Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για ποιους «χτυπά η καμπάνα»;

Ενα ακόμη μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απειλεί - για μια ακόμη φορά - ότι «θα» στείλει στη... φυλακή τους «μεγάλους οφειλέτες». Αυτή τη φορά, πρόκειται για το νέο υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη. Ο υφυπουργός - όπως μας πληροφόρησε τη Δευτέρα η εφημερίδα το «Βήμα», που επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες» - επιφυλάσσει «φυλάκιση για όσους έχουν μεγάλα χρέη προς το δημόσιο»! Το ίδιο δημοσίευμα μας πληροφορεί πως «815.000 οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν στο δημόσιο περίπου 1,9 τρισ. δραχμές» και ότι ο κύριος υφυπουργός «ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση φορολογίας εισοδήματος να ενεργοποιήσει ακόμη και το μέτρο της προσωποκράτησης κατά των δέκα μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου»...

Πολύ φοβούμαστε, ότι το δημοσίευμα προετοιμάζει το έδαφος για ενεργοποίηση των κατασταλτικών μέτρων (προσωποκράτηση κλπ) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία απέναντι στους «μικρούς» και όχι στους «μεγάλους» οφειλέτες του δημόσιου. Η λαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που κάποιο μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δήλωνε δημόσια ότι «θα τα βάλει με τα κάθε είδους μεγάλα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος», ακολουθούσαν νέα αντιλαϊκά μέτρα ή ένταση του αυταρχισμού στους μικροοφειλέτες.

Τα περί απόφασης της κυβέρνησης και των μελών της, ότι «θα» ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία που προβλέπει σκληρές ποινές- μέχρι και φυλάκιση- στους «μεγάλους» οφειλέτες του δημοσίου, φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους κλπ, τα ακούσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα και από πολλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως που δεν είδαμε ποτέ ήταν η εφαρμογή των σχετικών νόμων και διατάξεων, εναντίον των μεγάλων «τρωκτικών» του δημοσίου. Και δεν το είδαμε, για τον απλό λόγο, ότι δε δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, την οποία όμως είδαμε να εξαντλείται ότι η εφαρμογή των σχετικών νόμων αφορούσε μικροοφειλέτες.

Αδιάψευστος μάρτυρας, το γεγονός ότι: Πρώτον, τα χρέη στο δημόσιο από τα μεγάλα κυρίως «πυράγχας» χρόνο με το χρόνο διογκώνονται, με συνέπεια η «παραοικονομία» από 35% που υπολογιζόταν στη δεκαετία του '80 να κινείται σήμερα γύρω στο 40%. Δεύτερον, δεν είδαμε κανέναν από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοοφειλέτες, μεγαλοφοροφυγάδες, μεγαλολαθρέμπορους, να πηγαίνει στη φυλακή ή έστω να πληρώνει αυτά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «έφαγε από» το δημόσιο.

Και τίθεται το ερώτημα: Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προπαγάνδα περί φοροδιαφυγής (2013-01-09 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις μόνο για μεγαλοοφειλέτες... (2006-12-30 00:00:00.0)
Με όρους προσωποκράτηση (2005-01-22 00:00:00.0)
Απαγορεύεται η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο (2002-06-05 00:00:00.0)
Απειλές για προσωποκράτηση και κατασχέσεις (1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ