ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τον ανατρεπτικό λόγο του Μπρεχτ

Αξιέπαινη θεατρική δημιουργία των εργαζομένων στο «Σωτηρία»

Σκηνή από την παράσταση των εργαζομένων στο «Σωτηρία»
Σκηνή από την παράσταση των εργαζομένων στο «Σωτηρία»
Γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, μια ομάδα. Ανθρωποι διαφορετικοί, με αγάπη για το θέατρο, ένωσαν τις δυνάμεις τους, βρήκαν κοινό χρόνο, μετά από πολύωρη δουλειά, και έκαναν μια θεατρική ομάδα. Συγκέντρωσαν κείμενα του Μπρεχτ, έραψαν κοστούμια, έφτιαξαν σκηνικά, οργάνωσαν και έστησαν μια παράσταση για όλους. Για τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Η θεατρική ομάδα εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» εξέπληξε με την ιδέα που είχε και με την υλοποίησή της.

Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο - και στις τρεις μέχρι τώρα παραστάσεις - ήχησε ο διαχρονικός, πάντα επίκαιρος μπρεχτικός λόγος. «Ο βίος του Γαλιλαίου», «Μάνα Κουράγιο», «Μονόλογος της ψαροπώλισσας», «Η εβραία», υπό το γενικό τίτλο «Παίζοντας με τον Μπρεχτ». «Ο πόλεμος που έρχεται δεν είν' ο πρώτος/ πριν απ' αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι/. Οταν τελείωσε ο τελευταίος/ υπήρχαν νικητές και νικημένοι/. Στους νικημένους ο φτωχός λαός/ πέθανε απ' την πείνα. Στους νικητές/ ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο».

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, κοινωνική και μορφωτική, που αγγίζει τις αρχέτυπες ανάγκες του ανθρώπου για επικοινωνία, δράση και θέαση του κόσμου. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι μονάζουν, σε έναν κόσμο όπου η εμπορευματοποίηση διαμορφώνει ακόμη και την αισθητική, σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να δώσει στον αληθινό χώρο της ανθρώπινης δραστηριότητας ένα νόημα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αντιστέκονται, χτίζουν όνειρα, παλεύουν με τα εκφραστικά τους μέσα για να πλησιάσουν - και το επιτυγχάνουν - το νόημα της επικοινωνίας.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια ερασιτεχνών του θεάτρου, που καταπιάστηκαν με σπουδαία και απαιτητικά κείμενα. Η σκηνοθεσία της Αντωνίας Τερτίπη (υπεύθυνη και για την επιλογή των κειμένων) επέλεξε τη λιτότητα στο σκηνικό χώρο και στα κοστούμια δίνοντας προτεραιότητα στη δυναμική του λόγου του Μπρεχτ συγκινώντας, εξεγείροντας. Παίζουν: Στέλλα Ζούρα, Γιούλη Νίκου, Δήμητρα Γεννηματά, Θανάσης Παγωνίδης, Βασίλης Γεωργόπουλος, Φωτεινή Σπυροπούλου, Παναγιώτης Πανίδης, Αναστασία Διονά, Βαγγέλης Σαλακούμας, Λευτέρης Μπερσίμης, Μαριάνθη Ρακοπούλου, Θοδωρής Πεπονάς, Αρης Μπαζίνης, Βαγγέλης Σαλακούμας, Αργυρώ Παλιουδάκη, Ανθή Βασιλειάδου, Φωτεινή Γαρουφαλή, Κώστας Γιωτάκης. Στη «Μάνα Κουράγιο» χρησιμοποιήθηκε η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

«Εγώ δε χρειάζομαι ταφόπετρα» - έγραψε ο Μπρεχτ - «αν όμως εσείς χρειάζεστε για μένα, πάνω της θα ήθελα να γράφονταν τούτο: Εκανε προτάσεις. Εμείς τις δεχτήκαμε. Με μια τέτοια γραφή θα είχαμε όλοι τιμηθεί».

Σημειώνουμε ότι η τελευταία παράσταση θα δοθεί αύριο (14/3, 8μμ), στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΔΙΑΒΑΣΗ»
Τέχνη - αντίδοτο στην αδράνεια και την ηττοπάθεια

Σχέδιο της δημιουργικής ομάδας της «ΔΙΑΒΑΣΗΣ» για τον γλάρο Ιωνάθαν
Σχέδιο της δημιουργικής ομάδας της «ΔΙΑΒΑΣΗΣ» για τον γλάρο Ιωνάθαν
Ο γλάρος Ιωνάθαν ακόμη και με σπασμένα φτερά ελπίζει, πετάει και τραγουδάει: «Θέλω να μάθω να πετώ, ψηλά πολύ ψηλά, θέλω να μάθω να πετώ χωρίς να πέφτω χαμηλά»...

Δύο θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν, με μουσική επιμέλεια, σκηνικά, φωτισμούς και πρωταγωνιστές στη σκηνή και στα παρασκήνια τις δημιουργικές ομάδες των θεραπευτικών κοινοτήτων «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ. «Η δημιουργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ. Αντίδοτο σε κάθε είδους αδράνεια, όπως αυτή που προκαλούν τα ναρκωτικά. Με τη δημιουργική έκφραση ενισχύονται οι συναισθηματικοί δεσμοί και η συλλογικότητα, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες των ατόμων», όπως επισήμαναν θεραπευτές, θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Πολιτιστικό Στέκι της κοινότητας.

Καρπός αυτής της προσπάθειας, που έγινε με κόπο και μεράκι, είναι δύο παραστάσεις: Το έργο «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, που θα παιχτεί, τη Δευτέρα (16/3, 7 μ.μ.) στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5), από τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης, δηλαδή ανθρώπους που με τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την επικοινωνία υποστηρίζουν την προσπάθεια απεξάρτησης του δικού τους ανθρώπου από το ρόλο του γονιού, αδελφού, συζύγου...

Η δεύτερη παράσταση θα δοθεί στις 17/3 (7.30 μ.μ.) στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), με το έργο «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» (διασκευή από το μυθιστόρημα του R. Bach), με «πρωταγωνιστές» τα μέλη των δημιουργικών ομάδων των θεραπευτικών κοινοτήτων της «ΔΙΑΒΑΣΗΣ», που δημιούργησαν τη μουσική, τους στίχους, τα κοστούμια, τα σκηνικά. Το έργο μιλά για «το πώς μπορούμε να βρούμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο στη ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος, ακλόνητη αποφασιστικότητα και επιμονή, για την αξία της συντροφικότητας και των ιδανικών».

Η είσοδος είναι ελεύθερη και στις δύο παραστάσεις, αλλά με σειρά προτεραιότητας. Τα παιδιά που είναι στη χρήση και ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τη «ΔΙΑΒΑΣΗ»: 210.8626.761 και για την επικοινωνία των οικογενειών: 210.8612.604.

Ξεκινά σήμερα

Βραδιές πλημμυρισμένες από όμορφα τραγούδια που σημάδεψαν το 40χρονο ταξίδι του υπόσχεται ο Μανώλης Μητσιάς, που από σήμερα (13/3) εμφανίζεται στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111 - Κεραμεικός, 2103414350). Συντροφιά με την Ηρώ Σαΐα και την Μάγδα Πένσου θ' αποδείξει πάλι ότι όπου υπάρχει καλό ελληνικό τραγούδι δεν υπάρχουν αφύλακτες διαβάσεις. Εξάλλου, όπως ο ίδιος λέει, «όταν τα τραγούδια είναι αληθινά και γνήσια ποτέ δεν παλιώνουν». Το πρόγραμμά του, γεμάτο από κομμάτια της μουσικής ιστορίας μας, αλλά και νέες μουσικές προτάσεις, προτείνει έναν τρόπο διασκέδασης βασισμένο στη γνησιότητα, την ποιότητα και την αισθητική της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Πρόγραμμα: Παρασκευή, Σάββατο (10.30μμ).

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Μίκη

Μαρτυρίες μιας ζωής που σκιαγραφούν το πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνονται στην έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης - πολιτικός - στοχαστής» που εγκαινιάστηκε χτες παρουσία του συνθέτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, που διοργανώνει την έκθεση. (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων - Σύνταγμα). Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και η πορεία του συνθέτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του δημιουργού.

«Απ' όλες τις πλευρές μου που παρουσιάζονται στην έκθεση, ανέφερε συγκινημένος ο Μ. Θεοδωράκης, ξεχωρίζω εκείνη του βουλευτή, του ενεργού πολίτη γιατί θεωρώ ότι χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο την προσήλωσή μου σε ό,τι αγάπησα περισσότερο στη ζωή μου, την πατρίδα και το λαό μας... Η έκθεση αποδεικνύει στην πράξη τα μεγάλα οφέλη που εισέπραξα ως απλός Ελληνας στηριγμένος πάντοτε στη μία και μόνη Ελλάδα... Τα δραματικά γεγονότα (ξένη κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία) δε μου επέτρεπαν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και ως πολίτης θεώρησα πρώτο μου καθήκον την ανάμειξή μου στα κοινά. Γι' αυτό από τις εποχές κατά τις οποίες η ανάμειξη στα κοινά οδηγούσε ανθρώπους σαν κι εμένα στο βουνό, στις φυλακές και στις εξορίες, φτάσαμε στη δεκαετία του '60, όταν ακολουθώντας την ίδια λογική οδηγήθηκα στα βουλευτικά έδρανα, στα 1964».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Δεν αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις

Δεν ανακαλούν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, παρά την προσωρινή άρση του αποκλεισμού της Ακρόπολης χτες, που ήταν μία μόνον από τις μορφές πάλης που ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟ σημειώνει ότι ο αποκλεισμός της Ακρόπολης ανεστάλη για χτες από σεβασμό στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας «για λήψη εναλλακτικών μορφών πάλης». Ομως, πρέπει να σημειωθεί ότι τις μορφές πάλης τις επιλέγει το ίδιο το κίνημα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, με γενικές συνελεύσεις των συλλογικών φορέων τους και όχι ...οι αστικοί πολιτειακοί θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβασιούχοι και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ θα συναντηθούν σήμερα (4.30 μ.μ.), αλλά από τις 12 το μεσημέρι προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο (οδός Μπουμπουλίνας). «Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στην ικανοποίηση ενός και μόνο αιτήματος, δεδομένου ότι τα αιτήματά μας είναι σαφή και δεν αφορούν μόνο σε μια μερίδα εργαζομένων αλλά στο σύνολό τους», σημειώνει το σωματείο, απαντώντας στην απόπειρα του υπουργείου να εμφανίσει την καταβολή των μισθών και των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα... ως «λύση» του προβλήματος των συμβασιούχων, γενικά! Ως προς αυτό, το σωματείο επισημαίνει ότι «δε μας έχει γίνει γνωστό ούτε αυτό το περιεχόμενο ούτε ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης της αναγγελθείσας νομοθετικής ρύθμισης, όπως και οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για το σύνολο των αιτημάτων μας», που παραμένουν: «Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, άμεση και χωρίς όρους κατάργηση του 24μηνου, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών του ΥΠΠΟ, με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων - αν και εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν - θα καθορίσει την περαιτέρω στάση μας».

Το βιβλίο της Μαρίας Ταστσόγλου - Κοκκίνου «Στη Σμύρνη γεννήθηκα?» («Ιωλκός») θα παρουσιάσουν (15/3, 7 μ.μ) στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) οι λογοτέχνες Δημήτριος Καραμβάλης και Εφη Γιακανίκη - Κοκόλια. Αποσπάσματα θα διαβάσει η λογοτέχνης Εύα Χαλκιαδάκη - Παπαδημητρίου. Ποιήματα από τη συλλογή της «Περπατώντας στη γη της Ιωνίας» θα απαγγείλουν η ίδια η συγγραφέας και ο λογοτέχνης Νικόλαος Μπατσικανής. Συντονίζει η Τριάδα Κωνσταντάρα. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα και σμυρναϊκά κεράσματα.

Στη Στοά του Βιβλίου, σήμερα (8 μ.μ.) το Σπίτι της Κύπρου οργανώνει παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Νεοφυτίδη «Κυπρουτοπία» (εκδόσεις «Αφή»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ερατωσθένης Καψωμένος, Νίκη Λοϊζίδη, Μίμης Σοφοκλέους. Ποιήματα του Α. Νεοφυτίδη, μελοποιημένα από τους Μάριο Τόκα και Νεοκλή Νεοφυτίδη, θα ερμηνεύσει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ