ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα για την αποκατάσταση

Εικόνα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη

Motion Team

Εικόνα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη
Ανεπαρκέστατα μέτρα - και στην ίδια λογική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 17 Σεπτέμβρη 2004 στο νομό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε με αρκετή καθυστέρηση χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός και προωθείται για συνυπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, ορίζονται:

  • Για την επισκευή των ζημιών μόνο στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων (τοιχοποιία κλπ.) το ποσό της συνδρομής ανέρχεται μόλις στα 90 ευρώ ανά τ.μ. και για κτίρια μέχρι συνολικό εμβαδόν 120 τ.μ.
  • Για επισκευή ζημιών μόνο στο φέροντα οργανισμό (σκελετό) χορηγείται μόλις το ποσό των 120 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
  • Ανώτερο όριο καθορίζεται για τις ζημιές στα διατηρητέα κτίρια, που φτάνει μέχρι το ποσό των 470 ευρώ ανά τ.μ.

Σημειώνεται ότι από τα ποσά αυτά η δωρεάν κρατική συνδρομή ανέρχεται σε ποσοστό 33,33%, ενώ το υπόλοιπο θα χορηγηθεί υπό μορφή άτοκου δανείου από τις εμπορικές τράπεζες. Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής θα χορηγείται σε δύο δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα περιλαμβάνει το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής και το μισό του δανείου και θα καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής σε περιπτώσεις ανακατασκευής κτιρίων που κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτοστέγαση των δικαιούχων.

Με την ίδια απόφαση καθιερώνονται και γραφειοκρατικά εμπόδια, αφού οι δικαιούχοι θα καθορίζονται από την Υπηρεσία αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας, στην οποία πρέπει να υποβάλλουν μια σειρά από δικαιολογητικά και η οποία θα τα εγκρίνει αφού κάνει και τις σχετικές αυτοψίες.

Τέλος, η εφαρμογή των διατάξεων αφορά τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Χορτιάτη, Πυλαίας, Χαλάστρας, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων και την Κοινότητα Καλοχωρίου.

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ με επανειλημμένες παρεμβάσεις του και στη Βουλή είχε ζητήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.

Μείωση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου

Μείωση κατά 22% παρουσίασε ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες για πολιτικό άσυλο το 2004, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζήτησαν πέρσι άσυλο στις 38 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στατιστικά συγκρίσιμα στοιχεία, ήταν 368.000, ο κατώτερος από το 1988. Πρώτη σε υποδοχή αιτούντων ασύλου καταγράφεται η Γαλλία, με 61.600 αιτήσεις. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, με 52.400 αιτήσεις, η Μεγάλη Βρετανία, με 40.200, η Γερμανία με 35.600 και ο Καναδάς με 25.500 αιτήσεις. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των Ιρακινών αιτούντων ασύλου σημείωσε πτώση της τάξης του 80% από το 2002.

Χαρακτηριστικό ωστόσο του κατά πόσο οι αναπτυγμένες χώρες... σπεύδουν να προσφέρουν βοήθεια και καταφύγιο στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ο ιμπεριαλισμός διώχνει από την πατρίδα τους είναι το εξής στοιχείο που αφορά την Ελλάδα: Αν και για το 2004 υπάρχουν 4.469 επίσημα καταγεγραμμένες αιτήσεις, τη στιγμή που το 2003 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 8.178, υπογραμμίζεται ότι «εκκρεμούν 50.000 αιτήσεις ατόμων που προσπάθησαν να κάνουν αίτηση για άσυλο αλλά δεν έχουν ακόμα καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές». Επίσης, εκκρεμεί η εξέταση 5.328 αιτήσεων σε πρώτο βαθμό, 2.000-3.000 αιτήσεων σε δεύτερο βαθμό (έφεση) και πάνω από 100 αιτήσεων σε τρίτο βαθμό (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Αναφορικά με τη χώρα μας, σημειώνεται πως το 20,94% των ατόμων που κατέθεσαν αίτηση ασύλου το 2004 προέρχονταν από το Ιράκ, το 8,55% από το Αφγανιστάν και το 7,23% από την Ανατολική Ευρώπη. Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των αιτούντων ασύλου από αφρικανικές χώρες όπως το Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία.

Να μπει φρένο στην αυθαιρεσία με τις κεραίες

Την άμεση λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η αυθαιρεσία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και η αδειοδότηση κεραιών να γίνεται με προϋποθέσεις που να αποκλείουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας, Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης.

Με δύο ξεχωριστές Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος, επισημαίνουν περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης κεραιών στο Βόλο και τη Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας υπογραμμίζουν ότι δεκάδες είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας απ' όλες τις εταιρίες στον ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Το χειρότερο - τονίζουν - είναι ότι όλες είναι παράνομα εγκαταστημένες με την άδεια μόνο της «αρμόδιας» Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, χωρίς να ελέγχεται ή να ζητείται εκ των προτέρων μελέτη - έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το αν είναι σε κατοικημένες περιοχές, κοινωφελείς χώρους, σχολεία κλπ.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προτείνει άμεσα η κυβέρνηση να εκπονήσει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρεται αποκλειστικά στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες αποκλεισμού αιτιών προσβολής της υγείας και του περιβάλλοντος.

Οι Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης τονίζουν ότι στην πόλη της Μυτιλήνης, σε ανύποπτο χρόνο, εταιρία κινητής τηλεφωνίας εγκατέστησε κεραία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, δίπλα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και σε κοντινή απόσταση από το Πειραματικό Γυμνάσιο. Μάλιστα, οι αρμόδιοι της εταιρίας προσπάθησαν να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τους κατοίκους, τοποθετώντας την κεραία μέσα σε κουβούκλιο με την επιγραφή «sun boil», που παραπέμπει σε μπόιλερ ηλιακού συλλέκτη.

Οι δύο βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση απομάκρυνση της κεραίας και την απόδοση των όποιων ευθυνών υπάρχουν για τον τρόπο που τοποθετήθηκε.

«Δίδυμοι» σεισμοί στη Σάμο

Δύο συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις έντασης 4,3 και 4,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στις 7.01 και 7.02 χτες το πρωί αναστάτωσαν το νησί της Σάμου, χωρίς, ευτυχώς, να αναφερθούν ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντοπίστηκε 259 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της στεριάς του νησιού.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι σεισμικές δονήσεις φαίνεται να αποτελούν συνέχεια αυτών που σημειώθηκαν πάλι στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβρη και δεν εμπνέουν, προς το παρόν, ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, για να εκφράσουν οριστική γνώμη, απαιτείται η παρακολούθηση της μετασεισμικής εξέλιξης τουλάχιστον για δύο εικοσιτετράωρα.

Ημερίδα για το νέφος

Ημερίδα με θέμα «Ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αστικές περιοχές - Νέα δεδομένα και προοπτικές», διοργανώνει σήμερα το ΤΕΕ, στις 9.30 π.μ., στο ΕΚΠΑΑ (Βίλα Καζούλη - Κηφισιά).

Οπως επισημαίνει η Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας, η ποιότητα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και παρόλο που ορισμένοι «παραδοσιακοί» ρύποι αντιμετωπίζονται, νέοι «σύγχρονοι» ρύποι κάνουν απειλητική την εμφάνισή τους. Σκοπός της ημερίδας είναι η αποτύπωση των νέων δεδομένων του προβλήματος, καθώς και οι προοπτικές βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις αστικές περιοχές.

Στην πρώτη ενότητα θα γίνει αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, στις στρατηγικές αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συγκεκριμένους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον και οι υδρογονάνθρακες, καθώς και στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Στη δεύτερη ενότητα, θα εξεταστούν οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα της ατμόσφαιρας (μεταφορές, βιομηχανία, κεντρική θέρμανση) και οι παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, κυρίως στον τομέα του πρασίνου, ως παράγοντα απορρύπανσης και βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ