Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Μίκη

Μαρτυρίες μιας ζωής που σκιαγραφούν το πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνονται στην έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης: Συνθέτης - πολιτικός - στοχαστής» που εγκαινιάστηκε χτες παρουσία του συνθέτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, που διοργανώνει την έκθεση. (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων - Σύνταγμα). Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και η πορεία του συνθέτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του δημιουργού.

«Απ' όλες τις πλευρές μου που παρουσιάζονται στην έκθεση, ανέφερε συγκινημένος ο Μ. Θεοδωράκης, ξεχωρίζω εκείνη του βουλευτή, του ενεργού πολίτη γιατί θεωρώ ότι χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο την προσήλωσή μου σε ό,τι αγάπησα περισσότερο στη ζωή μου, την πατρίδα και το λαό μας... Η έκθεση αποδεικνύει στην πράξη τα μεγάλα οφέλη που εισέπραξα ως απλός Ελληνας στηριγμένος πάντοτε στη μία και μόνη Ελλάδα... Τα δραματικά γεγονότα (ξένη κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, δικτατορία) δε μου επέτρεπαν να είμαι ένας απλός παρατηρητής και ως πολίτης θεώρησα πρώτο μου καθήκον την ανάμειξή μου στα κοινά. Γι' αυτό από τις εποχές κατά τις οποίες η ανάμειξη στα κοινά οδηγούσε ανθρώπους σαν κι εμένα στο βουνό, στις φυλακές και στις εξορίες, φτάσαμε στη δεκαετία του '60, όταν ακολουθώντας την ίδια λογική οδηγήθηκα στα βουλευτικά έδρανα, στα 1964».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ