Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκαήμερο διαπραγματεύσεων για το Γ΄ ΚΠΣ

Αρχισαν χτες τα «παζάρια» εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τον τρόπο που θα διατεθούν (πόσα και σε ποιους τομείς) τα κοινοτικά κονδύλια

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται στις 19 Μάη ο νέος κύκλος «παζαριού» - φέρεται ότι θα είναι ο τελευταίος - ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Κομισιόν, με επίκεντρο τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων που θα διαθέτουν στην Ελλάδα από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περίοδο 2000 - 2006. Αυτό προκύπτει από σχετική, γραπτή, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Επενδύσεων του υπουργείου, Κ. Θέος, άρχισαν χτες «διαπραγματεύσεις με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα την οριστικοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) και της προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2000 - 2006 στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ».

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν σημαντικά ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς -όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση- «οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. της ελληνικής κυβέρνησης) με την ΕΕ αφορούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και συγκεκριμένα, το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τους πόρους οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα, τις ενέργειες και τις δράσεις του Τρίτου Διαρθρωτικού Πακέτου, καθώς και το διαχειριστικό πλαίσιο της νέας περιόδου».

Είναι ολοφάνερο, ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, θα φροντίσει ώστε η κατανομή των περίπου 16 τρισεκατομμυρίων δραχμών που προβλέπεται να απορροφηθούν στην Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία, να γίνει κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και να υπηρετεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου και των συνεταίρων του στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκια των χτεσινών διαπραγματεύσεων, «η αντιπροσωπεία της ΕΕ παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές θέσεις της» πάνω στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια.

Με δήλωσή του, ο Χρ. Πάχτας, υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ» και πώς «η χώρα έχει μπει ήδη σε τροχιά ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ