Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα για την αποκατάσταση

Εικόνα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη

Motion Team

Εικόνα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη
Ανεπαρκέστατα μέτρα - και στην ίδια λογική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις 17 Σεπτέμβρη 2004 στο νομό Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε με αρκετή καθυστέρηση χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός και προωθείται για συνυπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, ορίζονται:

  • Για την επισκευή των ζημιών μόνο στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων (τοιχοποιία κλπ.) το ποσό της συνδρομής ανέρχεται μόλις στα 90 ευρώ ανά τ.μ. και για κτίρια μέχρι συνολικό εμβαδόν 120 τ.μ.
  • Για επισκευή ζημιών μόνο στο φέροντα οργανισμό (σκελετό) χορηγείται μόλις το ποσό των 120 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.
  • Ανώτερο όριο καθορίζεται για τις ζημιές στα διατηρητέα κτίρια, που φτάνει μέχρι το ποσό των 470 ευρώ ανά τ.μ.

Σημειώνεται ότι από τα ποσά αυτά η δωρεάν κρατική συνδρομή ανέρχεται σε ποσοστό 33,33%, ενώ το υπόλοιπο θα χορηγηθεί υπό μορφή άτοκου δανείου από τις εμπορικές τράπεζες. Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής θα χορηγείται σε δύο δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα περιλαμβάνει το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής και το μισό του δανείου και θα καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής σε περιπτώσεις ανακατασκευής κτιρίων που κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτοστέγαση των δικαιούχων.

Με την ίδια απόφαση καθιερώνονται και γραφειοκρατικά εμπόδια, αφού οι δικαιούχοι θα καθορίζονται από την Υπηρεσία αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας, στην οποία πρέπει να υποβάλλουν μια σειρά από δικαιολογητικά και η οποία θα τα εγκρίνει αφού κάνει και τις σχετικές αυτοψίες.

Τέλος, η εφαρμογή των διατάξεων αφορά τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Χορτιάτη, Πυλαίας, Χαλάστρας, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων και την Κοινότητα Καλοχωρίου.

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ με επανειλημμένες παρεμβάσεις του και στη Βουλή είχε ζητήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ