Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Ζητούν νέα προνόμια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η ηγεσία των εξαγωγέων διατύπωσε νέο κατάλογο «αιτημάτων» με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα

Τις αξιώσεις τους για εκχώρηση προνομίων στις επιχειρήσεις τους, στο όνομα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και της ενίσχυσης των εξαγωγών, προβάλλουν με σχετικό υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μεγαλοεξαγωγέων. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χρ. Σακελλαρίδη, μιλώντας προχτές στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές σημειώνουν σταθερή πτώση σε αξία, με εντονότερη την υποχώρηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς χώρες της ΕΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην εξεταζόμενη περίοδο τα κέρδη των επιχειρήσεων συνέχισαν στην κατακόρυφη ανοδική τους πορεία συνθλίβοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΠΣΕ, το 1997 η αξία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων υποχώρησε κατά 6%, το 1998 κατά 3% και το 1999 (με προσωρινά στοιχεία) κατά 3%. Στην ΕΕ η υποχώρηση αντίστοιχα για τα τρία τελευταία χρόνια υπολογίζεται σε 10%, 1% και 7%. Ταυτόχρονα, η αξία του διεθνούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 3% το 1997, υποχώρησε κατά 2% το 1998 και αυξήθηκε κατά 3% μέσα στο 1999. Επιπλέον, οι εξαγωγείς ομολογούν ότι η εξαγωγική δραστηριότητα δεν αντέδρασε στην υποτίμηση της δραχμής το Μάρτη του 1998, που σημαίνει ότι τα οφέλη από την υποτίμηση μετατράπηκαν σε κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Επίσης, η πρόεδρος του ΠΣΕ, αναφερόμενη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι όχι μόνο οδήγησαν στη διακοπή των εξαγωγών προς τη χώρα αυτή, αλλά επηρέασαν δραστικά και τις εξαγωγές γενικότερα. Ωστόσο, οι μεγαλοεξαγωγείς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο επέκτασης και διείσδυσης του πολυεθνικού κεφαλαίου στις χώρες της Βαλκανικής.

Μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ζητά η εξαγωγική πολιτική που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα να προσανατολιστεί στη στήριξη των επιχειρηματιών με στόχο:

  • Την επέκταση παράλληλα με την εξαγωγική και της παραγωγικής δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.
  • Την παραγωγή νέων και επώνυμων προϊόντων και άλλες δραστηριότητες για τη βελτίωση και την αλλαγή της σύνθεσης των εξαγόμενων προϊόντων.
  • Τη βελτίωση της εξαγωγικής υποδομής και την υποστήριξη της εξαγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας.
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων σε επιλεγμένες περιοχές, χώρες και τομείς.
  • Την ανάπτυξη της εξαγωγικής επιχείρησης και τη βελτίωση της δομής της.

Επίσης, οι εξαγωγείς αξιώνουν την επιλεκτική εφαρμογή του ελληνικού «σταθεροποιητικού προγράμματος» σε ό,τι έχει να κάνει με τις δικές τους επιχειρήσεις και ειδικότερα με τη δραστηριότητά τους σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Επιπλέον, ζητούν τη δραστηριοποίηση των ΔΕΚΟ με τρόπο που να ανοίγει δρόμους για την επέκταση των συμφερόντων των μεγαλοεξαγωγέων και του μεγάλου κεφαλαίου στις «αναδυόμενες» αγορές της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ