ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στρατόπεδα αιχμαλώτων" οι αστυνομικές σχολές

Απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς εκπαίδευσης και διαβίωσης των δοκίμων της Σχολής Αξιωματικών

Επιφανειακές και όχι ουσιαστικές αποδείχτηκε ότι ήταν οι εξαγγελίες που είχαν γίνει πριν μερικά χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της Αστυνομίας. Στις σχολές των αξιωματικών εξακολουθεί να βασιλεύει ένα απαράδεκτο καθεστώς, που δεν έχει καμιά σχέση με την καλώς εννοούμενη αστυνομική εκπαίδευση. Η λεγόμενη αστυνομική συνείδηση διαμορφώνεται (;) με ένα αυστηρό πλαίσιο διατάξεων και κανονισμών, που παραπέμπουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, με διοικητές - ανθρώπους από ξένη χώρα!

Η εκπαίδευση βασίζεται σε ξεπερασμένα παιδαγωγικά και επαγγελματικά μοντέλα κατάρτισης των δοκίμων. Εκείνο που προέχει δεν είναι η ανάδειξη επαγγελματιών αξιωματικών, ικανών να αντιμετωπίσουν τη σύγχρονη εγκληματικότητα, αλλά κυρίως είναι η πιστή τήρηση των κανονισμών και η διαμόρφωση της συμπεριφοράς των δοκίμων κατά τα πρότυπα των στρατιωτικών σχολών... Γι' αυτό στην ημερήσια διάταξη δεν είναι τα επιμορφωτικά σεμινάρια και η επαφή των νέων αξιωματικών με την κοινωνία, αλλά η περιχαράκωσή τους μέσα στους τέσσερις τοίχους της σχολής. Η άρτια, υποτίθεται, επαγγελματική κατάρτιση, η γενική μόρφωση και η ψυχική προετοιμασία κατακτιούνται με τη "δοκιμασμένη" μέθοδο του καψωνιού...

Ολόκληρη η σχολή, από τον τρόπο διοίκησης μέχρι και τις απλές κινήσεις των δοκίμων στα διαλείμματα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις. Ενδεικτικά του κλίματος, μέσα στο οποίο εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί του 2000, είναι μερικά μόνο αποσπάσματα από τον οργανισμό λειτουργίας της σχολής. Οι δόκιμοι κατανέμονται σε εκπαιδευτικά τμήματα, τα οποία διοικούνται από διοικητές, υποδιοικητές, υπασπιστές, διοικητές τμημάτων, διμοιρίτες και βέβαια από τη λεγόμενη "διοικούσα τάξη", την τάξη των τεταρτοετών φοιτητών δηλαδή, για να διαιωνίζεται ακόμα και μέσα στην Αστυνομία η διάκριση "παλιός" - "νέος": Ο διοικητής εκπαιδευτικού τμήματος ορίζει τις θέσεις των δοκίμων στους θαλάμους, στα διδακτήρια και στο εστιατόριο. Παρίσταται εκ περιτροπής στο γεύμα των δοκίμων επιβάλλοντας την τάξη και ησυχία. Είναι "υπεύθυνος" για την "ηθική, επαγγελματική και κοινωνική αγωγή των δοκίμων (!), καθώς και για την εκπαίδευση αυτών στις ασκήσεις πυκνής τάξεως και σε άλλα πρακτικά μαθήματα, κλπ.".

Ο διμοιρίτης μεριμνά "για την ηθική και αστυνομική διαπαιδαγώγηση των δοκίμων" (πώς άραγε;). Επιβλέπει τους δοκίμους "για την κανονική συμπεριφορά, εμφάνιση και παράστασή τους τόσο κατά την παραμονή τους στη σχολή όσο και κατά την έξοδό τους. Ασκεί συνεχή επίβλεψη και νουθετεί και καθοδηγεί τους δοκίμους καλλιεργώντας τις αρετές της ευγενούς άμιλλας, της σύμπνοιας, του ζήλου προς την υπηρεσία και της απολύτου αφοσίωσης στο καθήκον, ώστε οι δόκιμοι να αποκτήσουν βαθμηδόν συνείδηση αξιωματικού. Παρίσταται κατά τη λήψη γεύματος των δοκίμων στο εστιατόριο κλπ.".

Ο διμοιρίτης υπηρεσίας επιβλέπει "την άμεση έγερση των δοκίμων με τη σήμανση του πρωινού ή απογευματινού εγερτηρίου κλπ., επιβλέπει τη διευθέτηση των θαλάμων, παρίσταται και μεριμνά για την απόλυτη τάξη και ευπρέπεια κατά τη διάρκεια του γεύματος και του δείπνου κλπ.".

Η "προσήκουσα συμπεριφορά" των δοκίμων εντός κι εκτός της σχολής είναι επίσης καταγεγραμμένη σε ειδική παράγραφο: "Οι δόκιμοι έχουν την υποχρέωση να σέβονται τους ανωτέρους τους και να απονέμουν τον οφειλόμενο χαιρετισμό", αλλά "δεν επιτρέπεται κατά τα διαλείμματα να κάθονται στα προαύλια, στους χορτοτάπητες ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της σχολής, εκτός από αυτούς που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό". Και βέβαια, απαγορεύεται "να αναγιγνώσκουν στα διδακτήρια, στους θαλάμους, στο εστιατόριο καθώς και στους άλλους χώρους άσκησης και εκπαίδευσης βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά ή άλλα έντυπα, τα οποία δε σχετίζονται προς τα διδασκόμενα μαθήματα". Ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα απαγορεύονται σε οποιοδήποτε χώρο της σχολής, καθώς επίσης απαγορεύεται η κατοχή οποιουδήποτε άλλου είδους ή αντικειμένου που δεν καθορίζεται από τον κανονισμό της σχολής. Φυσικά ο κανονισμός θα ήταν ελλιπής, αν δεν ανέφερε ρητά, ότι οι δόκιμοι δεν επιτρέπεται "να θορυβούν, να καπνίζουν, να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κλπ., κλπ.".

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται στο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς εκπαίδευσης και διαβίωσης των δοκίμων της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ύπαρξη καθεστώτος πλήρους στρατιωτικοποίησης, αφού ως πρότυπο της Σχολής θεωρείται η Σχολή Ευελπίδων. Αυτό το κλίμα συνοδεύεται από τη συχνή και καθημερινή προσβολή της προσωπικότητας των δοκίμων με βρισιές και απειλές σε βάρος τους. Στο μακροσκελή κατάλογο των "απαγορεύεται" φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της Σχολής συμπεριλαμβάνουν και κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Ετσι, στην πράξη, απαγορεύεται ρητά η ανάγνωση σε κάθε χώρο της Σχολής.

Το μέτρο του στρατωνισμού απασχολεί ιδιαίτερα τους έγγαμους δοκίμους, κύρια των μικρών τάξεων, που υποχρεώνονται να στρατωνίζονται μέσα στη σχολή. Οι προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με απαράδεκτη και προσβλητική διαδικασία. Καθημερινά η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά και σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, σημειώθηκαν ακόμη και κρούσματα με καψώνια από το διοικητή τμήματος δοκίμων υπαστυνόμων. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους δοκίμους. Οι δόκιμοι υπαστυνόμοι θέλουν σωστή και επιστημονική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό τους, σεβασμό των δικαιωμάτων και της προσωπικότητάς τους, που δεν είναι δυνατόν να κακοποιείται βάναυσα, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και θέτουν τρία ερωτήματα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης:

1. Αν ευσταθούν οι παραπάνω καταγγελίες, αν είναι σε γνώση του αυτή η κατάσταση και τι άμεσα μέτρα θα πάρει για την αποκατάσταση των συνθηκών σεβασμού των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των δοκίμων υπαστυνόμων.2. Αν προτίθεται να αλλάξει το ΠΔ 319/95, που αποτελεί τη βάση για την επιβολή των απαράδεκτων περιορισμών που γεννούν τέτοια φαινόμενα και

3. Αν στη βάση αυτή, θα υπάρξει αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού της Σχολής με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των δοκίμων.

Απειλείται το δάσος του Πηλίου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ενα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας, το δάσος του Πηλίου, κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς. Η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, που δε φρόντισαν να κάνουν προληπτικά το απαραίτητο ράντισμα, έχει ως αποτέλεσμα το δάσος - για τρίτη χρονιά φέτος - να κατατρώγεται από χιλιάδες κάμπιες (βάκιλος Θορυγγίας).

Το πρόβλημα αυτό επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας,τονίζοντας πως η μεγάλη έξαρση της επιδημίας που παρουσιάζεται φέτος οδηγεί στην καταστροφή αυτό το σπάνιας ομορφιάς δάσος οξιάς, καστανιάς και κουμαριάς. Επιβάλλεται άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος πριν να είναι αργά, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, διαφορετικά οι συνέπειες για το οικοσύστημα του Πηλίου, τον τουρισμό και την ανάπτυξη γενικά της περιοχής θα είναι ολέθριες.

Οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα το υπουργείο για την καταπολέμηση της παραπάνω επιδημίας.

Δίωξη για τη βόμβα στο ΙΧ του Γ. Τράγκα

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εμπλέκονται τρεις Ελληνες και δύο Αλβανοί. Συνελήφθησαν οι δύο, αναζητούνται οι υπόλοιποι

Ποινική δίωξη για οχτώ κακουργήματα άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας "Βραδυνή" Γ. Τράγκας κατά παντός υπευθύνου, για τον εκρηκτικό μηχανισμό, με τον οποίο είχε παγιδευτεί το αυτοκίνητό του στις 28 του Απρίλη.

Η δίωξη στρέφεται εναντίον τεσσάρων τουλάχιστον άγνωστων μέχρι στιγμής δραστών και αφορά τις εξής κακουργηματικές πράξεις: προμήθεια και κατοχή από άγνωστο άτομο εκρηκτικής ύλης,με σκοπό τη χρησιμοποίησή της για να προξενηθεί κίνδυνος σε ανθρώπους και να τρομοκρατηθούν πολίτες, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (από άλλο άγνωστο άτομο, που την τοποθέτησε στο αυτοκίνητο), ηθική αυτουργία (από τρίτο άγνωστο άτομο) στην προμήθεια, κατοχή και κατασκευή της βόμβας, άμεση συνέργεια (από τέταρτο δράστη) στην κατασκευή της, απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα έκρηξης.

Η έρευνα της υπόθεσης ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Στο μεταξύ χτες το απόγευμα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εναντίον της οποίας είχε στραφεί ο Γ. Τράγκας μέσω της εφημερίδας "Βραδυνή", ανακοίνωσε ότι πίσω από τη βομβιστική ενέργεια κρύβονται δύο Ελληνες αγνώστων στοιχείων, ο Αλβανός Σελγκίμ Λαμέ, 35 χρόνων, που κινείται στο χώρο των εκβιαστών της νύχτας, ο επίσης Αλβανός Μάτο Ουράν, 28 χρόνων, καθώς και ο ηλεκτρονικός Γεώργιος Μαραγκός, 42 χρόνων, ο οποίος προμήθευσε στους Αλβανούς στην ηλεκτρονική πλακέτα για την πυροδότηση της βόμβας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο Μάτο Ουράν και ο Γ. Μαραγκός, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται.

Ερευνα για τη νοσηλεία κρατουμένων

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε πέντε νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στις διοικήσεις τους επειδή δεν έχουν διαμορφώσει κατάλληλους χώρους για τη νοσηλεία ασθενών κρατουμένων, έδωσε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Λ. Καράμπελας. Πρόκειται για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), το Δρομοκαϊτειο, το Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, το Νοσοκομείο Γενικών Νόσων Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) και το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στη σχετική παραγγελία του ο Λ. Καράμπελας επισημαίνει πως παρότι έχει ζητηθεί επανειλημμένα από τους αρμοδίους των παραπάνω νοσοκομειακών μονάδων η διαμόρφωση ειδικών χώρων για ασθενείς κρατουμένους, αυτοί δεν προχώρησαν στην επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή κίνδυνος ζωής πολιτών, π.χ., του αστυνομικού που συνοδεύει τον κρατούμενο.

Παπάς ή... εξορκιστής;

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας παραπέμφθηκε χτες ο παλαιοημερολογίτης διάκονος Κ. Νακάκης, με την κατηγορία της "αντιποίησης Αρχής". Ο ίδιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ιερουργούσε τον Ιούλη του 1996 ως κανονικός ιερέας στην εκκλησία Αναστάσεως Χριστού στα Καλύβια Αττικής - την οποία είχε χτίσει μαζί με τον αποβιώσαντα ιερέα πατέρα του Βασ. Κανάκη - παρότι είχε καθαιρεθεί από το λειτούργημα της ιεροσύνης και είχε επανέλθει στην τάξη των λαϊκών από τον Απρίλη του 1992 με απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο τον είχε κρίνει ένοχο για διάπραξη των Κανονικών αδικημάτων του "σχίσματος", της "παρασυναγωγής" και της "καταφρόνησης της εκκλησιαστικής Αρχής και των συνοδικών αποφάσεων της Εκκλησίας". Το παράδοξο, όμως, είναι ότι η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση ενός πολίτη, που κατηγορούσε τον Κ. Νακάκη για προσηλυτισμό των παιδιών του και οργάνωση τελετών "εξορκισμών"...

Η δίκη αναβλήθηκε αορίστως λόγω απουσίας ουσιωδών μαρτύρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ