Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αποζημίωση για τα θύματα της ΡΙΚΟΜΕΞ

Μετά από έξι χρόνια ταλαιπωρίας και δικαστικών αγώνων των συγγενών των θυμάτων της χάρτινης φαρμακοβιομηχανίας «Ρικομέξ», η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με μεγάλη πλειοψηφία (34 - 14), ανέτρεψε τα μέχρι τώρα νομολογικά δεδομένα και έκρινε ότι οι συγγενείς των θυμάτων πρέπει να πάρουν πλήρη αποζημίωση.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχτηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι οι υπεύθυνοι κατασκευαστές της «Ρικομέξ» ενήργησαν με ενδεχόμενο δόλο, γεγονός που σημαίνει πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κακουργηματικές κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για ανάλογες εκκρεμείς δίκες είτε πρόκειται για αξίωση αποζημιώσεων είτε για ποινικές υποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογες υποθέσεις που δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, θα μπορούν να δικαστούν για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, όπως έγινε στις περισσότερες δίκες με χάρτινα κτίρια.

Βέβαια, η υπόθεση που απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορά στο αστικό σκέλος της υπόθεσης της «Ρικομέξ». Δηλαδή, το ύψος της αποζημίωσης που διεκδικούν οι συγγενείς των θυμάτων μέσω των δικαστηρίων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δε δέχτηκε και ανέτρεψε την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού και του εισηγητή του αρεοπαγίτη Ε. Τσακόπουλου. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν προτείνει τον περασμένο Σεπτέμβρη να κριθεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος στους μηχανικούς που είχαν πραγματοποιήσει επεμβάσεις στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ».

Στον Αρειο Πάγο είχαν προσφύγει οι κατασκευαστές της χάρτινης φαρμακοβιομηχανίας, ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που επιδίκασε αποζημίωση δύο εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων. Το Εφετείο είχε δεχτεί πως οι υπεύθυνοι μηχανικοί του εργοστασίου γνώριζαν πως, εξαιτίας των πλημμελών επισκευών που έκαναν, θα μπορούσε να καταρρεύσει το κτίριο, κάτι που αποδέχτηκαν.

Ετσι, το τριτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι καλώς αποδόθηκε από το Εφετείο ο ενδεχόμενος δόλος και πως η εφετειακή απόφαση παραθέτει περιστατικά που τεκμηριώνουν ότι οι υπεύθυνοι μηχανικοί όχι μόνο προέβλεψαν ως πιθανό αλλά και αποδέχτηκαν το εγκληματικό αποτέλεσμα των ενεργειών τους.

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου που αποδέχεται τον ενδεχόμενο δόλο και όχι την αμέλεια μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο για τα θύματα του σεισμού, αλλά και για άλλες παρόμοιες πολύνεκρες τραγωδίες (ατυχήματα σε Τέμπη και Μαλιακό κλπ).

Κατά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αρκούσαν για τον ενδεχόμενο δόλο η γνώση του κινδύνου κατάρρευσης του κτιρίου στο πιθανό ενδεχόμενο ενός σεισμού, λόγω των σοβαρών ελαττωμάτων στο φέροντα οργανισμό.

Στο μεταξύ, στο Β΄ Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ήταν να συζητηθούν δύο υποθέσεις της «Ρικομέξ», εκ των οποίων η μία για δύο συγγενείς θύματος και η άλλη για θύμα που υπέστη αναπηρία και ματαιώθηκαν εν όψει της δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ