Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης, με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται στο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς εκπαίδευσης και διαβίωσης των δοκίμων της Σχολής Αξιωματικών της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ύπαρξη καθεστώτος πλήρους στρατιωτικοποίησης, αφού ως πρότυπο της Σχολής θεωρείται η Σχολή Ευελπίδων. Αυτό το κλίμα συνοδεύεται από τη συχνή και καθημερινή προσβολή της προσωπικότητας των δοκίμων με βρισιές και απειλές σε βάρος τους. Στο μακροσκελή κατάλογο των "απαγορεύεται" φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι της Σχολής συμπεριλαμβάνουν και κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα. Ετσι, στην πράξη, απαγορεύεται ρητά η ανάγνωση σε κάθε χώρο της Σχολής.

Το μέτρο του στρατωνισμού απασχολεί ιδιαίτερα τους έγγαμους δοκίμους, κύρια των μικρών τάξεων, που υποχρεώνονται να στρατωνίζονται μέσα στη σχολή. Οι προβλεπόμενες διανυκτερεύσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με απαράδεκτη και προσβλητική διαδικασία. Καθημερινά η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά και σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, σημειώθηκαν ακόμη και κρούσματα με καψώνια από το διοικητή τμήματος δοκίμων υπαστυνόμων. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους δοκίμους. Οι δόκιμοι υπαστυνόμοι θέλουν σωστή και επιστημονική εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό τους, σεβασμό των δικαιωμάτων και της προσωπικότητάς τους, που δεν είναι δυνατόν να κακοποιείται βάναυσα, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και θέτουν τρία ερωτήματα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης:

1. Αν ευσταθούν οι παραπάνω καταγγελίες, αν είναι σε γνώση του αυτή η κατάσταση και τι άμεσα μέτρα θα πάρει για την αποκατάσταση των συνθηκών σεβασμού των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των δοκίμων υπαστυνόμων.2. Αν προτίθεται να αλλάξει το ΠΔ 319/95, που αποτελεί τη βάση για την επιβολή των απαράδεκτων περιορισμών που γεννούν τέτοια φαινόμενα και

3. Αν στη βάση αυτή, θα υπάρξει αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού της Σχολής με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των δοκίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ