

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται στις 19 Μάη ο νέος κύκλος «παζαριού» - φέρεται ότι θα είναι ο τελευταίος - ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Κομισιόν, με επίκεντρο τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων που θα διαθέτουν στην Ελλάδα από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περίοδο 2000 - 2006. Αυτό προκύπτει από σχετική, γραπτή, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Επενδύσεων του υπουργείου, Κ. Θέος, άρχισαν χτες «διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα την οριστικοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) και της προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2000 - 2006 στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ».

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν σημαντικά ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς -όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση- «οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. της ελληνικής κυβέρνησης) με την ΕΕ αφορούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και συγκεκριμένα, το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τους πόρους οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα, τις ενέργειες και τις δράσεις του Τρίτου Διαρθρωτικού Πακέτου, καθώς και το διαχειριστικό πλαίσιο της νέας περιόδου».

Είναι ολοφάνερο, ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, θα φροντίσει ώστε η κατανομή των περίπου 16 τρισεκατομμυρίων δραχμών που προβλέπεται να απορροφηθούν στην Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία, να γίνει κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και να υπηρετεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου και των συνεταίρων του στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκια των χτεσινών διαπραγματεύσεων, «η αντιπροσωπεία της ΕΕ παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές θέσεις της» πάνω στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια.

Με δήλωσή του, ο Χρ. Πάχτας, υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ» και πώς «η χώρα έχει μπει ήδη σε τροχιά ανάπτυξης».

Για ποιους «χτυπά η καμπάνα»;

Ενα ακόμη μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απειλεί - για μια ακόμη φορά - ότι «θα» στείλει στη... φυλακή τους «μεγάλους οφειλέτες». Αυτή τη φορά, πρόκειται για το νέο υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη. Ο υφυπουργός - όπως μας πληροφόρησε τη Δευτέρα η εφημερίδα το «Βήμα», που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες» - επιφυλάσσει «φυλάκιση για όσους έχουν μεγάλα χρέη προς το δημόσιο»! Το ίδιο δημοσίευμα μας πληροφορεί πως «815.000 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν στο δημόσιο περίπου 1,9 τρισ. δραχμές» και ότι ο κύριος υφυπουργός «ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση φορολογίας εισοδήματος να ενεργοποιήσει ακόμη και το μέτρο της προσωποκράτησης κατά των δέκα μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου»...

Πολύ φοβούμαστε, ότι το δημοσίευμα προετοιμάζει το έδαφος για ενεργοποίηση των κατασταλτικών μέτρων (προσωποκράτηση κλπ) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία απέναντι στους «μικρούς» και όχι στους «μεγάλους» οφειλέτες του δημόσιου. Η λαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που κάποιο μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δήλωνε δημόσια ότι «θα τα βάλει με τα κάθε είδους μεγάλα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος», ακολουθούσαν νέα αντιλαϊκά μέτρα ή ένταση του αυταρχισμού στους μικροοφειλέτες.

Τα περί απόφασης της κυβέρνησης και των μελών της, ότι «θα» ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία που προβλέπει σκληρές ποινές- μέχρι και φυλάκιση- στους «μεγάλους» οφειλέτες του δημοσίου, φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους κλπ, τα ακούσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα και από πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως που δεν είδαμε ποτέ ήταν η εφαρμογή των σχετικών νόμων και διατάξεων, εναντίον των μεγάλων «τρωκτικών» του δημοσίου. Και δεν το είδαμε, για τον απλό λόγο, ότι δε δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, την οποία όμως είδαμε να εξαντλείται ότι η εφαρμογή των σχετικών νόμων αφορούσε μικροοφειλέτες.

Αδιάψευστος μάρτυρας, το γεγονός ότι: Πρώτον, τα χρέη στο δημόσιο από τα μεγάλα κυρίως «πυράγχας» χρόνο με το χρόνο διογκώνονται, με συνέπεια η «παραοικονομία» από 35% που υπολογιζόταν στη δεκαετία του '80 να κινείται σήμερα γύρω στο 40%. Δεύτερον, δεν είδαμε κανέναν από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοοφειλέτες, μεγαλοφοροφυγάδες, μεγαλολαθρέμπορους, να πηγαίνει στη φυλακή ή έστω να πληρώνει αυτά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «έφαγε από» το δημόσιο.

Και τίθεται το ερώτημα: Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

ΕΒΕΑ
Δυσαρεστημένοι οι επιχειρηματίες από τις υπηρεσίες των δήμων

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες της Αθήνας μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) από τις υπηρεσίες του δήμου στον τομέα της καθαριότητας, ενώ δυσαρεστημένο είναι μεγάλο ποσοστό και σε ό,τι αφορά το ύψος των δημοτικών τελών και το πάρκινγκ. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την έρευνα που διενήργησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ σε εννέα δήμους με αντικείμενο το βαθμό ικανοποίησης των επιχειρηματιών από τις υπηρεσίες των δήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και στην οποία συμμετείχαν 835 μέλη του ΕΒΕΑ:

  • Το 70% από τους 411 ερωτηθέντες επιχειρηματίες του Δήμου Αθήνας, που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν από λίγο έως καθόλου ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας και το 75% δυσαρεστημένοι από τα υψηλά δημοτικά τέλη.
  • Στο σύνολο των ερωτηθέντων από όλους τους δήμους το 54,1% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τους χώρους στάθμευσης, το 40,1% σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, το 26,5% δηλώνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, το 19,5% με την ασφάλεια και τη δημοτική αστυνομία, το 7,5% με τον ηλεκτροφωτισμό, το 6% με τη συντήρηση των πεζοδρομίων και το 5,4% με τις πεζοδρομήσεις.
  • Συνολικά από τις υπηρεσίες των δήμων τα μέλη του ΕΒΕΑ που ρωτήθηκαν για το βαθμό ικανοποίησής τους απάντησαν σε ποσοστό 56% ότι είναι από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι έναντι ποσοστού 51% στην αντίστοιχη έρευνα του 1998, σε ποσοστό 35% αρκετά ικανοποιημένοι, 6% πολύ και 3% δεν απάντησαν.
  • Σε ό,τι αφορά το ύψος των δημοτικών τελών το 66% των ερωτηθέντων τα έκρινε υπερβολικά σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχονται, το 22% λογικά και το 12% δεν απάντησε.
Παράταση φορολογικών προθεσμιών για εταιρίες

Παρατείνονται κατά ένα διήμερο οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των Ανώνυμων Εταιριών (ΑΕ), που λήγουν - ανάλογα με τον αριθμό του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)- στο διάστημα από 10 ως 24 Μάη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες οι ΑΕ θα μπορούν να υποβάλλουν τις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος - ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ- στο διάστημα από 12 μέχρι 26 Μαΐου 2000.

Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 των ΑΕ όλης της χώρας, ανάλογα με το καταληκτικό ψηφίο του ΑΦΜ τους. Τέλος, μέχρι τις 26 Μάη, παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος των ημεδαπών ΕΠΕ, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων ή οργανισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ