Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συσκέψεις «εξειδίκευσης» των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ

Περιστολή κοινωνικών και μισθολογικών δαπανών για το 2001, ζήτησε χτες ο Γ. Παπαντωνίου. Η ανοδος δολαρίου και γιεν, μεγάλος πονοκέφαλος για το εξωτερικό δημόσιο χρέος

Στη «σκιά» του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), όπου συζητήθηκαν οι Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής για το έτος 2000, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Πόρτο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «εξειδικεύει» στα ελληνικά επίπεδα την οικονομική της πολιτική, για την οποία έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης 2000 - 2002».

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών για θέματα προϋπολογισμού Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων. Η άνοδος του δολαρίου και του γιεν και - φυσικά - η παραπέρα περιστολή των δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν τα «ανοίγματα» από την άνοδο των δύο ξένων νομισμάτων, βρέθηκαν στην επικαιρότητα. Την προηγούμενη Τρίτη εξάλλου πραγματοποιήθηκε άλλη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου, συζητήθηκε η νομισματική πολιτική, ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη - η πρώτη μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη - συζητήθηκε μία πληθώρα θεμάτων που αφορούσαν:

  • Τον απολογισμό του κρατικού προϋπολογισμού του 1999.
  • Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2000.
  • Εναλλακτικά σενάρια - πρώτες σκέψεις - για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2001.
  • Οι «συναλλαγματικές διαφορές» που προέκυψαν από την αλματώδη άνοδο του δολαρίου και του γιεν, ένα θέμα που «καίει» την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του εξωτερικού χρέους που έχει συναφθεί στα δύο αυτά νομίσματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά πως η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους το 1999 από την άνοδο του δολαρίου και του γιεν αποτιμήθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ ή 1,1 τρισ. δραχμές, ενώ παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου προβαίνουν στη μετριοπαθή εκτίμηση ότι για το 2000 θα υπάρξει νέα επιβάρυνση 500 δισ. δραχμών.

Οι κοινωνικές και οι μισθολογικές δαπάνες συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην ... αναγκαιότητα (!) ουσιαστικής συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, με το επιχείρημα πως θα πρέπει να καλυφθούν, τόσο οι απώλειες εσόδων που θα προέλθουν από τις φορολογικές αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν το 2001, όσο και οι πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δηλώσεις για τον πληθωρισμό που έγιναν την προηγούμενη Τρίτη, ουσιαστικά, περιέγραψε τα επιτρεπτά όρια της εισοδηματικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Οπως είπε, «η Ελλάδα, με την ένταξη στη ζώνη ΕΥΡΩ, μπαίνει σε μια οικονομική ζώνη, όπου ο πληθωρισμός θα κινείται μεταξύ 0% και 2% τα επόμενα χρόνια. Το 2% θα είναι το ανώτατο όριο. Το πιθανότερο είναι ο ελληνικός πληθωρισμός να πέσει κάτω από 2% τον επόμενο χρόνο».

Το β` εξάμηνο του 2000 πρόκειται να γίνει η ουσιαστική μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Λ. Παπαδήμου. Οι δηλώσεις έγιναν την προηγούμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη σύσκεψη της διοίκησης της Τράπεζας, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο, στη σύσκεψη «έγινε μια γενική επισκόπηση των νομισματικών εξελίξεων, ενόψει και του γεγονότος ότι η χώρα μας εισήλθε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης στην ΟΝΕ». Κατά τον Λ. Παπαδήμο, «η άνοδος του δολαρίου αποτελεί μία πραγματικότητα, είχε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο σταθεροποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ